Tags: , ,

Let op als je bedrijfsactiviteiten veranderen

Wanneer de activiteiten van een bedrijf (deels) veranderen kan dat van invloed zijn op een eventuele verplichtstelling. Let dus goed op, het kan zomaar zijn dat je ineens onder een (ander) pensioenfonds valt.

Bij een crisis denk je niet als eerste aan iets goeds. Eigenlijk hoop je met je bedrijf niet vaak in een crisis terecht te komen, maar er zitten ondanks alles ook goede kanten aan een crisis. Een crisissituatie maakt mensen creatief en zorgt voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Gedwongen door de omstandigheden moet je op zoek naar andere manieren van werken of andere bronnen van inkomen.

Verplichte pensioenfondsen

Veel sectoren kennen verplichte pensioenregelingen. Denk onder andere aan de pensioenregeling voor de bouw, de metaal, schilders en de horeca. Welk fonds van toepassing is, wordt niet bepaald door naam van je bedrijf. En ook niet door de inschrijving bij de KvK. Bepalend zijn de feitelijke activiteiten. Ieder verplichtgesteld pensioenfonds heeft een verplichtstelling waarin nauwkeurig beschreven staat welke bedrijven en welke activiteiten onder hun verplichtstelling vallen.

Regelmatig controleren

Het is van belang om regelmatig te controleren of jullie bij het juiste fonds zijn aangesloten, of juist niet zijn aangesloten. Zowel de verplichtstellingen als jullie activiteiten kunnen veranderen. Wanneer achteraf blijkt dat je niet bij een pensioenfonds was aangesloten, terwijl dat wel had gemoeten, kan dat grote financiële gevolgen hebben. Fondsen kunnen tot meerdere jaren terug alsnog de premies vorderen.

Wijziging activiteiten

Wanneer de activiteiten van jullie bedrijf veranderen of deels veranderen kan dat dus van invloed zijn op een eventuele verplichtstelling. Let dus goed op wanneer jullie (deels) andere activiteiten hebben ontwikkeld. Het kan zomaar zijn dat je ineens onder een (ander) pensioenfonds valt. Wanneer je meerdere verschillende activiteiten hebt, kun je in theorie onder meerdere fondsen vallen. Maar dat kan niet. Je komt in principe in aanmerking voor maximaal 1 fonds. Het gaat om de hoofdactiviteit. Daarbij is vaak de verdeling van de loonsom bepalend.

De afgelopen periode hebben we veel bedrijven zien veranderen. Bijvoorbeeld een horecabedrijf dat tijdens de sluiting de eigen zaak is gaan schilderen en opknappen. Dit ging zo goed dat ze nu tegen betaling ook andere bedrijven helpen. Dit bedrijf kan in theorie zomaar van pensioenfonds Horeca veranderen naar Pensioenfonds voor de Schilders. We hebben bedrijven gezien die mondkapjes gingen maken, of beademingsapparatuur of zeepdispensers. Een taxibedrijf die pakjes is gaan rondbrengen. Of een bedrijf dat bemiddelde in cruises en nu een afsprakenplanner heeft ontwikkeld.

Zeker na een wijziging van activiteiten is het verstandig te (laten) checken of je nog bij het juiste pensioenfonds zit of dat je misschien je moet aansluiten. Maar ook als er geen grote wijzigingen zijn, check ieder jaar of je nog bij het juiste pensioenfonds zit.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival 2023

Winnaars HRtop100 2023

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Strategisch P&O Adviseur (Beleid) | Gemeente Krimpenerwaard

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Tuesday Talk #9: Sustainable HR bij Swapfiets

Whitepaper

Van Human Resource Management naar een optimale medewerkerbeleving

Van Human Resource Management naar een optimale medewerkerbeleving