Tags: D&I, esg, Milieu, wetgeving

ESG in de HR-praktijk, waar moet je aan denken?

Uiteindelijk zijn medewerkers de belangrijkste troef van een organisatie. Hen bevragen over hoe zij aankijken tegen je ESG-beleid zorgt voor betrokkenheid en geeft je een compleet beeld van waar je medewerkers staan en of dit strookt met het idee van de directie. Door deze data op een duurzame en eerlijke wijze in te zetten levert het alle partijen wat op. Maar hoe voeg je dit sociale aspect toe aan je ESG-beleid en HR-strategie?

Hieronder een aantal voorbeelden van wat ESG kan inhouden binnen een organisatie:

  • Vitaliteit & Welzijn: programma’s voor gezondheid en welzijn, die niet alleen de fysieke gezondheid bevorderen, maar ook aandacht besteden aan het mentale welzijn. Een gezonde werkomgeving begint nu eenmaal bij gezonde medewerkers.
  • Veiligheid: een werkgever moet niet alleen zorgen voor een fysiek veilige werkomgeving, maar ook voor een cultuur waarin medewerkers zich psychologisch veilig voelen om zichzelf te uiten en uitdagingen aan te kaarten.
  • Gelijkheid: een kernbegrip dat niet alleen betrekking heeft op lonen, maar ook op de behandeling van medewerkers.
  • Diversiteit, gelijkheid en inclusie: soms opereren deze initiatieven binnen HR, maar vaak zien we ook losse groepen die zich specifiek inzetten voor deze cruciale kwesties. Het gaat niet alleen om het op papier hebben van beleid, maar ook om daadwerkelijke verandering op de werkvloer.
  • Kleine aanpassingen: opvallend genoeg spelen ook ogenschijnlijk kleine zaken een rol, zoals de keuzes in de bedrijfskantine. Wat eten mensen? Hoe duurzaam en gezond zijn deze keuzes? Details dragen bij aan de bredere ESG-doelstellingen. Denk bijvoorbeeld aan het vergroenen van de arbeidsvoorwaarden, zoals het aanbieden van een (elektrische) fiets of het stimuleren van thuiswerken, dit is iets waar veel medewerkers mee bezig zijn, blijkt uit onderzoek van AWVN.

Waar volgers zijn, zie je ook altijd leiders in de markt. Hieronder geven we wat voorbeelden van organisaties die sterk investeren in ESG en daar de vruchten van plukken.

Rabobank: Diversiteit en inclusie in actie

Een treffend voorbeeld is Rabobank, die zijn HR-strategie transformeerde van een ‘great place to work’ naar een ‘great place to be’. Zo heeft Rabobank een diversiteitsraad met internationale leiders en medewerkers opgesteld die het voortouw nemen in deze strategie. Daarnaast is er een Inclusieve Support Desk opgericht voor collega’s met mentale of fysieke uitdagingen. Diverse KPI’s dienen als meetinstrumenten voor de resultaten van dit beleid.

DAF’s inzet voor medewerkers: Prioriteit voor fysiek welzijn

Een ander goed voorbeeld is DAF, een van de grootste fabrikanten van vrachtwagens in Europa. Bij DAF is het welzijn van medewerkers prioriteit, met een specifieke focus op het verminderen van fysieke belasting zowel in de productiefaciliteiten als op kantoor. Het bedrijf heeft grondig gekeken naar de bestaande werkplekken en vervolgens workshops georganiseerd om de fysieke belasting te minimaliseren.

Daarnaast stimuleren ze gezonde eetgewoonten door duidelijk te maken welke producten gezond zijn. Elke medewerker krijgt de mogelijkheid om een uitgebreide gezondheidscheck te ondergaan – de DAF fit test. Voor degenen die wat extra beweging willen op het uitgestrekte DAF-terrein, zijn fietsen beschikbaar. DAF gelooft in het bevorderen van een gezonde werkomgeving en het empoweren van medewerkers door hun fysieke welzijn op de eerste plaats te zetten.

Podcasts van leiders in HR

Er zijn talloze bedrijven die al druk bezig zijn met stappen zetten richting een concreet ESG-beleid binnen de organisatie. Veel van hen delen hun visie over HR en ESG in de HRtop100. Dit is een initiatief van Rvdb en HRcommunity. Het biedt een podium waarbij eindverantwoordelijke HR-leiders (CHRO’s) hun inzichten en doelen kunnen delen en tegelijkertijd beloond kunnen worden met een HRtop100 award als ze best practices laten zien. HR-leiders van diverse sectoren verschijnen in de top100 waaronder Decathlon, ANWB, Arriva Nederland, FD Mediagroep en meer.

Een socialere toekomst

Bij Effectory weten we hoe belangrijk het is mensen actief te betrekken bij hoe je een organisatie inricht. Je wilt dat medewerkers gehoord worden, ideeën aan kunnen dragen en actief deelnemen aan de ESG-besluitvorming. In de zoektocht naar een gezonde en duurzame bedrijfscultuur is het begrijpen van je positie op het gebied van ESG-initiatieven van onschatbare waarde. Niet alleen omdat dit voorgeschreven wordt door wet- en regelgeving, maar ook omdat het nu eenmaal het juiste is om te doen. Steeds meer bedrijven maken dan ook gebruik van de door Effectory speciaal ontwikkelde ESG-scan. Deze meet over zes verschillende assen hoe je organisatie presteert, gezien vanuit het perspectief van je medewerkers. Het is niet alleen een kans om je ESG-impact te meten, maar ook om inzichten te vergaren die de basis vormen voor verdere groei en verbetering.

Tags: D&I, esg, Milieu, wetgeving
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Laatste nieuws

Downloads

🙁

Blijf op de hoogte

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.