Tags: medewerkerfeedback, medewerkersonderzoek, tevredenheid werknemers

E=K*A: Maximaliseer de betrokkenheid van je medewerkers met deze gouden formule voor effectieve feedback

Herken je dat? Je hebt mooie inzichten gekregen via een medewerkersonderzoek, maar het leidt niet tot actie. De formule ‘Effectiviteit = Kwaliteit * Acceptatie’ laat zien dat zelfs de beste onderzoeksrapporten zinloos zijn zonder de volledige betrokkenheid van je team. Ontdek hoe je deze balans kunt vinden en echte verandering en verbetering binnen je organisatie kunt realiseren.

Effectiviteit = Kwaliteit * Acceptatie: de cruciale formule voor impactvolle feedback

De theorie van Mayer, die stelt dat effectiviteit gelijk is aan de vermenigvuldiging van kwaliteit en acceptatie, draait om het idee dat voor een interventie, strategie of product om effectief te zijn, zowel de kwaliteit als de acceptatie van belang zijn. Dit betekent: volgens deze theorie is een hoge kwaliteit op zichzelf niet voldoende voor effectiviteit als de acceptatie laag is. Omgekeerd geldt hetzelfde: een hoge acceptatie zonder kwaliteit leidt ook niet tot effectiviteit. Alleen door beide factoren te optimaliseren kan een maximale effectiviteit worden bereikt. Deze benadering is bijzonder relevant bij het ophalen van feedback bij medewerkers. Het succes van medewerkersonderzoek hangt niet alleen af van de kwaliteit, maar ook van de mate waarin alle stakeholders bereid zijn om de resultaten te omarmen en er actie op te ondernemen.

Kwaliteit: Dit omvat de nauwkeurigheid, relevantie en diepte van het verzamelde inzicht. Een onderzoek van hoge kwaliteit wordt gekenmerkt door valide methodologieën, betrouwbare resultaten en de garantie van anonimiteit om vertrouwen te waarborgen.

Acceptatie: Dit verwijst naar de bereidheid van medewerkers, stakeholders of de doelgroep om de feedback te omarmen, actie te ondernemen op basis van de resultaten, en zich betrokken te voelen bij het proces.

Vaak wordt in de praktijk de nadruk gelegd op het maximaliseren van de kwaliteit van het onderzoek. Organisaties investeren in trendy tools, snellere rapportage en frequenter verzamelde data in een poging om de perfecte 10 te bereiken op het gebied van onderzoekskwaliteit. Echter, zoals eerder benoemd, kan zelfs een perfect onderzoek met een minimale acceptatie (bijvoorbeeld een score van 2) resulteren in een effectiviteit score van slechts 20.

De balans tussen kwaliteit en acceptatie

Het is duidelijk dat om werkelijke impact te creëren en prestaties te verbeteren, organisaties zich niet alleen moeten richten op het doen van goed onderzoek, maar ook op het vergroten van de acceptatie van de feedback die uit dat onderzoek voortkomt. Hier zijn enkele praktische tips om deze acceptatie te vergroten:

  1. Aanpassen aan de doelgroep: Zorg ervoor dat het onderzoek en de feedbackmechanismen aansluiten bij de behoeften en verwachtingen van de betrokkenen.
  2. Vertrouwen opbouwen: Garandeer de validiteit, betrouwbaarheid en anonimiteit van het onderzoek om een veilige omgeving te creëren waarin eerlijke feedback gegeven kan worden.
  3. Communicatie vooraf: Leg duidelijk uit waarom het onderzoek wordt uitgevoerd, welke impact het zal hebben en wat er met de resultaten zal gebeuren. Dit vergroot de transparantie en motiveert de deelnemers om deel te nemen.
  4. Less is more: Vermijd enquête-moeheid door alleen relevante vragen te stellen en de tijd van de deelnemers te respecteren.
  5. Actieve betrokkenheid na het onderzoek: Informeer en betrek stakeholders actief bij de interpretatie en implementatie van de resultaten. Dit vergroot hun betrokkenheid en verhoogt de kans op effectieve actie.
  6. Structurele integratie van feedback: Zorg dat feedback een vast onderdeel wordt binnen je organisatie. Maak het een onderdeel van jaarplannen, overlegstructuren en KPI’s, zodat het daadwerkelijk een plek krijgt en serieus wordt genomen.

Conclusie

Effectiviteit in medewerkerfeedback komt niet voort uit eenzijdige focus op onderzoekskwaliteit, maar uit een gebalanceerde benadering waarbij zowel de kwaliteit van het onderzoek als de acceptatie van de feedback worden geoptimaliseerd. Organisaties die streven naar impact en verbeterde prestaties moeten streven naar een gelijke score op beide fronten. Want zoals Mayer’s formule eenvoudig illustreert:

8 (Kwaliteit) * 8 (Acceptatie) is altijd meer dan 10 (Kwaliteit) * 2 (Acceptatie).

Het is deze balans die leidt tot daadwerkelijke verandering en verbetering binnen organisaties.

Ook impact maken met de feedback die je krijgt van je medewerkers?

Bij Integron verzamelen we feedback van jouw medewerkers vanuit een duidelijk doel. Het onderzoek is een middel om tot inzichten te komen, check in de button hiernaast een demo van ons dashboard.

Ik sta klaar om jou en je organisatie te ondersteunen bij het aanpakken van uitdagingen binnen Employee Experience. Samen kunnen we werken aan het verminderen van verloop en verzuim, en streven naar een groter werkgeluk. Een keer vrijblijvend sparren over jouw uitdaging? Mail of bel me via [email protected]/0612416555.

Tags: medewerkerfeedback, medewerkersonderzoek, tevredenheid werknemers
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Laatste nieuws

Downloads

🙁

Blijf op de hoogte

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.