Tags: duurzame inzetbaarheid, gezondheid, vitaliteit, Welly

De werknemer aan het roer van zijn gezondheid en duurzame inzetbaarheid

De werknemer heeft eigen regie over zijn gezondheid en duurzame inzetbaarheid. Welke bepalende factoren zijn nodig zijn om dit te ondersteunen en te versterken? Hoe zorg je als werkgever dat de werknemer het roer van zijn eigen gezondheid in handen neemt?

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Velen hebben de afgelopen maand wat meer nagedacht over hoe het vorige jaar is gegaan en waar je je op wilt focussen in het nieuwe jaar. Meer tijd en aandacht voor familie en vrienden, weer een (oude) hobby oppakken, meer bewegen, meer balans… Het zijn veelgehoorde goede voornemens. Een veel voorkomend voornemen is om gezonder te leven en gewoon lekker in je vel te zetten. Werk doen dat plezier geeft op een veilige, gezonde en productieve manier draagt daaraan bij. Afhankelijk van de situatie, besteden je werknemers veel tijd aan werk. Daarom is het interessant om vanuit die context in te zoomen op hoe zij vanuit werk, kunnen werken aan hun welzijn en daarmee hun duurzame inzetbaarheid. Wat zijn de mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan in het werk? En hoe zetten ze eerste stap?

De werknemer heeft de eigen regie over zijn gezondheid, maar vanuit de werkgever zijn er een aantal cruciale aspecten die de werknemer daadwerkelijk in staat stelt om werk te maken zijn vitaliteit. Vanuit je werk, kun je ook bouwen aan je gezondheid. Je kunt namelijk altijd beter worden. Veel organisaties vragen zich af hoe je je werknemers zover krijgt dat ze ten behoeve van hun eigen duurzame inzetbaarheid hun gedrag veranderen en daar structureel mee aan de slag gaan. Tinka van Vuuren, hoogleraar Vitaliteitsmanagement, komt met een aantal aspecten die belangrijk zijn in het nemen van je eigen regie op gezondheid en duurzame inzetbaarheid op de werkvloer.

Dit model gaat er van uit dat de gezondheid van de werknemer een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van werknemers én werkgever. Van Vuuren geeft de bepalende factoren die nodig zijn om dit te ondersteunen en te versterken.

Factoren voor eigen regie – werknemer én werkgever

Zelfleiderschap

Om te werken aan je gezondheid is vaak gedragsverandering nodig. En dan zal in de eerste plaats toch echt vanuit de werknemer moeten komen. De mate van zelfleiderschap bepaalt in hoeverre hij dat ook daadwerkelijk gaat doen. Zelfleiderschap gaat over over dat je jezelf kunt sturen naar goed functioneren en dat het goed met je gaat. Een werknemer kan hierin wel groeien en beter worden via scholing en coaching.

Invloed werkgever

Naast dat de werknemer verantwoordelijk is om gezond te leven, heeft de werkgever ook grote invloed in het mogelijk maken van deze gedragsverandering. Via communicatie wordt kennis overgebracht die de werknemer informeert en overtuigt. Verder kunnen vaardigheden getraind worden, kan een beloningssysteem opgezet worden, de omgeving aanpassen en het tonen van voorbeeldgedrag.

De werknemer heeft de regie over zijn eigen gezondheid en duurzame inzetbaar, maar kan niet zonder een werkgever die ondersteunt in het realiseren van vaardigheden, motivatie of kansen; kunnen, willen of mogen. Het is dus belangrijk dat je als werkgever bijdraagt dat werknemers het gewenste gedrag kunnen uitvoeren, dat ze dat graag willen en de gelegenheid voor hebben.

Individuele factoren regie op eigen gezondheid

Het overgrote deel van de werknemers wil de eigen regie nemen op hun gezondheid. Hun houding en hun vermogen is daarbij bepalend.

Houding – ik wil

Een belangrijk aspect om aan de slag te gaan met je gezondheid op werk, is door te bedenken waarom je dat graag wilt. Wat wil ik bereiken? Past dit bij mij? Heb ik mijn doelen helder gesteld? Geloof ik dat ik het kan en ga ik ervoor? Deze houding bepaalt of je het wil en bereid bent de touwtjes in handen te nemen.

Vermogen – ik kan

In hoeverre je in staat ben om aan de slag te gaan met gezondheid, oftewel je vermogen, is een tweede aspect. Reflecteer bij jezelf of je capabel bent om het te doen. Bezit ik de vaardigheden en heb ik het vermogen om het te doen? Naast je vermogen helpt het ook jezelf een spiegel voor te houden. Realiseer ik me dat dat belangrijk is en weet ik hoe ik het moet doen? De antwoorden op deze vragen helpen je in te schatten in hoeverre je in staat bent om acties uit te voeren die er voor zorgen dat je lekker in je vel zit.

Organisatorische factoren regie op eigen gezondheid

De mate waarin de werknemer de aan het roer staat van zijn duurzame inzetbaarheid, wordt ook bepaald door de cultuur van organisatie en welke faciliteiten de werkgever biedt.

Cultuur – ik mag

De werkcultuur is een belangrijk aspect. Elke organisatie heeft zijn eigen specifieke cultuur. Deze wordt gevormd door de waarden, de prioriteiten, de medewerkers en nog veel meer. Samen creëren deze factoren op natuurlijke wijze de dagelijkse omgeving van een organisatie: de werkcultuur. Deze cultuur bepaalt voor een groot deel in hoeverre de werknemers aan het roer staat van zijn eigen welzijn. Wat vinden anderen ervan? En kan ik het maken om er tijdens werktijd mee bezig te zijn? En is dat wel toegestaan?

Faciliteiten – ik krijg de mogelijkheden

Voor een werknemer is het ondersteunend dat de organisatie de mogelijkheden biedt. Denk bijvoorbeeld dat er bepaalde tools en programma’s zijn waar de werknemer mee kan werken. Middels een mooi communicatieplan kun je er voor zorgen dat alle werknemer geinformeerd worden en op de hoogte zijn van het vitaliteitsbeleid en de mogelijkheden.

Welly

Welly is een mooi voorbeeld van een programma dat jouw werknemers vanuit eigen regie fysiek en mentaal versterkt en zo werkt aan duurzame inzetbaarheid. Door middel van korte oefeningen kan je met de Welly app met hulp van een echte coach aan de slag met je dagelijks welzijn. Of je nu lekker in je vel zit of als je veel stress ervaart, Welly is er voor je!

Veel gebruikers ervaren al de voordelen van Welly. Een greep uit hun inzichten:

  • “De dingen waar ik tegenaan loop komen vaak terug. Het is heel goed mogelijk om er beter mee te leren omgaan en zo mijn welzijn te verbeteren.”
  • “Het nemen van pauzes en wat meer afstand nemen tot mijn werk geeft mij meer energie en creativiteit.”
  • “Ik vind de gesprekken met mijn coach erg fijn. Hij helpt mij om met een andere blik naar bepaalde situaties te kijken.”
  • “Ik denk dat veel mensen baat hebben bij Welly!”

Aan het roer van eigen gezondheid

De werknemer is de kapitein van zijn eigen schip. Alleen hij kan het roer in handen nemen en de koers bepalen naar zijn eigen gezondheid. Maar wat is een kapitein zonder een goede stuurman? De invloed van de werkgever is groots: hij bepaalt in hoeverre het mogelijk is en dat het ok wordt bevonden. Die twee gaan hand in hand en kunnen niet zonder elkaar om de duurzame inzetbaarheid van de werknemer te vergroten. Dus werknemer én werkgever samen op reis naar een betere gezondheid. Trossen los en goede reis!

Welly helpt graag een handje

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je weten hoe een op maat gemaakt wellbeing programma jouw organisatie kan ondersteunen? Contact ons voor een kop thee of boek vrijblijvend een demo.

Tags: duurzame inzetbaarheid, gezondheid, vitaliteit, Welly
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE