Tags: effectief vergaderen, efficiënt vergaderen, vergader agenda, vergaderen, vergaderen online

Ga efficiënt en effectief vergaderen en bespaar je kostbare tijd en energie

Efficiënt en effectief vergaderen kan je veel tijd en energie besparen. Beoordeel hoe relevant een vergadering is voor jou, waar je de vergadering wilt volgen en maak gebruik van een duidelijke agenda. Wanneer je je voorbereid, vergaderingen kort houdt en aan het einde concrete actiepunten formuleert zal dit bijdragen aan een effectieve en efficiënte vergadering.

Herken je dat? Dat je vaak vergaderingen hebt waarvan je achteraf denkt? Wat was het nut van deze vergadering, waarom was ik hierbij en wat hebben we nou concreet afgesproken?

Vergaderingen zijn vaak een essentieel onderdeel van zakelijke processen, maar ze kunnen ook veel tijd in beslag nemen en ineffectief zijn als ze niet goed worden beheerd. Met de juiste aanpak kunnen vergaderingen echter productieve en waardevolle sessies zijn die bijdragen aan het behalen van doelen en het bevorderen van teamwerk. Hieronder volgen zes tips die je kunnen helpen om vergaderingen efficiënter en effectiever te maken.

1. Is de vergadering relevant voor je?

Voordat je deelneemt aan een vergadering, is het belangrijk om bij elke vergadering te beoordelen of de onderwerpen die worden besproken relevant zijn voor jouw rol en verantwoordelijkheden binnen het team. Als dat niet het geval is, overweeg dan of jouw aanwezigheid noodzakelijk is of niet. Meld je af of kijk of er een andere collega is die de honneurs kan waarnemen.

2. Vergaderen online of op locatie?

Bij het plannen van een vergadering is het belangrijk om te beslissen of deze online of op locatie moet plaatsvinden. Vergaderen online biedt flexibiliteit en bespaart reistijd, terwijl vergaderen op locatie persoonlijke interactie en betrokkenheid kan bevorderen. Kies de meest geschikte optie op basis van de aard van de vergadering en de behoeften van de deelnemers.

3. Is er een vergader agenda? Wat is het doel? Volg de agenda

Een goed georganiseerde vergadering begint met een vergader agenda die duidelijk de doelen en onderwerpen van de bijeenkomst beschrijft. Zorg ervoor dat de agenda van tevoren wordt gedeeld met alle deelnemers, zodat zij zich kunnen voorbereiden en weten wat er van hen wordt verwacht. Is er geen agenda? Geef dan aan dat je alleen deelneemt als er een agenda is. Kwestie van opvoeden. Tijdens de vergadering is het belangrijk om de agenda te volgen om de discussies gestructureerd en doelgericht te houden.

4. Bereid je voor

Een effectieve vergadering vereist voorbereiding van alle deelnemers. Plan tijd om de agenda en relevante documenten door te nemen, zodat je goed geïnformeerd bent over de onderwerpen die zullen worden besproken. Door je voor te bereiden, kun je actief deelnemen aan de discussies en bijdragen aan het behalen van de doelen van de vergadering. Niets is zo irritant dan wanneer mensen tijdens de vergadering nog even de notulen van de vorige vergadering moeten lezen.

5. Plan niet standaard een uur, maar hou het kort/ ga staan

Overweeg bij het plannen van vergaderingen om niet standaard een uur te reserveren, maar om de duur aan te passen aan de behoeften van de agenda. Of probeer standaard, in plaats van een uur, een vergadering van 45 minuten te plannen. En in plaats van een half uur, 20 minuten. Korte en krachtige vergaderingen kunnen vaak net zo effectief zijn dan langere bijeenkomsten. Een andere strategie is om staande vergaderingen te houden, wat kan helpen om de energie hoog te houden en de focus te behouden.

6. Maak het concreet met actiepunten, toewijzing + deadline

Om vergaderingen productief te maken, is het essentieel om concrete actiepunten te formuleren die na de vergadering kunnen worden uitgevoerd. Ik weet nog wel dat collega’s bij mijn laatste werkgever REAAL het heel irritant vonden als ik aan het einde van een vergadering zei ”maar wat spreken we nu concreet af?”.

Maak tijdens de vergadering duidelijke afspraken over wie verantwoordelijk is voor welke taken, inclusief toewijzing en deadlines. Door actiepunten concreet te maken, vergroot je de kans dat ze daadwerkelijk worden uitgevoerd en bijdragen aan het behalen van de doelen van de vergadering.

Wil je ook slimmer werken? Bekijk het IN CONTROL aanbod van Inzicht in orde.

Tags: effectief vergaderen, efficiënt vergaderen, vergader agenda, vergaderen, vergaderen online
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.