Tags: teambuilding, teams, Teamspeling, training

Teambuilding tegen alle wetten in!

Teambuildingsactiviteiten zijn er in allerlei soorten en maten. Maar is het huidige aanbod wel voldoende voor de uitdagingen van deze tijd?

In deze onstuimige tijden van voortdurende veranderingen wordt veel gevraagd van medewerkers. Bedrijven herstructureren afdelingen en voeren nieuwe procedures in. Dit vraagt om flexibele, veranderfitte medewerkers die meer eigenaarschap voelen voor de leer- en werkprocessen. Maar hoe krijg je hen mentaal mee? Hoe creëer je een cultuur waar feedback geven vanzelfsprekend is? En hoe zet je deze grote veranderingen in en maak je het een echt succes binnen de hele organisatie?

Het nieuwe teambuildingsbedrijf Teamspeling denkt hier een grote rol in te kunnen spelen. Door een teambuildingsaanpak die antwoord biedt op de eisen van deze tijd en een visie op teambuilding die tegen alle wetten ingaat.

De conservatieve teamuitjes, teamtraining en teamcoaching

Het huidige aanbod aan teambuildingsactiviteiten is overzichtelijk en voorspelbaar. Veel bedrijven doen aan teambuilding door middel van leuke bijeenkomsten gecombineerd met sociale activiteiten. Gezellig en goed voor het groepsgevoel, maar deze conservatieve aanpak sluit niet aan op de echte uitdagingen waar medewerkers vandaag de dag mee te maken hebben. Bovendien kan ’’gezelligheid’ geen doel op zich zijn. Sterker nog, de behoefte om het vooral ’’gezellig’ te houden, heeft een averechts effect op het leerproces.

Naast de klassieke teambuilding worden ook vaak teamtrainingen gegeven, zoals feedbacktrainingen. Het nadeel van deze trainingen is dat de onstuimige realiteit vaak gereduceerd wordt tot een vereenvoudigd model. ’’Leer feedback geven in 4 stappen!’, staat er dan. Als het tegenzit, krijg je er ook nog een rollenspel bij met een trainingsacteur. Dat roept extra spanningen op, wat ten koste gaat van het leervermogen. Daar wordt echt niemand blij van! Effectiever werkt het om de eigen feedbackrealiteit op speelse, humorvolle wijze uit te vergroten met de collega’s waar je morgen ook weer mee aan de slag gaat. Zo wordt met een vaardigheidstraining ook de onderliggende gedragspatronen en het ownership van de medewerkers aangesproken.

Ook wordt vaak teamcoaching ingezet als het kalf al bijna verdronken is. Er heerst wantrouwen in het team, zonder onderling vertrouwen en vertrouwen richting de organisatie. Teamcoaching als achterstallig onderhoud. Dat is zonde! Waarom niet in een vroeg stadium bouwen aan vertrouwen, erkenning en feedback?

Steeds meer rijst de vraag of het huidige aanbod wel antwoord biedt op de enorme uitdagingen van deze tijd.

Breek met de heersende kijk op teamontwikkeling

Het kan namelijk ook anders. Met een originele formule die binnen geen enkel hokje in te delen valt. Misschien lastig voor inkopers van teambuilding zoals HR-afdelingen en managers, maar laat deze verwarring en enige onzekerheid nou juist de functie zijn: de eerste confrontatie met verandering!

Clemen Mensink, de oprichter van start-up Teamspeling, is van mening dat we te vaak oplossingen zoeken in het overzichtelijk, maakbaar, behapbaar en voorspelbaar maken van leer- en veranderprocessen. We blijven zoeken ín zekerheden en náár zekerheden door te gaan voor comfortabele, veilige en bekende oplossingen. Natuurlijk, het onzekere voelt als een risico, als een grote stap. Maar het gevolg van vasthouden aan zekerheden is dat de kloof met de veranderrealiteit steeds groter wordt. Het ontkennen van de onzekere wereld leidt onherroepelijk tot crisis binnen teams en organisaties.

Dus: richt je met volle vizier op de wereld van de onzekerheid. Daarmee breekt het in alle opzichten met de traditionele kijk op teamtrainingen en teambuilding.

’’Een veranderlijke onvoorspelbare wereld vraagt om een veranderlijke en evenzo onvoorspelbare teambuilding.’

13 punten voor een succesvolle teambuilding

  1. Probeer niet de perfecte professional te creëren.
  2. Zet in op blinde vlekken, valkuilen en alle andere vormen van imperfectie.
  3. Maak gebruik van zelfspot.
  4. Stap uit je bekende rituelen.
  5. Gebruik veel humor. Want dat werkt ontspannend waardoor er sneller kan worden geleerd.
  6. Wees niet bang voor ongemakkelijke situaties. Als je het alleen maar comfortabel wil houden, verandert er niks!
  7. Speel met de gedachte dat je de uitkomst van de teambuilding niet hoeft te garanderen.
  8. Staar niet blind op leerdoelen en actieplannen.
  9. Sta open voor verrassingen, want daar liggen de kansen voor nieuwe inzichten en mogelijkheden.
  10. Staar je überhaupt niet blind op alles wat met zekerheid vast te stellen valt. Dat kennen we al.
  11. Durf ’s af te wijken in het geven van een lijst van klip en klare tips. Zoals dit stomme lijstje. Veel te veel afkomst uit het oude klassieke denken in zogenaamde zekerheden.
  12. …
  13. En als je het dan toch niet kan laten om met een lijstje tips te komen, breek dan tenminste met de bekende reeksen: 3, 5 of 10. Geef ze er 12! Of sla er eens een over en ga van tip 11 naar 13.

Hilarische, desoriënterende en absurde teambuilding

Om deelnemers los te krijgen van hun vastgeroeste gewoontes en denkwijze is het belangrijk om direct te verrassen en mensen aan het lachen te krijgen. Door mensen uit te dagen de eigen vanzelfsprekendheden los te laten, zullen zij het terrein van de onvoorspelbaarheid binnentreden. Teamspeling zet acteerwerk, cabaret, workshops met elementen uit showbizz, en vreemde oefeningen in om dit voor elkaar te krijgen.

’’We nemen de deelnemers mee in een spannende leer- en veranderreis. Zeer serieuze en moeilijk bespreekbare onderwerpen worden opeens in een absurde context geplaatst. Door de humor worden drempels weggenomen’, aldus Clemen Mensink

Het probleem dat hierachter ligt, is dat deelnemers van een teambuilding zich doorgaans niet zomaar durven open te stellen. Eerlijke feedback, veiligheid en openheid is nodig voordat verandering kan worden ingezet. Pas dan verliezen ongemakkelijke en gevoelige onderwerpen hun gewicht en is er ruimte voor verandering.


Over TeamSpeling

Teamspeling verzorgt teambuilding voor kleine teams en teambuildingshows voor grotere groepen en voor grote zalen. Voor de verandering (dus om veranderthema’s aan te pakken) hebben ze ook sprekers en geven ze trainingen. Geheel in de stijl van Teamspeling breken ook de sprekers met alle sprekerswetten. Onvoorspelbaar en verrassend hilarisch. Bijvoorbeeld de ombudsman voor de verandering! Mocht je interesse hebben in een unieke ervaring met Teamspeling? Voor bijvoorbeeld een teambuilding, kwartaalbijeenkomst of een bedrijfsdag, zorg dat je er op tijd bij bent, want steeds meer bedrijven zien dat de formule werkt. Hierdoor stroomt hun agenda vol.

Tags: teambuilding, teams, Teamspeling, training
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE