Tags: employee experience, , ontwikkeling

Benieuwd hoe het voelt om moeiteloos stress los te laten?

Om maar met de deur in huis te vallen: de echte oorzaak van negatieve stress is voor mensen vaak lastig te ontdekken. De triggers zijn meestal nog wel te herkennen, maar hoe komt het dat je langdurig negatieve stress ervaart? En wat kun je daaraan doen? Voor veel mensen is dit helaas een black box, terwijl er wel degelijk kennis over is die je verder kan helpen.

In survivalstand

Het algemene kenmerk van mensen met een stresspatroon is uitputting. Je energie raakt op. Je lichaam zit in een survivalstand, waardoor je niet meer bijtankt. Als je hier niet op bijstuurt, loop je het risico uit de bocht te vliegen. Wat je ook doet met rust, voeding, supplementen en dergelijke, het is dweilen met de kraan open. Om bij te tanken kan het op korte termijn zinvol zijn om je trigger(s) te omzeilen, maar waar het eigenlijk om gaat, is het oplossen van de oorzaak van je stress.

Na 25 jaar werken met stressgerelateerde vraagstukken zie ik drie belangrijke oorzaken van langdurige negatieve stress in de context van werk:

  • Je doet dingen die niet bij je passen en die je structureel energie kosten. Hierdoor loop je leeg. Je hoort jezelf denken: wat moet ik anders, ik moet toch geld verdienen? In werkelijkheid heb je jouw drijfveren en passie niet goed kunnen vinden of neerzetten in je beroepsmatige ontwikkeling. Gelukkig is het nooit te laat, tenzij je de 100 meter onder de tien seconden wilt lopen natuurlijk.
  • Je werkt met mensen of in omgevingen die je triggeren en waar je emotioneel geen antwoord op hebt. Dit heeft geregeld een emotionele explosie of implosie (terugtrekking) tot gevolg. Bijvoorbeeld wanneer er autoriteit in het spel is. Denk aan opgelegde werkdruk of opdrachten van bovenaf, deadlines, quota etc. Het kan ook zijn dat er dingen gebeuren die in jouw ogen niet kloppen; dat er wat jou betreft dingen fundamenteel onjuist of onrechtvaardig zijn. De essentie is dat je probeert te functioneren in een omgeving die niet bij jouw diepste waarden past.
  • Je hebt een belemmerende overtuiging of conclusie meegenomen uit je opvoeding. De daaraan gekoppelde emoties hebben als effect dat je nu leegloopt. Denk bijvoorbeeld aan een doorgeslagen innerlijke criticus als gevolg van gedachtepatronen zoals: ’’ik moet presteren of perfect zijn, ik ben niet goed genoeg, of dadelijk val ik door de mand. De oorsprong van dit soort patronen zijn conclusies die je als kind al getrokken hebt die niet waar zijn, maar helaas nooit zijn gecorrigeerd. Het resultaat: je weet niet beter en je kent jezelf alleen op deze manier. Dit beïnvloedt je denken, je zenuwstelsel, je keuzes en je gedrag op een ongewenste manier.

Het managen van de gevolgen

Binnen de kaders van werkstress heb ik hiermee het gros van de oorzaken benoemd. En wat nu? In de titel van dit artikel hebben we het over ’’moeiteloos stress loslaten’. We gaan dus voor de échte oplossing en niet voor symptoombestrijding. Dus ja, beweeg, verander je voeding en neem alle tips van professor Erik Scherder ter harte. Ze helpen op een instrumentele manier je huidige dynamiek te reguleren en daarmee op te lossen. Maar waar ik eigenlijk naar toe wil, is het uitoefenen van een directe invloed op je patronen – in plaats van het managen van de gevolgen van deze patronen. Moeiteloos worden dingen wanneer je ze écht begrijpt en je er vervolgens op de juiste manier mee omgaat.

1: Hoe ga je om met werk dat niet bij je past?
Je volgt een loopbaantraject om erachter te komen waar je van nature voor gemaakt bent. Je leert alsnog te werken vanuit je natuur – wat er ook overheen ligt of tegen je gezegd is in je opvoeding of opleiding.

2: Je omgeving beïnvloedt jou met triggers.
Die triggers kun je via lichaamsgerichte coaching anders leren afhandelen, waardoor ze je niet meer overvallen. Dat wordt makkelijker wanneer je je lichaam en zenuwstelsel begrijpt.

3: Je projecteert oude belemmerende overtuigingen en conclusies op je omgeving.
Ook hier is coaching noodzakelijk, want het is te dichtbij voor jou om te zien. En als je het al ziet, moet je ook nog weten hoe je dat verandert.

Dus waar gaat moeiteloos stress loslaten over? Het gaat over hoe je triggers en belemmerende overtuigingen en conclusies moeiteloos oplost. Het gaat over samenwerken met je lichaam, zodat emoties door je lichaam worden ontladen in plaats van zich opstapelen. Triggers resulteren dan niet meer in dezelfde, oude stressreacties. Je kunt vrij reageren op je omgeving zoals jij dat wilt.

Hans Velders, oprichter van Bright inc. en freelance coach bij SchoolvoorCoaching, verzorgt de Workshop Moeiteloos Stress Loslaten op 10 oktober aanstaande. Deze workshop is ook onderdeel van de Leergangen en de Werkplaats Innerlijke Leiding.

 

Tags: employee experience, , ontwikkeling
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.