Tags: Erkenning, nmbrs, strategie, werknemers, werkplek

De invloed van erkenning op de organisatie

Een recente studie van Gallup en Workhuman belicht een onmisbaar maar vaak genegeerd aspect bij het runnen van een bedrijf: het erkennen van werknemers. In de studie is een duidelijke connectie ontdekt tussen waardering tonen aan medewerkers en positieve bedrijfsresultaten.

Duidelijk is dat het negeren van medewerkers erkenning naast ontevreden medewerkers, ook flinke kosten met zich mee kan brengen. In deze blog duiken we dieper in op de welzijns- en financiële effecten van erkenning voor werknemers in de organisatie.

De prijs van medewerkersontevredenheid

Wist je dat slechts één op de vier werknemers wekelijks enige vorm van erkenning voor goed werk heeft ontvangen? Uit de studie blijkt dat een tekort aan waardering flink bijdraagt aan ontevredenheid onder werknemers binnen een organisatie. Werknemers die zich ondergewaardeerd voelen, zijn vijf keer meer geneigd om zich niet betrokken te voelen bij hun werk en daar ook geen motivatie voor hebben. Daarnaast verwacht 74% van deze groep binnen een jaar van werkgever te veranderen, terwijl 27% aangeeft zich over het algemeen mentaal slechter dan normaal te voelen. En daar moeten we wat mee, want deze cijfers benadrukken het belang van waardering als een onmisbare factor voor werknemerstevredenheid en welzijn.

Het financiële aspect van waardering

De studie toont ook aan dat het niet waarderen van werknemers zelfs financieel voelbaar is. Zo kan een gebrek aan welzijn en erkenning onder werknemers bij een bedrijf met 10.000 werknemers leiden tot een verlies van €18.5 miljoen aan kansen omdat medewerkers minder goed presenteren. Daarnaast kunnen de kosten aardig oplopen door het grote personeelsverloop, lage betrokkenheid en burn-outs, wat kan oplopen tot wel €15 miljoen. Dit onderstreept hoe belangrijk het is om werknemers te erkennen, niet alleen voor het welzijn van de werknemer maar óók voor de financiële gezondheid van je bedrijf.

Het belang van erkenning

Anno 2024 is het wel duidelijk dat alleen financiële beloningen en flexibele werkschema’s niet voldoende zijn om werknemers gemotiveerd en betrokken te houden. Daar is erkenning en (persoonlijke) aandacht voor nodig. Daarnaast communiceert een bedrijfscultuur die erkenning mist, onbewust naar werknemers dat hun inspanningen niet genoeg zijn. Wat demotiverend werkt en de kwaliteit van het werk vermindert. Erkenning speelt een ongelofelijk belangrijke rol in het bevorderen van betrokkenheid, medewerkers welzijn en productiviteit. Aangezien je voldoet aan de (intrinsieke) behoeften van werknemers, met gemotiveerde en blije medewerkers als gevolg. Erken en waardeer je jouw medewerkers voldoende, dan is dit voelbaar in de sfeer op de werkvloer én in de cijfers.

4 manieren om van erkenning een strategie te maken

Ondersteun werknemers in hun behoeften

Het onderzoek benadrukt het belang voor organisaties om actief erkenning te geven aan werknemers, omdat dit voorziet in werknemersbehoeften. Het verbetert niet alleen het welzijn en de tevredenheid, maar bespaart ook kosten. Door erkenning te geven, stimuleer je betrokkenheid en productiviteit. Tegelijkertijd kan het inzetten van technologie een uitkomst bieden om werkdruk verminderen, wat een positieve impact heeft op de balans tussen werk- en privéleven. Loop voorop in het creëren van een waarderingscultuur in de organisatie die zowel medewerkers als de bedrijfsresultaten ten goede komt.

Door tools zoals Nmbrs in te zetten, tools die een complete HR-suite in de hele levenscyclus van werknemers ondersteunt, kan je jouw HR-processen vereenvoudigen en medewerkers de kans geven om zich te ontwikkelen, waardoor erkenning op de werkvloer direct tot positieve veranderingen leidt.

De kracht van erkenning

Leer in het gratis whitepaper de kracht van erkenning in de werkplek toe te passen als strategie in de organisatie. Krijg praktische inzichten en tips om direct te gebruiken en verbeter je medewerkerswelzijn en algehele bedrijfsprestaties in een mum van tijd!

Tags: Erkenning, nmbrs, strategie, werknemers, werkplek
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE