Tags: duurzame inzetbaarheid, fello, gezond werken, Mantelzorg

Mantelzorgers: de onzichtbare helden van jouw organisatie

Mantelzorgers zijn de onzichtbare helden van onze samenleving. Ze combineren vaak twee banen: hun reguliere werk en de zorg voor een naaste. Omdat mantelzorgers hun zorgtaken vaak als privé beschouwen, blijven hun inspanningen meestal onzichtbaar voor de werkgever. Voor HR-professionals is het belangrijk om de impact van mantelzorg op medewerkers te begrijpen en te erkennen. In de toekomst zullen er namelijk steeds meer mantelzorgers bij komen. In dit artikel lichten we de groeiende uitdaging die dit met zich meebrengt toe en leggen we uit hoe HR hierin kan faciliteren.

Het aantal werkende mantelzorgers neemt toe van 1,8 miljoen in 2020 naar 2,1 miljoen in 2040. Dit blijkt uit het onderzoek dat het RIVM deed onder werkende mantelzorgers. Deze toename komt door de verhoging van de pensioenleeftijd en het feit dat meer vrouwen, op wie mantelzorg in de praktijk het meeste neerkomt, naar verwachting in 2040 werken.

Mantelzorgers beseffen niet altijd dat ze mantelzorger zijn

Veel mantelzorgers realiseren zich niet dat wat ze doen bijzonder is. Ze zien hun zorgtaak vaak als vanzelfsprekend, als een verlengstuk van hun persoonlijke verantwoordelijkheid. Ondanks dat mantelzorgers vaak onzichtbaar zijn, is het wel belangrijk dat ze beseffen dat het zorgen voor een naaste valt onder mantelzorg. Wanneer ze zich bewust zijn van hun rol en de leidinggevende heeft hier aandacht voor, dan pas heb je als werkgever de kans om in te spelen op de behoeften die mantelzorgers hebben.

Herken jij de mantelzorger?

Want zeg eens eerlijk: hoe goed ken jij jouw medewerkers? En weet jij wie er zorgt voor een naaste? Fello zet de verschillende signalen waarmee je een mantelzorger in jouw team kunt herkennen op een rij. Als werkgever ben je erbij gebaat te weten of jouw medewerker mantelzorger is. Niet alleen om hen de juiste ondersteuning te bieden, maar ook om verzuim te voorkomen. Want als je de persoonlijke situatie van een medewerker kent, kun je overbelasting tijdig herkennen.

Erkenning van mantelzorgers

Erkenning zorgt er daarnaast voor dat een medewerker zich gewaardeerd voelt. Maar hoe doe je dat? Want mantelzorgers willen vaak niet op een podium worden geplaatst. Geef medewerkers die voor een naaste zorgen erkenning voor wat ze doen en vooral voor de mentale en fysieke belasting die door de zorgtaken kunnen ontstaan. Hiermee zorg je ook voor begrip onder collega’s. Zo begrijpen zij dat wanneer een collega ‘s middags eerder weggaat, ze dat doen omdat ze aan hun tweede baan als mantelzorger beginnen en niet omdat ze even lekker een paar uurtjes vrij zijn.

HR als facilitator voor mantelzorgers

HR kan een groot verschil maken voor mantelzorgers door een cultuur van openheid en ondersteuning te bevorderen. Het erkennen en ondersteunen van deze onzichtbare helden draagt bij aan een gezonde, betrokken en duurzame werkomgeving.

Regelmatige communicatie over wat mantelzorg inhoudt en de uitdagingen die het met zich meebrengt, kan medewerkers helpen inzien dat hun inspanningen erkend worden.
HR kan dit bevorderen door successen en inspanningen van mantelzorgers zichtbaar te maken binnen de organisatie. Zo kun je bewustwording en openheid in de organisatie creëren.

Vertaal bijvoorbeeld landelijke mantelzorgacties door op organisatieniveau. Denk aan het organiseren van een ‘Mantelzorgcompliment’, waarbij mantelzorgers in het zonnetje worden gezet met een leuke activiteit. Bijvoorbeeld ‘Self-Care Time’, waarbij medewerkers wekelijks 1 à 2 uur krijgen voor zelfzorg (ontspanning, wandelen of yoga), dat kan bijdragen aan hun welzijn. Maar dit kunnen ook cadeaubonnen voor een dagje weg zijn, een ontspanningsles of andere activiteit.

10 november is het de Dag van de Mantelzorg, een uitgelezen moment om als organisatie in te haken en een activiteit te organiseren. Of organiseer zelf een dag van de mantelzorg.

Uit het onzichtbare stappen

Mantelzorgers blijven vaak onzichtbaar, omdat ze hun zorgtaken niet willen of durven delen met hun werkgever uit angst voor (negatieve) reacties. Wij pleiten ervoor dat meer mantelzorgers opstaan. Mantelzorgers mogen hartstikke trots zijn op hun dubbele rol. Ze zijn iedere dag bezig om positieve impact te maken voor een ander. Zorgen voor een naaste doe je vaak alleen en kan eenzaam zijn. Mantelzorgers vragen zelden om hulp. Terwijl daar de kracht zit. Met een netwerk om je heen, kun je even stoom afblazen en elkaar ondersteunen en helpen.

Een organisatie kan hieraan bijdragen door een veilige omgeving te creëren waarin mantelzorg bespreekbaar is. Dit kan door het organiseren van thema-overleggen over mantelzorg en het faciliteren van gesprekken op de werkvloer. Het plaatsen van een anonieme ideeënbus kan daarnaast helpen om de behoeften van mantelzorgers te inventariseren, zonder dat zij zich kwetsbaar hoeven op te stellen. Ook het aanbieden van professionele ondersteuning, zoals Fello mantelzorgcoaching of psychologische begeleiding, kan een enorme steun zijn. Daarnaast kan een initiatief waarbij mantelzorgers binnen de organisatie elkaar ondersteunen en ervaringen delen, helpen bij het doorbreken van de stilte.

Bereid je voor op de toekomst

Met een vergrijzende bevolking en de alsmaar groeiende problemen in de zorg neemt het aantal mantelzorgers volgens het RIVM toe. Dit brengt uitdagingen met zich mee voor zowel de zorgsector als de samenleving. Je gaat er niet aan ontkomen, dus organisaties moeten zich hier nu al op voorbereiden. Door mantelzorg op de agenda te zetten en structurele ondersteuning te bieden, kunnen werkgevers bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers.

Over Fello

Fello biedt ondersteuning bij mantelzorg op de werkvloer. Onze coaches helpen mantelzorgers bij het vinden van evenwicht tussen werk en zorgtaken. Met zowel praktische ondersteuning als mentale begeleiding maakt Fello het mogelijk om zonder zorgen te werken, waardoor de balans tussen werken en zorgen wordt hersteld, het medewerkers tijd bespaart en problemen worden voorkomen. En hier is de werkgever ook weer bij gebaat, want niet alleen de verzuimcijfers zullen dalen, het werkgeluk zal toenemen en hiermee draag je ook bij aan de duurzame inzetbaarheid van een medewerker en het aantrekken van nieuwe collega’s.

Zelf aan de slag met mantelzorgbeleid?

Fello kan je helpen om een mantelzorgbeleid op te stellen. Daarnaast ontvangen lezers van HRcommunity 10 procent ledenvoordeel op de producten en diensten van Fello in de webshop.

Tags: duurzame inzetbaarheid, fello, gezond werken, Mantelzorg
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Laatste nieuws

Downloads

🙁

Blijf op de hoogte

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.