Tags: , , , , ,

Attraction Plus: talent aantrekken en behouden

De strijd om talent is geen stip op de radar, maar het begin van een nieuw tijdperk: Attraction Plus. In deze whitepaper bespreken we dit nieuwe concept in detail: De nieuwe wetten verstoren de oude talentmodellen, vijf tactieken voor talent om zich een weg te banen door de nieuwe wereld van werk en volgende stappen voor CEO’s en HR-afdelingen om Attraction Plus in de praktijk te brengen

Toptalent aantrekken en behouden in de arbeidsmarkt van na de pandemie

Hoewel bedrijven tijdens de pandemie genoeg te verduren hebben gehad, heeft zich een fundamentele verschuiving voorgedaan: werknemers hebben versneld invloed gekregen op hun werkomgeving. Ze staan veel meer open dan ooit om van baan te veranderen voor professionele ontwikkeling en zinvol werk. Deze hogere verwachtingen hebben niet een klein beetje invloed op de arbeidsmarkt, maar geven er een compleet nieuwe invulling aan.

De nieuwe wetten van aantrekkingskracht voor talent

Bedrijven moeten begrijpen dat de wetten van aantrekkingskracht voor talent zijn veranderd. Dat betekent dat je aantrekkelijk moet blíjven voor talent, in elk stadium van zijn of haar carrière. De belangstelling, het engagement en de loyaliteit van talent moeten steeds weer worden gestimuleerd, en nooit als vanzelfsprekend worden beschouwd. 

Het is tijd om het negatieve taalgebruik en de negatieve denkwijze over talentbehoud te laten varen. In plaats daarvan moeten HR en topmanagers de slag maken naar ’Attraction Plus’. 

De kosten van een falende talentstrategie 

Uit ons Personio-onderzoek van 2022 blijkt dat zo’n 46% van de werknemers in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf van plan is om in de komende 12 maanden op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Bedrijven moeten haast maken met het verleggen van hun focus, van overleven op korte termijn naar een winnende talentstrategie op lange termijn.

Waarom is dit belangrijk? Het bedrijfsleven moet zich zorgen maken omdat talent verliezen:

  • financiële kosten met zich meebrengt. Elke vacature kost de gemiddelde Nederlandse werkgever zo’n € 4.500 en duurt gemiddeld twee maanden om in te vullen.
  • besmettingskosten met zich meebrengt. Een omgeving met een hoog personeelsverloop kan het moreel schaden, de productiviteit verlagen en heeft een sneeuwbaleffect, vooral bij de meest getalenteerde of hoogopgeleide werknemers.

De nieuwe wetten zetten de oude modellen op z’n kop

Het aantrekken van talent werd tot voor kort gezien als een externe strategie, waarbij de perceptie van een bedrijf wordt gezien als de belangrijkste magneet om kandidaten aan te trekken. We zien dit in de manier waarop veel werkgevers praten over Employer Value Propositions (EVP) tijdens het werven, maar minder als de werving eenmaal achter de rug is. 

Talentbehoud daarentegen wordt gezien als een interne strategie. Een strategie waarbij het potentieel en de prestaties van werknemers, evenals hun leren en ontwikkeling, uitsluitend een zaak is van hun leidinggevenden, managers en de HR-afdeling. De waarheid ligt natuurlijk iets gecompliceerder. Daarom beseffen verlichte werkgevers twee belangrijke dingen:

  • Het aantrekken van talent kan baat hebben bij interne input (zoals feedback over wervingservaringen). 
  • Het behouden van talent kan baat hebben bij externe input (zoals feedback van collega’s, detacheringen of gedeeld leren).

Deze nieuwe wetten van aantrekkingskracht voor talent doen de grenzen vervagen tussen intern en extern, tussen aantrekken en behouden. Aantrekken, betrekken en behouden worden gezien als onderdeel van één algemene strategie in plaats van als afzonderlijke strategieën. Bedrijven moeten van concepten als aantrekken en vasthouden overgaan op een model dat we nu kennen als Attraction Plus.

Ontdek meer over de voordelen van Attraction Plus en hoe je het in jouw organisatie kunt implementeren met onze gratis gids.

Download de whitepaper via onderstaand formulier

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Tags: , , , , ,
Ook Interessante Document

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE