Tags: , , ,

De toekomst van thuiswerken na corona

De pandemie heeft ons massaal aan het thuiswerken gekregen. Maar nu de pandemie ten einde loopt, rijst de vraag: hoe nu verder?

Vanaf 16 maart 2020 moesten we massaal gaan thuiswerken. Dit is iets wat veel werkgevers en werknemers onmogelijk leek. Iedereen moest hieraan wennen. Met enorme inspanning aan ieders kant is dit veelal gelukt. De thuiswerkplekken zijn ingericht, de toegang tot alle bestand en systemen is geregeld. Het thuiskantoor is een feit geworden.

De voordelen van thuiswerken

Waarschijnlijk zag iedereen ook wel de voordelen van thuiswerken. Reistijd die weg viel. Niet meer in een veel te drukke trein of in de file naar huis, om datzelfde de volgende dag weer te herhalen. De afwasmachine uitruimen, kan tussen 2 meetings door en op een lastige klus is het thuis in alle rust beter concentreren. Ook hebben we met het thuiswerken een behoorlijk stuk autonomie verworven. Meer dan op de werkplek, waar de leidinggevende misschien meer controle heeft.

Even productief en efficient als op kantoor?

Maar dat thuiswerken heeft zeker ook nadelen. Ook al werken we thuis over het algemeen net zo efficiënt en productief, de verbinding met collega’s en werkgever raken we wel meer kwijt. Datzelfde geldt voor de kruisbestuiving tijdens informele overleggen bij de lunch, het koffieapparaat of na afloop van een vergadering. Een groep voor wie het thuiswerken op de lange termijn nadelig(er) kan uitpakken, zijn jongeren tussen de 20 en 30 die beginnen aan hun loopbaan. Uit een onderzoek van Kilian Wawoe (zie hier voor meer informatie), onderzoeker aan de Vrije Universiteit, blijkt dat zij juist behoefte hebben aan offline contact. Een manier van samenwerken waarbij er veel meer ruimte is voor overdracht van kennis en het stellen van vragen. En jong of oud, de sociale contacten op de werkvloer zijn thuis, zelfs niet met alle digitale meetingrooms ten spijt, na te bootsen.  

Hoe nu verder

Het einde van de coronacrisis en het vele thuiswerken lijkt in zicht te komen. En daarmee rijst de vraag: hoe gaan we nu verder? Gaan we weer massaal op de fiets, in de trein en auto naar het werk? Geven we het nieuw verworven stuk autonomie op? Of is er ruimte voor zowel werkgever als werknemer om een nieuwe vorm van werken te vinden die voor beide partijen goed werkt? Hoe organiseren we als HR na Corona dat het werk zo ingericht wordt dat het voor iedereen passend is? En het werk gedaan wordt door een club mensen die in vast of variabel verband, thuis – en op kantoor werkend, zich verbonden voelt met elkaar en met de organisatie? In de masterclass The Future of Work van Bart Götte gaan we dieper in op de consequenties en de duurzaamheid van onder andere thuiswerken. Corona heeft in vele opzichten de al in gang gezette trends op de arbeidsmarkt versneld en organisaties zullen in de nabije toekomst rap moeten schakelen om op deze veranderingen te kunnen anticiperen. 

Meer weten over dit programma? Vraag vrijblijvend de brochure aan op https://academy.uva.nl/futureofwork

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE