Tags: , , , ,

De wettelijke veranderingen op de loonstrook van 2023

Met 2023 in zicht en Prinsjesdag al een paar maanden achter de rug is het tijd om te kijken hoe de loonstrook van 2023 er uit gaat zien. Het minimumloon stijgt met 10% en het nettoloon zal ook worden verhoogd. Daarnaast gaat de reiskosten vergoeding van €0,19 naar €0,21 per km. Ook zal de thuiswerkvergoeding hoogstwaarschijnlijk verhoogd worden met €0,15 per dag en zijn er nieuwe AOW leeftijden vastgesteld. Kortom: een hoop positieve veranderingen voor de werknemers in 2023.

2023 is bijna in zicht en dat betekent dat er weer veel veranderingen gaan plaatsvinden, ook op de loonstrook. Ben je benieuwd welke plannen het kabinet wil gaan doorvoeren in 2023? Ontdek in dit artikel hoe de loonstrook er volgend jaar uit komt te zien.

Minimumloon stijgt met 10%

Voor het eerst sinds 1969 voert het kabinet een extra verhoging door van het minimumloon, omdat zij werken lonender willen maken. Het minimumloon stijgt op 1 januari 2023 in één keer met 10,15% en komt daardoor uit op €12,40 bruto per uur bij een 36-urige werkweek.

Hierdoor stijgen de inkomens van werknemers met een minimumloon fors. Vanwege de hoge inflatie en de gevolgen daarvan op ons besteedbaar inkomen, heeft het kabinet op Prinsjesdag besloten om het minimumloon in één keer te verhogen. Eerder dit jaar had het kabinet al besloten om alle aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen (zoals de AOW, bijstand en Wajong) mee te verhogen. Hierdoor heeft de verhoging van het minimumloon ook positieve gevolgen voor het inkomen van AOW’ers en uitkeringsgerechtigden.

Naar verwachting zullen de cao lonen ook flink stijgen in 2023. In de branche waar jij werkzaam bent kan dus een hoger minimumloon gelden. Pas de lonen op tijd aan, er zit een boete aan voor onderbetaling. Medewerkers zullen ook sneller compensatie vragen, benieuwd hoe je ze aan boord kan houden? Download dan de whitepaper: Help! Hoe houd ik mijn mensen aan boord?

Reiskostenvergoeding stijgt naar 0,21 cent per km

Het kabinet heeft plannen om voor het eerst sinds 2006 de reiskostenvergoeding te verhogen. Vanaf 1 januari 2023 wil het kabinet de belastingvrije kilometervergoeding voor reiskosten verhogen van €0,19 naar €0,21 per kilometer. En per 1 januari 2024 zelfs naar €0,22 per kilometer. Deze bedragen zijn voor reiskosten tijdens het werk en voor woon-werkverkeer.

Dit wetsvoorstel is onderdeel van het Belastingplan 2023. Bij goedkeuring van de Eerste en Tweede Kamer, gaat het vanaf 1 januari 2023 en 1 januari 2024 in.

Nettoloon gaat omhoog

In 2023 gaat de inkomstenbelasting omlaag voor de eerste schijf. Het percentage gaat van 37,07% naar 36,93%. Concreet betekent dit dat er minder belasting wordt ingehouden op je bruto salaris waardoor je onderaan de loonstrook netto meer overhoudt. Je valt in de eerste schijf met een inkomen tot €73.071 per jaar.

Daarnaast stijgt de arbeidskorting. Dit is een belastingvoordeel waarvan je gebruikmaakt als je werkt en minder dan €115.000 per jaar verdient. Waar je in 2022 onder de €109.347 per jaar moest verdienen om in aanmerking te komen voor arbeidskorting.

Uiteraard zul je niet alleen op je loonstrook, maar ook op je bankrekening merken dat je nettoloon is gestegen. Werkenden met een modaal inkomen (uitgaande van €3086 per maand) houden netto meer over. Het gaat hier om een stijging van 3,7% ofwel €91. Voor werkenden met een inkomen van twee keer modaal is de stijging iets minder: 2,4%. Op een inkomen van €6172 per maand leidt dit tot €97 netto meer per maand.

AOW-leeftijd stijgt minder snel

De AOW-leeftijd stijgt, maar gaat minder snel omhoog. In 2020 en 2021 bleef de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. In 2022 steeg dit met 3 maanden. Ook in 2023 stijgt de AOW-leeftijd met 3 maanden en komt daarmee uit op 66 jaar en 10 maanden. In 2024 wordt de AOW-leeftijd 67 jaar. Vanaf 2025 stijgt deze leeftijd niet 1 jaar per jaar dat we langer leven, maar 8 maanden per jaar. Dit omdat de totale levensverwachting toeneemt.

Thuiswerkvergoeding stijgt naar €2,15

Per 1 januari 2023 stijgt de thuiswerkvergoeding hoogstwaarschijnlijk van €2 per dag naar €2,15 per dag. Dit is het maximale bedrag wat een werkgever onbelast kan vergoeden voor kosten die een werknemer maakt tijdens een thuiswerkdag.

Beter inzicht in je loonstrook

De kans is dus groot dat je als werkende iets meer geld te besteden hebt vanaf 1 januari 2023. Wil je beter inzicht in je loonstrook? Bij Nmbrs vinden we dat HR makkelijk en transparant moet zijn en daarom vind je al je loonstroken, jaaropgaven en contracten veilig in onze app. Bovendien regel je met de app tal van zaken gemakkelijk zelf, zoals declaraties en vakantiedagen. Benieuwd hoe zoiets werkt? Bekijk het in de video.

Bekijk de video hier.

Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival Magazine

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE