Tags: aerosolen, schone lucht, werkklimaat, ziekteverzuim

Hoe schone binnenlucht kan zorgen voor minder ziekteverzuim

De gemiddelde persoon inhaleert elke dag 10.800 liter lucht binnenshuis, waarvan negen uur in gedeelde ruimtes zoals kantoren. Vuile binnenlucht kan invloed hebben op de werkprestaties, maar enkel een raam openzetten blijkt niet voldoende.

 

Wist je dat de binnenlucht tot vijf keer vuiler kan zijn dan de buitenlucht? Zelfs regelmatig een raam openzetten is niet voldoende om in panden de lucht echt schoon te krijgen. Maar welke gevolgen heeft zo’n vuile lucht dan voor bijvoorbeeld kantoormedewerkers? Voor de coronapandemie zaten zij vijf dagen per week acht uur per dag binnen in kantoorpanden te werken. Zonder dat iemand lette op welke gevolgen de ’’vuile’ binnenlucht voor de gezondheid en vitaliteit kon hebben. Opvallend, omdat dit naast bijvoorbeeld een ergonomische werkplek, fijne collega’s en genoeg mogelijkheden tot beweging bijdraagt aan een fijne werkplek. Maar het belang van zuivere lucht werd tot nu toe onderschat.

De kosten van ongezonde lucht

De gemiddelde persoon inhaleert elke dag 10.800 liter lucht binnenshuis, waarbij de meeste personen 90 procent van hun tijd binnenshuis doorbrengen en negen uur per dag in gedeelde ruimtes. Deze ruimtes zijn een broedplaats voor bacteriën en virussen, maar ook luchtdeeltjes die allergieën veroorzaken blijven in deze ruimtes hangen. Wanneer we de lucht niet filteren, leiden vervuilde deeltjes tot een hoger ziekteverzuim. Denk bijvoorbeeld aan mensen die niet kunnen werken omdat zij teveel last hebben van allergie of astma. Maar liefst 20 procent van de Europeanen heeft luchtwegproblemen. Werknemers kost dit gemiddeld 1200 euro per jaar

bovenop vanwege extra ziekteverzuim door astma. Om nog maar te zwijgen over medewerkers die luchtwegproblemen hebben, wat maar liefst 20 procent van de Europeanen is. En wat te denken van de (griep)virussen die via de lucht worden overgedragen?

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat een goede luchtkwaliteit nog meer voordelen met zich meebrengt. Uit een studie uit 2015 van onderzoekers van onder andere Harvard bleek dat werknemers in omgevingen met een schonere binnenluchtkwaliteit tot 61 procent hoger scoorden op cognitieve beoordelingen. Gerelateerd onderzoek kwantificeerde de gemiddelde waarde van die verbetering op 6.500 dollar per werknemer per jaar. Daarnaast zijn medewerkers acht tot elf procent productiever bij een goede binnenluchtkwaliteit. De schone lucht draagt hierbij echt bij aan hoe goed medewerkers hun werk kunnen doen. En een fijne omgeving zorgt voor tevreden medewerkers.  

Een raam openzetten is niet voldoende om ziekteverzuim tegen te gaan

Er wordt echter nog te vaak gedacht dat een raam openzetten voldoende is om een ruimte van schone lucht te voorzien en zo ongezonde deeltjes, ook wel aerosolen genoemd, uit de lucht te halen. Hoewel dit inderdaad zorgt dat er frisse buitenlucht binnenkomt, is er geen garantie dat de ’’vervuilde deeltjes’ de ruimte verlaten. En dat zijn juist de deeltjes waar mensen last van krijgen. Daarbij is het natuurlijk geen oplossing om de hele winter met een open raam te werken. Herinneren we de beelden van scholieren nog die met hun jas aan op school zaten? 

Om de kwaliteit van de lucht in dit moment binnen gebouwen te meten kunnen HR-professionals een luchtmeting laten uitvoeren. Hier komt waarschijnlijk uit dat er nog winst te behalen valt. Wat HR-professionals dan kunnen doen om een schone lucht te garanderen? Het gebruiken van luchtreinigers. Deze kunnen doorgaans tot 99,9 procent van de allergenen en de aerosolen uit de lucht reinigen. Het enige effectieve middel, waarbij zo’n grote hoeveelheid aan schadelijke stoffen wordt gefilterd. Dit wordt gedaan met behulp van verschillende filters en behandelingen. Een koolstoffilter, een HEPA filter en bijvoorbeeld antimicrobiële behandeling. Deze filters zorgen voor schone lucht die zo goed als vrij is van stofdeeltjes, virussen, bacteriën, huidschilfers van dieren en allergenen. HEPA-filtratie wordt aangeraden door gerenommeerde instituten zoals ASHRAE om de luchtkwaliteit hoog te houden.  

Zoals uit bovenstaande blog al blijkt is schone lucht niet enkel belangrijk tijdens de coronapandemie zodat medewerkers weer veilig naar hun werk kunnen, maar kan een gefilterde lucht werknemers veel gezondheidsvoordelen opleveren en een fijn werkklimaat garanderen. Fijn voor de werknemer, maar ook zeker voor de organisatie. 

Tags: aerosolen, schone lucht, werkklimaat, ziekteverzuim
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE