Tags: HR, keuzes, pensioen

Hoeveel moet een HR professional weten van pensioen?

Een HR-professional moet voldoende verstand hebben van pensioen om medewerkers te helpen de juiste keuzes te maken In dit artikel meer over het waarom en wat je moet weten van pensioen als HR professional.

Werknemers moeten voor hun pensioen steeds meer keuzes maken. De one-size-fits-all gedachte ligt al ver achter ons en keuzeopties zijn standaard in iedere pensioenregeling.

Om keuzes te kunnen maken moet je als werknemer bepaalde (minimum) kennis hebben. Die kennis wordt voor een stukje gegeven door de pensioenuitvoerder, maar ook voor een stukje door de HR professional. En dus moet je als HR professional wel een klein beetje verstand hebben van pensioen. In dit artikel meer over het waarom en wat je moet weten van pensioen als HR professional.

Ondanks keuzemogelijkheden, kiezen mensen bijna niet

De meeste werknemers zijn niet geïnteresseerd in pensioen en maken geen (afwijkende) keuzes. Bijna iedereen zit in de default van de pensioenregeling. Ik herken dat beeld wel in de praktijk. Dat is voor een groot deel de schuld van de pensioensector denk ik. Zij zijn nog niet in staat gebleken om mensen wel te laten kiezen. Maar ik denk ook dat je als HR professional kritisch naar je eigen rol mag kijken. HR speelt een belangrijke rol in de begeleiding van de werknemer. Dus ook als het gaat om pensioen. En als werknemers niet genoeg begrijpen van hun pensioen, heb jij er wel genoeg aan gedaan om dat te voorkomen?

Wat doe jij om mensen wel te interesseren

Een werkgever is wettelijk verplicht om werknemers handelingsperspectief te bieden als het gaat om hun pensioen. Dat doe je niet alleen, maar samen met je pensioenuitvoerder. Een uitvoerder heeft ook wettelijke verplichtingen en communiceert wat zij moeten communiceren. Maar er is meer nodig om werknemers handelingsperspectief te bieden. En daar kom jij als HR professional om de hoek kijken. Pensioen hoeft geen hobby te worden van je werknemers, maar ze moeten wel een paar essentiële dingen weten om de juiste beslissingen te kunnen nemen.

Het is eenvoudiger dan veel mensen denken

Over pensioen wordt vaak erg moeilijk gedaan. Maar het is niet zo moeilijk. Vergelijk het met het gebruik van jullie zakelijke wagenpark. De moderne (elektrische) auto is super geavanceerd. Monteurs van de merkgarage moeten er alles van weten. De gebruiker van de auto niet. Die hoeft niet precies te snappen hoe die ingewikkelde techniek in elkaar zit. Een gebruiker hoeft alleen te weten hoe hij er mee kan rijden. Hij moet handelingsperspectief hebben. En hoe complexer de auto, hoe makkelijker die tegenwoordig rijdt. Ik heb pas een nieuwe auto besteld. Tijdens de proefrit kwam ik erachter dat ik bijna niets meer hoef te doen tijdens rijden. De auto kan bijna alles zelf. Maar niet alles. Ik moet een paar dingen nog wel zelf doen. Ik moet zelf een paar essentiële keuzes maken. Ik moet wel snappen wat ik zelf wel en niet moet doen.

Pensioen is net zo. Het zit best ingewikkeld in elkaar. Maar dat hoeft jouw werknemer niet allemaal te snappen. Hij moet kunnen sturen, versnellen en vertragen. En hoe die techniek erachter verder werkt is niet van belang.

Wat is de rol van HR?

Misschien kun jij je rol het best vergelijken met de verkoper van de autogarage die jou een korte uitleg geeft op het moment dat jij je nieuwe auto op komt halen (behalve als je een Tesla hebt). Je krijgt een bos bloemen of een flesje wijn en in een paar minuten legt de verkoper je de meest essentiële functies uit. En als je eenmaal op pad bent en je bent vergeten hoe een bepaalde functie ook alweer werkte, dan bel je die verkoper nog even op voor een korte toelichting. Jij moet dus zelf net iets meer weten dan de gemiddelde werknemer zou moeten weten. Jij moet weten wat de belangrijkste keuzes zijn die een werknemer moet maken en je moet die kunnen uitleggen. Meer niet. En hoe kom jij dan aan je kennis? Daar heb je een pensioenadviseur voor. Een adviseur die snapt wat jouw werknemers wel en niet moeten weten. En die vervolgens aan jou kan uitleggen wat jij moet weten om je werknemers te kunnen helpen.


De sleutel tot duurzame inzetbaarheid

Uitval, verminderde productiviteit, vertrekregelingen en regelingen voor vervroegde pensionering. Bijna altijd draaien werkgevers op voor deze kosten. Werkgevers zijn er in toenemende mate voor verantwoordelijk dat werknemers in goede gezondheid en op een productieve manier de pensioendatum halen. Maar hoe doe je dat?

In deze whitepaper een concreet 3-stappenplan waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van pensioenadvies en pensioencoaching.

Op een schaal van 1 tot 5, wat vind je van Workwize?(Vereist)
1 = zeer slecht 5 = fantastisch
Hoe groot acht je de kans dat je het product of de dienst van Workwize in de toekomst gaat gebruiken?(Vereist)
1 = zeer klein 5 = heel groot
Wat vind jij van de presentatie skills van Workwize?(Vereist)
1 = ondermaats 5 = uitstekend
Naam(Vereist)
Toestemming(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: HR, keuzes, pensioen
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE