Tags: , ontwikkeling, sociale innovatie

Meer werkgeluk door drie skills

Ben jij je er al van overtuigd dat werkgeluk bijdraagt aan het succes van een organisatie? De meeste HR-managers en innovatieve bedrijven in ieder geval wel! Overal lees je over de positieve effecten van gelukkige werknemers op het ziekteverzuim, personeelsverloop en de productiviteit. Zo zijn medewerkers die werkgeluk ervaren en dagelijks met plezier hun functie uitvoeren 180% energieker, 300% innovatiever en leveren ze 37% meer sales op dan medewerkers die ongelukkig zijn op het werk (Seligman, & Pryce Jones).

We kunnen dus wel stellen dat investeren in gelukkige en betrokken medewerkers óók een investering is in duurzaam succes van de organisatie. Maar hoe bereik je dat, werkgeluk? De aanwezigheid van bepaalde soft-skills bij medewerkers kan een grote rol spelen bij het ervaren van werkgeluk. Goed nieuws, want skills kun je trainen! Vanuit mijn ervaring als Strategic Happiness Expert bij 2DAYSMOOD deel ik graag deze skills die het ontwikkelen of trainen waard zijn voor dagelijks meer werkgeluk.

1: Stresspreventie

Een hoge werkdruk is tegenwoordig meer regel dan uitzondering in veel sectoren. We zien daardoor steeds vaker burn-outs, ook op jongere leeftijd. Een hoge mate van stressbestendigheid kan dan een gewenste skill zijn bij je medewerkers. Onder stressbestendigheid verstaan de meeste mensen ’’het bestand zijn tegen werkdruk en omgaan met lastige situaties’. Het probleem rondom deze definitie is echter dat we dan focussen op situaties waarin de medewerker al stress ervaart. Het liefst zou je werkstress voorkomen toch? In plaats van je stressbestendigheid te trainen, kun je veel beter je stresspreventie trainen.

Tussentijds herstel

Volgens Veronique Kilian, auteur van het boek ’’Geluk op het werk; Train je Gelukscompetenties’, kan je in verschillende (werk)situaties je ’’hogere brein’ triggeren. Dit zijn situaties van ontspanning, herstel en spel. ’’Je hersenen komen in een andere hersengolflengte, waarin je je beter kunt ontspannen. Dat geeft een bredere blik op de wereld. Daardoor ben je ontvankelijker voor inspiratie en ontwikkel je meer creativiteit om kansen te grijpen. Als je dat hogere brein weet te trainen, kun je deze hersengolflengte beïnvloeden. Dan wordt de ’’gelukssnelweg’ in je hoofd toegankelijker dan de ’’pieker- en zorgensnelweg.’ Probeer dus genoeg van die situaties op te zoeken in je werk. Zeker als leidinggevende of HR-manager is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven wat betreft een goede werk-privébalans of het tijd vrijmaken voor ontspanning en beweging. Mijn persoonlijke tip? Dagelijks een potje tafeltennis spelen met collega’s kan goed werken als tussentijds herstel en draagt voor mij zeker bij aan werkgeluk.

2: Persoonlijk leiderschap

Is jouw glas standaard halfvol of halfleeg? Dit wordt niet alleen persoonlijk bepaald, maar ook door onze genen. Het verschil in geluksgevoel tussen mensen wordt namelijk voor 50% genetisch beïnvloed. Daarnaast wordt 10% veroorzaakt door externe omstandigheden, waar we ook niet altijd invloed op hebben. Maar gelukkig is jouw geluksgevoel voor 40% afhankelijk van je eigen houding en mindset (Lyubomirsky, 2005). Ook dit valt te trainen. Hoe…? Door persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap is het vermogen om een richting te bepalen binnen je werk en leven. Die weg dien je idealiter in te slaan met consistentie en duidelijkheid.

De handen uit de mouwen steken

Als jij wil inzetten op het creëren van je eigen werkgeluk, moet je eerst leren wat voor jou de meest gelukkige situaties zijn tijdens werk of daarbuiten. Je kunt dan analyseren wat de drijfveren zijn voor je werkgeluk. En aangezien er niet één standaard recept is voor een gelukkig gevoel, zul je zelf de handen uit de mouwen moeten steken en actie moeten ondernemen. Welke geluksmomenten op je werk zou jij bijvoorbeeld vaker willen meemaken en hoe kan je dat eenvoudig realiseren? Met hulp van collega’s, toestemming van een leidinggevende of praktische tools? Deze positieve mindset en proactieve houding is niet voor iedereen even makkelijk. Medewerkers kunnen echter wel gecoacht worden om hun persoonlijk leiderschap verder te ontwikkelen en versterken.

3: Bijdragen aan het grotere plaatje

In deze moderne tijd zien we steeds meer dat medewerkers niet alleen werken om te leven, maar ook leven om te werken. Met name millennials en de young professionals van nu zullen zich hierin herkennen. Salaris staat niet meer met stip op nummer 1, maar het beleven van werkplezier, uitdaging en het maken van impact winnen terrein. Werk doen zonder betekenis gaat niet zorgen voor werkgeluk. Dit gemis van werkgeluk is bij vele organisaties tevens een van de oorzaken van een hoog personeelsverloop, zeker bij de millennials. Het is daarom noodzakelijk dat medewerkers snappen hoe zij bijdragen aan het grotere plaatje. Of dit nu het succesvol maken van het bedrijf is of het dienen van een maatschappelijk doel.

Geef waardering

Al in een vroeg stadium is het relevant om die betekenisgeving aan te leren of te trainen. De net afgestudeerde professionals beginnen het werkende leven vol energie en hoge verwachtingen om een verschil te kunnen maken. Ze zijn wellicht minder geduldig dan andere generaties bij het vinden van hun werkgeluk. Maar hoe leer je iemand of betekenisgeving aan? Denk dan aan het bewust uiten van dankbaarheid, je eigen missie en visie kunnen relateren aan die van de organisatie, kunnen reflecteren, trots zijn op jezelf en vooral ook geduld leren hebben. Millennials willen het liefst op dag één al impact kunnen maken. Dit is niet realistisch en zorgt voor te hoge verwachtingen en een onnodige werkdruk. Als HR- of teammanager kan je deze medewerkers helpen door waardering te uiten voor het werk dat ze leveren, en concreet een koppeling te leggen met de bedrijfsvisie of strategie. Probeer dit regelmatig te doen, en je zult zien dat waardering en werkgeluk zeer sterk in verbinding staan!

Tot zover drie veelbelovende softskills die professionals van nu en de toekomst kunnen helpen werkgeluk te vinden. Ook voor directeuren, teamleiders of HR-managers zijn deze skills de moeite waard om in te investeren. Durf het gesprek aan te gaan over werkgeluk, geef het goede voorbeeld of neem zelf een coachende rol aan. Zo kunnen je teams proactief en met veel werkplezier aan de slag gaan.

Tags: , ontwikkeling, sociale innovatie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.