Tags: , ,

Hoe kies je de juiste zorgverzekering? Aon helpt je op weg

Aon is dé adviseur op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen. Collectieve zorgverzekeringen bieden vaak interessante voordelen en specifieke dekkingen. Aon splitst het voor je uit.

Profiteer van collectieve voordelen

De nieuwe zorgpremies zijn inmiddels bekend. Je hebt intussen ook jouw nieuwe polis van je huidige zorgverzekeraar ontvangen. Voor veel mensen is dit het moment om te kijken of uw bestaande zorgpakket nog goed aansluit bij uw persoonlijke situatie. Maar hoe maak je die keuze? We zetten de belangrijkste verschillen binnen de zorgverzekeringen op een rij, zodat jij de zorgverzekering kunt kiezen die bij jouw past.

DOE DE COLLECTIVITEITSCHECK

De dekking van de verplichte basisverzekering is wettelijk bepaald en voor iedereen gelijk. Toch bestaan er meerdere varianten; de budgetverzekering, de naturaverzekering en de restitutieverzekering. Het verschil zit vaak in de afspraken die verzekeraars met zorgverleners maken, denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid zorgverleners waar je terecht kunt. We lichten ze kort toe:

  • De budgetverzekering:
    Deze basisverzekering biedt vaak minder keuze in het aantal zorgverleners. Hierdoor moet je soms langer reizen voor bijvoorbeeld een fysiotherapeut of specialistische dokter. je kunt er ook voor kiezen om door een zorgverlener geholpen te worden die niet is aangesloten bij jouw zorgverzekering. Maar dit kost dan wel meer. Het voordeel van deze verzekering is dat je vaak iets minder premie betaalt.
  • De naturaverzekering:
    Dit is de meest gekozen basisverzekering. Bij deze variant maken zorgverzekeraars afspraken met meer zorgverleners dan voor de budgetverzekering. Wanneer je kiest voor zorg bij een zorgverlener die niet aangesloten is, betaal je een deel van de behandeling zelf. In vergelijking met de budgetvariant zijn deze extra kosten vaak wel lager.
  • De restitutieverzekering:
    Dit is de basisverzekering met de meest uitgebreide dekking. De maandlasten zijn vaak wat hoger, maar je hebt wel de keuze uit alle zorgaanbieders. Dit is een verzekering die mensen vaak afsluiten als ze naar een specifieke zorgverlener willen gaan die niet is aangesloten onder de naturaverzekering.

Tot slot zijn er nog basisverzekeringen die meerdere varianten combineren. Meestal gaat dit om een restitutieverzekering met enkele voorwaarden en zorgaanbieders uit de naturaverzekering.

Hoe kies ik de juiste aanvullende verzekering?

85% van de Nederlanders is aanvullend verzekerd. Met een aanvullende verzekering krijg je meer zorg dan wettelijk verplicht. Hier betaal je dan ook extra voor. Het is goed om te weten waarvoor je betaalt en of je deze zorg wel gebruikt. Zo betaal je niet voor zorg die je niet nodig hebt. Een handige vraag om hierbij te stellen is: Welke zorg heb ik het afgelopen jaar gehad en wat denk ik dit jaar opnieuw nodig te hebben? Heb je bijvoorbeeld regelmatig sportblessures? Dan is het misschien verstandig om een aanvullend pakket met hierin fysiotherapie en oefentherapie af te sluiten. Heb je vaak gaatjes of hebben jouw kinderen binnenkort een beugel nodig? Dan is een zorgverzekering met dekking voor de tandarts (met of zonder orthodontie) handig. Let wel op dat de kosten die je betaalt voor de extra dekking opwegen tegen de te verwachten zorgkosten. Als je bijvoorbeeld alleen voor twee controles per jaar naar de tandarts gaat, is een tandartsverzekering meestal minder voordelig.

Hoe kies ik het eigen risico dat bij mij past bij mijn zorgverzekering?

Het minimale eigen risico staat ook dit jaar op €385 per jaar. Het maximale eigen risico is €885 per jaar. Door het eigen risico vrijwillig te verhogen, krijg je korting op de zorgpremie die je maandelijks betaalt. Wij raden een verhoogd eigen risico alleen aan als je verwacht komend jaar weinig tot geen zorg nodig te hebben én als je jouw eigen risico zonder problemen kunt betalen wanneer je zorgkosten maakt.

Jouw nieuwe zorgverzekering

Je hebt tot uiterlijk 31 januari 2022 de tijd om te kiezen voor een nieuwe zorgverzekeraar of nieuw pakket. Wel moet u uw huidige zorgverzekering uiterlijk 31 december 2021 opzeggen. Collectieve zorgverzekeringen bieden vaak interessante voordelen en specifieke dekkingen die passen bij jouw beroep of branche. Maar ze zijn niet opgenomen in de veelgebruikte vergelijkingssites. Er zijn bijvoorbeeld collectieve zorgverzekeringen voor leden van VOS/ABB en voor leden van de MBO Raad. Via de website van Aon ontdek je of ook jouw organisatie collectieve voordelen kan ontvangen.

Over Aon

Aon is de toonaangevende adviseur op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen. Ons gespecialiseerde team helpt graag met praktisch advies voor jouw instelling. Wij brengen jouw risico’s in kaart en helpen met advies op het gebied van risicomanagement, duurzame inzetbaarheid en vitaliteit, crisis- en calamiteitenmanagement en passende verzekeringsoplossingen voor jou en jouw organisatie.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE