Tags: , ,

Meer flexibiliteit door deeltijd pensioen

Deeltijdpensioen sluit aan bij de trend van flexibeler werken. Bij deeltijdpensioen stop je deels met werken en je laat je pensioen deels ingaan. Of je gaat deels met pensioen en laat je werk deels doorlopen.

Werken wordt steeds flexibeler. Deeltijdcontracten, flexibele werkplekken, thuiswerken en werknomaden om maar een paar voorbeelden te noemen. Deeltijdpensioen is nog wat onbekend, maar hoort wat mij betreft zeker in dit rijtje thuis.

Bij deeltijdpensioen stop je deels met werken en je laat je pensioen deels ingaan. Of je gaat deels met pensioen en laat je werk deels doorlopen.

Wat is er mis met werken?

Ik ben van mening dat er niks mis is met werken. En als je het daar mee eens bent, dan is er misschien wel iets mis met pensioen. Je spaart je werkzame leven lang een groot kapitaal bij elkaar om op een bepaald moment te kunnen stoppen met werken. Maar als er niets mis is met werken, waarom zou je dat model ambiëren? De praktijk is dat mensen na hun pensioen een zinvolle invulling zoeken voor het gat dat is ontstaan. Tegelijk is er wel het grote voordeel van financieel onafhankelijk zijn. En voor veel mensen is er ruimte om meer vrije tijd te hebben.

Maar moet je om dat te bereiken heel je werkleven sparen voor een voltijdpensioen? Bij deeltijdpensioen heb je ook meer vrije tijd. En zolang je nog in staat bent te werken is het toch niet erg om deels afhankelijk te zijn van dat inkomen. En die zinvolle invulling van je bestaan heb je, want je werk loopt gewoon door.

Hoe werkt deeltijd pensioen precies en wat zijn de voordelen

Vanaf welke leeftijd je met deeltijdpensioen wilt gaan maakt niet uit. Je kunt altijd deels stoppen met werken en voor dat deel je pensioen in laten gaan. De periode 5 jaar voor jouw AOW-datum is het meest flexibel. In die periode maakt het niet uit wat je kiest. Elke combinatie is goed. Wil je nog eerder? Geen probleem, alleen dan is het percentage dat je pensioen wilt ontvangen altijd minimaal gelijk aan het percentage dat je minder moet gaan werken.

Er wordt veel over nagedacht over deeltijd pensioen in de periode voor de AOW-datum. Maar ook na de AOW-datum kun je rustig nog in deeltijd doorwerken. Je pensioen moet uiterlijk 5 jaar na de AOW-datum volledig ingaan.

Pensioen hoeft niet altijd ingezet

Ik zie regelmatig mensen die deeltijdpensioen overwegen. Bijvoorbeeld de laatste jaren 20% minder werken. Vaak blijkt dat er voldoende ruimte is om dat zelf op te vangen. Het salaris of het privé vermogen is ruim voldoende. Dan hoeft het pensioen niet eens deels in te gaan.

Deeltijd pensioen in crisistijd

Wanneer er bezuinigd moet worden kun je ook als werkgever nadenken om mensen deeltijd met pensioen te laten gaan. Op deze manier hou je ervaring aan boord, maar bespaar je op kosten. Een bijdrage vanuit de werkgever kan werknemers die nog twijfelen over de streep trekken. Daar heb je niet perse een bij CAO geregelde generatieregeling voor nodig.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival 2023

Winnaars HRtop100 2023

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Strategisch P&O Adviseur (Beleid) | Gemeente Krimpenerwaard

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Tuesday Talk #9: Sustainable HR bij Swapfiets

Whitepaper

Grip en zicht op je flexpool

Grip en zicht op je flexpool