Tags: burnout, ontwikkeling, vitaliteit

Wat heeft een HR-professional aan PostTraumatische Groei?

PostTraumatische Groei (PTG) en PsyCap

In de vorige blogs is ingegaan op wat nu eigenlijk PTG is en dat je door PTG te realiseren sterker wordt dan voor de gepasseerde ’’ellende’ in je leven. Ook werd duidelijk dat dit veel te maken heeft met PsyCap (psychologisch kapitaal zoals optimisme, veerkracht, zelfvertrouwen en hoop). Door PTG te realiseren, wordt je PsyCap hoger en in de HR-wereld is het optimaliseren van PsyCap wat je echt zou moeten willen. Het levert namelijk een belangrijke bijdrage aan factoren als hogere werkprestaties, meer arbeidsvreugde, minder ongewenst gedrag, hogere bevlogenheid en minder burn-outklachten.

Dat door het realiseren van PTG dus een enorme groeispurt ontstaat, is intussen duidelijk. En dat is een belangrijk en voor velen nieuw inzicht. Maar wat kun je allemaal nog meer als HR-professional met kennis over PTG? Veel! In deze blog een paar voorbeelden.

PTG tegen stigmatisering

Mensen met psychisch-/emotioneel gerelateerde klachten worden vaak gestigmatiseerd. Als je echter iemand vanuit de mogelijkheden van het fenomeen PTG benadert, ontstaat een totaal ander beeld met een open blik tegenover alle mogelijkheden waar naartoe gewerkt kan worden.

Ervaring Greet: ’’Gisteren nog had ik een coachsessie met iemand die ik nog niet kende. In het kader van het gratis 45+-ontwikkeladvies had ik een gesprek met haar. Ze bleek al haar klachten te hebben overwonnen, maar liep toch vast. Door betutteling! Ze was echt sterker uit de strijd gekomen en toch wordt ze nog steeds klein gehouden en begrensd: Zou je dat nu wel doen, Nee, dat levert te veel stress voor jou op en als ze solliciteert op een nieuwe functie bij dezelfde werkgever: Die afdeling past niet bij jou, daar is te veel gedoe.

In het gesprek heb ik haar verteld over PTG. Daar had ze nog nooit van gehoord en ze was er superblij mee. Nu heeft ze ’’munitie’ die ze kan gebruiken tegen die betutteling maar ook voor zichzelf. Want als je hele omgeving zo met je omgaat, ga je toch weer twijfelen aan jezelf.

Kortom: door vanuit een PTG-visie naar mensen te kijken met psychisch-/emotioneel gerelateerde klachten verminder je de kans op stigmatisering. Sterker nog, als ze echt PTG realiseren, maken ze een groeispurt door en worden het wijzere en zelfbewustere medewerkers; potentiële toppers.

PTG en sollicitatiegesprekken

Veel organisaties zijn bang om mensen aan te nemen die een burn-out hebben gehad of die andere psychisch-/emotioneel gerelateerde klachten hebben meegemaakt. Dat heeft te maken met de aanname zowel in de professionele wereld als door het algemene publiek, dat mensen met psychisch-/emotioneel gerelateerde klachten blijvend kwetsbaar zijn. Dat is jammer én het klopt heel vaak niet.

Juist mensen die door hun ellende sterker zijn geworden, zijn potentiële toppers. Luister dus goed naar wat gezegd wordt en stel vragen om te ontdekken wat er nu precies aan de hand is geweest. Een paar handvatten:

  • Er is vaak sprake van PTG als iemand het leven in stukjes deelt (na mijn burn-out ben ik een ander mens).
  • Als iemand alleen maar bezig is met grenzen stellen is er waarschijnlijk geen sprake van PTG. Bij PTG ben je onderzoekend en ondernemend.
  • Onderzoek of iemand echt andere keuzes maakt in het leven nu. Positieve keuzes! ’’Dat doe ik niet meer, want dat kan ik niet meer’ is geen positieve keuze. ’’Ik ben gezonder gaan eten en meer gaan sporten’, is wel een positieve keuze.

PTG, AVG en verzuimgesprekken

In verzuimgesprekken mag je officieel niet vragen naar de klachten van medewerkers. Met de komst van de AVG is dat allemaal nog precairder geworden. Hoe voer je dan wel een goed verzuimgesprek? Mogelijk kan bij een goede relatie de medewerker uit zichzelf wel vertellen wat er aan de hand is, maar los daarvan biedt de kennis van PTG geweldige mogelijkheden op dit gebied.

Bij PTG kijk je naar de kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden van iemand en daar mag je het altijd over hebben. Dus kun je prima dit soort vragen stellen:

  • Welke kwaliteiten van jezelf heb je ontdekt de afgelopen tijd?
  • Stel dat de ellende die je nu doormaakt ook positieve resultaten oplevert: welke 10 zijn dat dan in jouw geval?

De ervaring leert dat mensen even moeten wennen aan deze vragen, maar al heel snel kunnen ze meegaan in de positieve energie. Echt leuk om te ervaren.

Tot slot

Kennis van PTG opdoen is dus van cruciaal belang voor de HR-professional. Het biedt interessante mogelijkheden op het gebied van onder andere beleid, professionalisering, verzuimbeleid, werving en selectie en cultuur.

Wil je alvast nader kennismaken met PTG? Dan kun je op onze website de PTG Vragenlijst invullen. De ervaring leert dat mensen die in een moeilijke periode zitten het invullen van de vragenlijst als positief ervaren. Door het invullen krijgen ze een beeld van op welke gebieden ze al gegroeid zijn en welke groeimogelijkheden er nog zijn. Dat is een veel positiever perspectief dan te kijken naar alleen beperkingen en eventuele herstelmogelijkheden.


In de volgende, tevens laatste blog wordt ingegaan op hoe PTG is te realiseren.

Tags: burnout, ontwikkeling, vitaliteit
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Laatste nieuws

Downloads

🙁

Blijf op de hoogte

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.