Voor HR-medewerkers is het van groot belang om betrouwbare werknemers te selecteren en in dienst te hebben. Eén van de instrumenten die kan worden ingezet bij het integriteitsbeleid is het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Lees hier precies hoe belangrijk VOG is voor HR binnen uw bedrijf.

Als HR-medewerker heeft u een grote verantwoordelijkheid bij de beoordeling van de betrouwbaarheid van (toekomstig) personeel. Een VOG, ook wel bekend als een Verklaring Omtrent het Gedrag, is één van de instrumenten die u als organisatie kunt inzetten bij het integriteitsbeleid. Een VOG is soms nodig wanneer een werknemer een nieuwe betaalde werkrelatie aangaat, een nieuwe functie krijgt of vrijwilligerswerk gaat doen. Voor een HR-medewerker is het een belangrijke taak om een persoon te screenen voordat een (toekomstige) medewerker een bepaalde functie vervult.

Wat is een VOG?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag laat zien of een (toekomstig) werknemer strafbare feiten heeft gepleegd die relevant kunnen zijn voor zijn of haar functie binnen een onderneming. Door het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag bij Dienst Justis kan een persoon worden gescreend en worden risico’s voor uw bedrijf beperkt. Dienst Justis is de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid en is als enige bevoegd om deze aanvragen te verwerken en beoordelen.

Waarom is een Verklaring Omtrent het Gedrag belangrijk voor HR-medewerkers?

Voor sommige ondernemingen staat de screening van (toekomstig) personeel hoog in het vaandel. Hierdoor is het van belang dat de HR-afdeling van een onderneming zorgt voor de screening van het personeel. Zo is een screening aan te raden voor alle integriteitsgevoelige functies van de organisatie. Hierbij moet gedacht worden aan functies met veel bevoegdheden, medewerkers die met kwetsbare groepen werken of medewerkers die toegang hebben tot bepaalde ruimten of gevoelige informatie. HR-medewerkers zorgen door het screenen van personen voor een veilige werkomgeving voor de onderneming.

Hoe beoordeelt Dienst Justis de digitale VOG-aanvraag?

Een (toekomstige) werknemer krijgt altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag als er geen strafbare feiten op zijn of haar naam staan. Indien die er wel zijn, dan kijkt Dienst Justis of ze relevant zijn voor het doel van de VOG-aanvraag en hoelang geleden de strafbare feiten zijn gepleegd. Voor een baan als accountant zijn bijvoorbeeld andere strafbare feiten van belang dan voor een leraar. Op basis van het screeningsprofiel beoordeelt Dienst Justis of eventuele strafbare feiten op de naam van de (toekomstige) werkgever een belemmering zijn voor de functie of het doel waarvoor een bedrijf de aanvraag doet.

 

Hoe lang is de VOG geldig?

Omdat de digitale VOG-aanvraag een momentopname is, en de situatie in de toekomst zo kan veranderen, is een Verklaring Omtrent het Gedrag meestal niet onbeperkt geldig. Organisaties mogen zelf bepalen hoelang deze geldig is. In sommige branches is het wel noodzakelijk om geregeld een nieuwe VOG aan te vragen. Het aanvragen van een (nieuwe) VOG kan een bedrijf of medewerker heel gemakkelijk online doen bij bijvoorbeeld het VOG-Loket. Een aanvraag is hier erg simpel online aan te vragen en binnen enkele minuten gedaan.

Waar een VOG aanvragen?

Een VOG-aanvraag wordt altijd verwerkt door Dienst Justis en is zowel schriftelijk als digitaal aan te vragen. Als er wordt gekozen voor een digitale VOG-aanvraag dan kan dat vaak in een speciaal portaal voor werkgevers. Deze online partij verwerkt dan de digitale VOG-aanvraag voor de werknemers binnen twee dagen en stuurt deze door naar Dienst Justis, die de Verklaring Omtrent het Gedrag uitgeeft.

Tags: online VOG aanvragen, VOG aanvragen Digitaal, VOG en HR, VOG-aanvraag
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.