Tags: gelukkige werknemers, mentale gezondheid, Werkgeluk

Zes handvatten voor een betere mentale en fysieke gezondheid van werknemers

De zomerperiode was voor velen de perfecte gelegenheid om te reflecteren. Om na te denken over wat ons blij maakt, dit te delen met de mensen waarmee we onszelf omringen en ons bewust te zijn van waar we ons geluk uit halen. Nu de zomer voorbij is en ‘het echte leven’ weer begonnen, is het des te belangrijker om die waardevolle observaties mee te nemen naar de werkvloer en je eigen geluk te creëren. Veel van wat je gelukkig kan maken heb je namelijk voor een groot deel zelf in de hand.

Definitie van geluk

Geluk is de fysieke, mentale en emotionele toestand van welzijn. Het kan bereikt worden door je fysieke gezondheid een boost te geven en door je emotionele en mentale gezondheid te optimaliseren. Een gezonde levensstijl van uitgebalanceerde voeding en lichamelijke activiteit aanhouden, kan leiden tot een lagere hartslag, bloeddruk en minder angstgevoelens. Dit is allemaal gelinkt aan geluk. Bovendien wordt geluk ook geassocieerd met de aanmaak van endorfine, serotonine, dopamine en andere neurotransmitters die geassocieerd worden met de gezondheid van de hersenen.

Wat maakt mensen gelukkig?

Volgens een recente Ipsos enquête, hechten mensen het meeste belang aan hun gezondheid en welzijn (zowel fysiek als mentaal), hun familie (partner/echtgenoot en kinderen) en het gevoel van een doel hebben, wanneer het gaat over wat hen “het grootste geluk” schenkt. Daarna komen de leefomstandigheden, je veilig voelen en het gevoel hebben dat je controle hebt over je eigen leven, in de natuur zijn, en last but not least, een betekenisvolle baan hebben en meer financiële zekerheid.

Creëer je eigen geluk

Geluk is geen toeval, of iets dat gewoon gebeurt, maar iets dat je zelf kan veroorzaken. Deze tips kunnen jou en je medewerkers helpen bij het creëren van je eigen geluk en om op lange termijn een betere algemene gezondheid te verkrijgen.

1. Geef jezelf brandstof
De wetenschap toont aan dat gezond eten bijdraagt aan geluk. De fysieke toestand van welzijn wordt grotendeels bepaald door hoe je je lichaam van brandstof voorziet. Je lichaam is een machine die pas optimaal kan werken als je er optimaal voor zorgt. Dat doen we door dagelijkse gewoonten aan te nemen, met een uitgebalanceerde voeding en een gezonde, actieve levensstijl. En door deze aan te vullen met de juiste voedingssupplementen zorg je ervoor dat je altijd de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen binnenkrijgt.

2. Regelmatige lichaamsbeweging
Wanneer we voor of na werktijd sporten, levert dit voordelen op voor onze spieren en hersenen door de toegenomen bloeddoorstroming, die zuurstoffen en voedingsstoffen naar onze hersencellen voert. Ook de dopamine-transmissiewegen in onze hersenen, die ons genotscentrum activeren, worden gestimuleerd. Om deze reden wordt lichaamsbeweging gebruikt voor de behandeling van stemmingsstoornissen, depressie en verslavingsgedrag, waaronder overeten.

3. Maak tijd om te ontspannen
Ontspannen is een van de beste manieren om het ware geluk te vinden. Ook op de werkvloer! Bijvoorbeeld door de ontspanningsrespons te activeren. Deze methode toont aan dat ontspannen veel positieve effecten heeft op het lichaam, waaronder het verlagen van de bloeddruk, de hartslag en het kalmeren van de geest. Activeer jouw ontspanningsrespons in vijf stappen: 1) Ga rustig op een afgezonderd plekje zitten, 2) Ontspan je spieren van hoofd tot tenen, door elke spier samen te trekken en te ontspannen, 3) Focus je op je ademhaling, 4) Adem diep in- en uit, 5) Denk aan een ontspannend beeld, zoals oceaangolven. Als je dit elke dag 20 minuten oefent, kan het je geest opladen en je ’s nachts helpen om beter in slaap te vallen.

4. Je doel vinden
Echt geluk komt voort uit het leven dat je kiest, omdat het je persoonlijke doel vervult. Geen idee wat jouw doel is? Deze vier stappen kunnen je helpen om jouw doel duidelijk te krijgen: 1) Vind je passie of waar je van houdt, 2) Bepaal je missie of datgene waarvan jij denkt dat de wereld er meer van nodig heeft, 3) Heb vertrouwen in waar je goed in bent.

5. Dankbaar blijven
Psychologisch onderzoek toont aan dat je concentreren op het goede in je leven en dankbaarheid uitdrukken je gelukkiger maakt. In plaats van te klagen over de dingen die fout gaan in je leven, focus je je op het goede, of dat nu klein of groot is. Houd een dankbaarheidsdagboek bij of maak elke dag een klein dankbaarheidslijstje, waarbij je je dankbaarheid uit voor alles wat je hebt. Dit kan je humeur helpen verbeteren. Ook op het werk.

6. Focus je op de dingen waar je controle over hebt
Werk aan de dingen die je kunt veranderen in plaats van je zorgen te maken over dingen die je niet kunt veranderen. Verantwoordelijkheid nemen voor je persoonlijke gewoonten en prestaties op de werkvloer zal je zelfvertrouwen en geluksgevoel vergroten. Een van de beste manieren om je geluk te vergroten is om gezonde gewoonten te ontwikkelen in alle aspecten van je leven, waaronder een uitgebalanceerd dieet en het implementeren van een gezonde, actieve levensstijl.

Tot slot

Geluk is een fysiek, emotioneel en spiritueel gevoel van welzijn. Wanneer je het vindt, zou het je een blijvend gevoel van tevredenheid moeten geven. Pak de ruimte om bewust je eigen geluk te creëren door gewoonten te implementeren die een positieve impact hebben op je fysieke en mentale gezondheid, waardoor je een gevoel van innerlijke vrede kunt blijven behouden, zowel privé als op de werkvloer.

Tags: gelukkige werknemers, mentale gezondheid, Werkgeluk
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Uit De Thema Wellbeing & Vitaliteit

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.