Tags: duurzame inzetbaarheid, nadelen, onrust en aansprakelijkheid, Pensioencommunicatie

5 belangrijke nadelen van slechte pensioencommunicatie

Welke nadelen zijn er als je niet goed communiceert over pensioen? Als werkgever loop je een risico op aansprakelijkheid, maar vooral ontneem je werknemers essentiële informatie om keuzes te maken. Als je niet goed communiceert over de mogelijkheden binnen het pensioen kan er onrust ontstaan en komt er onnodig druk op de duurzame inzetbaarheid van de werknemers.

Het hebben van een pensioenregeling biedt veel voordelen. Zowel voor werkgevers als voor werknemers. Maar er zijn ook belangrijke nadelen aan pensioencommunicatie. Althans, als je niet goed communiceert.

1. Niet goed communiceren is een risico op aansprakelijkheid

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om bepaalde zaken rondom pensioen te communiceren. De belangrijkste momenten om dat te doen zijn bij indiensttreding, uitdiensttreding en een wijziging van de pensioenregeling zelf. Wanneer je op deze momenten niet goed communiceert en daar vloeit ‘schade’ uit voor een werknemer, dan kun je als werkgever mogelijk opdraaien voor die schade.

2. Druk op duurzame inzetbaarheid

We werken steeds langer door in Nederland. De gemiddelde leeftijd waarop we met pensioen gaan ligt al ruim boven de 65 jaar. Maar wat de mogelijkheden zijn van pensioen naar voren halen, deeltijd werken en generatieregelingen is niet voor alle werknemers duidelijk. Zonder goede communicatie zal dit onnodig druk zetten op de duurzame inzetbaarheid van de werknemers.

3. Werknemers werken te lang door

Veel werknemers gaan met pensioen op de AOW-leeftijd. En die schuift steeds op. Veel werknemers kunnen echter makkelijk eerder met pensioen. Wij zien regelmatig mensen die gewoon op 64, 65 kunnen stoppen. Of zelfs nog eerder. Door onvoldoende communicatie, voorlichting en persoonlijk advies werken teveel werknemers onnodig lang door.

4. Werknemers maken zich onnodig zorgen

Oudere werknemers vragen zich af of hun pensioen wel voldoende is. En dat terwijl er veel werknemers zijn die zoveel hebben opgebouwd dat ze eerder met pensioen kunnen gaan. Jongeren vragen zich af of er straks nog wel pensioen is. Vragen die met een uitgekiende communicatiestrategie makkelijk te ondervangen zijn.

5. Werknemers missen essentiële keuzes

De afgelopen 25 jaar is het aantal keuzemogelijkheden in pensioen enorm toegenomen. Pensioen kan steeds meer worden aangepast op de individuele situatie van werknemers. Maar door onbekendheid worden veel opties die er zijn niet (goed) benut. Hierdoor komt de investering die je in pensioen doet niet volledig tot zijn recht. En dat is zonde.

Door goed en slim te communiceren over pensioen zijn veel van deze nadelen te ondervangen.

Tags: duurzame inzetbaarheid, nadelen, onrust en aansprakelijkheid, Pensioencommunicatie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE