Tags: , ,

Hoe hoog wordt de pensioenpremie in het nieuwe stelsel?

In het nieuwe pensioenstelsel vanaf 1 januari 2023 krijgt iedere werknemer een leeftijdsonafhankelijke pensioenpremie, ook wel flat rate genoemd. De premie is een vast percentage van de pensioengrondslag. De hoogte van de premie verschilt per pensioenregeling. Hoe hoog wordt de premie in jullie regeling?

Wie bepaalt de nieuwe premie? Wanneer je pensioen opbouwt bij een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds, zoals in de zorg, de bouw of de metaal, of is geregeld in de cao, dan wordt de premiehoogte bepaald door de sociale partners in de sector.

Bouw je pensioen op bij een eigen of algemeen pensioenfonds, een verzekeringsmaatschappij of een PPI (premie pensioen instelling) dan wordt de premie vastgesteld in overleg tussen werkgever en werknemers, vaak vertegenwoordigd door de OR.

 

Maximum premie

Zoals gezegd wordt de premie bepaald in overleg tussen werkgevers en werknemers. Daarbij geldt een wettelijk maximum. De maximale premie bedraagt op dit moment 30% van de pensioengrondslag. Dit maximum is echter variabel. Wanneer de rente lager wordt dan het huidige niveau, dan kan het maximum nog verder stijgen. Wanneer de rente weer gaat stijgen, dan zal de maximale premie naar beneden worden bijgesteld. De premie wordt nooit lager dan 13% (bij 4% rente).

 

Toekomstige aanpassingen premie

Stel je besluit nu een premie van 30% af te spreken. Dan is de premie precies gelijk aan het fiscale maximum. Wanneer de rente in de toekomst stijgt, dan moet je verplicht de pensioenpremie verlagen tot het niveau dat dan wettelijk is toegestaan. De vraag is dan wat er gebeurt met de besparing die op dat moment ontstaat?

Vanuit de gedachte dat pensioen uitgesteld loon is, licht het voor de hand dat de besparing ten goede komt aan de werknemers, in de vorm van extra loon of een lagere eigen bijdrage aan de pensioenregeling.

Maar wat gebeurt er wanneer daarna de rente weer daalt? Gaat de pensioenpremie dan weer omhoog? En wie betaalt die verhoging? Ook dan is het logisch dat de werknemers die verhoging weer betalen. Maar dat resulteert vervolgens in een lager netto loon. Met alle ongewenste effecten van dien.

 

Stabiele premie

Het is belangrijk dat de pensioenpremies naar de toekomst voor langere tijd stabiel kunnen blijven. Een wijziging in de rente moet dan niet automatisch een aanpassing van de pensioenpremie betekenen. Dat kan alleen worden bereikt wanneer de premie niet gelijk is aan het fiscale maximum, maar een stuk lager.

Ook bekeken vanuit de pensioenopbouw denk ik dat een premie van 30% echt te hoog is. Een flat rate van 15 tot 20% zou ruim voldoende moeten zijn. Combineer dat met een flexibele eigen bijdrage en je hebt een prima pensioenregeling.

 

Hoe bepaal je een ideale flat rate

De optimale pensioenpremie begint met de definitie van jullie ideale nieuwe werknemer. Hoe oud is die werknemer? En hoeveel verdient die werknemer en welk carrièrepad legt die werknemer af?

Als je weet dat naarmate een werknemer ouder wordt, de kosten voor pensioen opbouw toenemen, dan weet je ook dat bij een flat rate de pensioenopbouw naarmate een werknemer ouder wordt steeds iets afneemt. Wat een goede flat rate is voor een 25-jarige werknemer, is niet voldoende voor een 40 jarige werknemer die je aanneemt. Stel je echter je flat rate af op een 35-jarige werknemer, dan krijgt een jongere, bijvoorbeeld 21-jarige werknemer weer teveel premie.

Je kunt het dus niet voor iedereen goed doen. Daarom is het belangrijk om je te focussen op jullie ideale nieuwe werknemer!

 

Vervolgstappen

Wanneer je een optimale flatrate hebt bepaald kun je die leggen naar je huidige situatie. Op basis daarvan constateer je wie er in welke mate op achteruit gaat. Dat resulteert vervolgens in een compensatieregeling of aanpassing van het salaris(gebouw).

Over naar het nieuwe stelsel is impactvol. Alle aspecten goed afwegen en doorrekenen vereist veel tijd en overleg. Begin dus op tijd! Wat is op tijd? Ik denk dat je uiterlijk Q3 / Q4 2021 moet beginnen.

 


De sleutel tot duurzame inzetbaarheid

Uitval, verminderde productiviteit, vertrekregelingen en regelingen voor vervroegde pensionering. Bijna altijd draaien werkgevers op voor deze kosten. Werkgevers zijn er in toenemende mate voor verantwoordelijk dat werknemers in goede gezondheid en op een productieve manier de pensioendatum halen. Maar hoe doe je dat?

In deze whitepaper een concreet 3-stappenplan waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van pensioenadvies en pensioencoaching.

Op een schaal van 1 tot 5, wat vind je van Workwize?(Vereist)
1 = zeer slecht 5 = fantastisch
Hoe groot acht je de kans dat je het product of de dienst van Workwize in de toekomst gaat gebruiken?(Vereist)
1 = zeer klein 5 = heel groot
Wat vind jij van de presentatie skills van Workwize?(Vereist)
1 = ondermaats 5 = uitstekend
Naam(Vereist)
Toestemming(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

Ontmoet de spraakmakende keynotes op het HRfestival

HRtop100 Magazine

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

HR Adviseur | CLdN

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

HRfestival DUS Utrecht

HRfestival 2023

Whitepaper

Houd medewerkers binnenboord, via een positieve leercultuur

Houd medewerkers binnenboord, via een positieve leercultuur