Tags: nee leren zeggen, nee zeggen, nee zeggen quotes

Nee zeggen: essentieel voor werkgevers en werknemers

Veel Nederlanders hebben moeite met nee zeggen, wat kan leiden tot stress en burn-out. Het is belangrijk om grenzen te stellen en prioriteiten te bepalen om gezond en effectief te werken. Het is belangrijk dat werkgevers bijdragen door een cultuur van openheid en assertiviteit te bevorderen, bijvoorbeeld via trainingen en positieve feedback.

Zelf heb ik altijd weinig problemen gehad met het zeggen van nee maar meer dan driekwart van de Nederlanders worstelt hiermee. Niet nee kunnen zeggen kan leiden tot tijdgebrek, hoge werkdruk en stress. De Amerikaanse Mayo Clinic heeft aangetoond dat moeite met nee zeggen de kans op stress en burn-out verhoogt.

De kosten van verzuim liggen gemiddeld op €300 per dag, en de kosten van een jaar burn-out bedragen voor een werkgever tussen de €60.000- 80000 per jaar volgens verzekeraar ASR (2023). Bedrijven hebben er baat bij om in de gezondheid van hun medewerkers te investeren. Het dus is essentieel om te leren hoe je effectief nee kunt zeggen om werkstress en burn-outs te voorkomen

Waarom mensen moeite hebben met nee zeggen

Verschillende factoren maken het moeilijk om nee te zeggen:

 • Behulpzaamheid: Je wilt anderen niet teleurstellen en graag helpen.
 • Relatiebehoud: Je bent bang de relatie met de ander te schaden.
 • Conflictvermijding: Je wilt confrontaties vermijden en bent bang voor negatieve reacties.
 • Aardig gevonden willen worden: Je wit aardig worden gevonden en denkt dat nee zeggen dit in gevaar brengt.
 • Ongemak vermijden: Je zegt ja om van de vraag af te zijn, wat op lange termijn alleen jezelf schaadt.

Gevolgen van geen nee zeggen

Mensen die geen nee kunnen zeggen, nemen vaak te veel hooi op hun vork. Ze prioriteren de taken van anderen boven hun eigen werk, wat leidt tot stress en mogelijk teleurstelling wanneer ze hun eigen taken niet afkrijgen. Dit voortdurende toegeven kan knagen en uiteindelijk leiden tot ernstige gevolgen zoals een burn-out. Het is cruciaal om je grenzen te stellen en prioriteiten te bepalen om jezelf te beschermen en effectief te werken.

 

Inspirerende nee zeggen quotes

Veel bekende personen benadrukken het belang van nee zeggen:

 • “No” is a complete sentence — Anne Lamott (mijn favoriet)
 • “The difference between successful people and very successful people is that very successful people say ‘no’ to almost anything.” topzakenman Warren Buffett billionaire, chairman and CEO of Berkshire Hathaway
 • We need to learn the slow yes and the quick no. Greg McKeown
 • When you say ‘yes’ to others, make sure you are not saying ‘no’ to yourself.”— Paulo Coelho
 • You can be a good person with a kind heart and still say no-Lori Deschene (zo waar)

Nee leren zeggen, een paar manieren

 1. Stel je antwoord uit: Zeg eerst even een paar seconden niets en geef vervolgens aan dat je moet controleren of het past en kom er later op terug.
 2. Geef geen uitgebreide uitleg/ toelichting als je nee zegt: Het hebben van andere prioriteiten is genoeg.
 3. Gebruik de ‘ja, maar’ formule: Bijvoorbeeld, “Ja, ik begrijp dat het belangrijk is, maar op dit moment kan ik het niet doen.”
 4. Gebruik zelfverzekerde lichaamstaal: Straal nee uit! Dit maakt je boodschap sterker.
 5. Oefen assertiviteit: Zeg nee in kleine situaties om je zelfvertrouwen op te bouwen voor grotere uitdagingen.

Stimuleer nee zeggen binnen je bedrijf

Als werkgever is het cruciaal om nee zeggen te stimuleren. Help collega’s die te veel hooi op hun vork nemen door hen te leren hun grenzen aan te geven. Dit draagt bij aan een gezondere werkomgeving en verhoogt de productiviteit. Overweeg een e-learning zoals “Slimmer nee zeggen” of het “IN CONTROL” online programma om medewerkers te ondersteunen.

Praktische stappen voor werkgevers

 • Creëer een cultuur van openheid: Moedig medewerkers aan om hun grenzen aan te geven.
 • Bied trainingen aan: Organiseer workshops en e-learnings over effectief nee zeggen.
 • Laat het goede voorbeeld zien: Laat zien dat het oké is om nee te zeggen door het zelf ook te doen.
 • Erken en waardeer assertiviteit: Geef positieve feedback aan medewerkers die hun grenzen aangeven en ga zeker niet profiteren van mensen die geen nee kunnen zeggen

Conclusie

Het leren zeggen van nee is een essentieel onderdeel van effectief en gezond werken. Begin deze week met een keer nee zeggen, en bouw dit langzaam op. Wil je serieuzer aan de slag? Volg dan bijvoorbeeld de “Slimmer nee zeggen” e-learning en investeer in je persoonlijke groei en die van je medewerkers. Nee zeggen is een essentiële vaardigheid die bijdraagt aan een gezonde en productieve werkcultuur.

Tags: nee leren zeggen, nee zeggen, nee zeggen quotes
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.