Tags: CoachHub, hybride werken, leiderschap

Hybride werken vereist hybride leiderschap

Van 9 tot 5 op kantoor zitten is niet meer van deze tijd. Al vóór 2020 was remote working sterk in opkomst en de pandemie heeft dat effect enorm versterkt. Steeds meer ondernemingen kiezen voor een hybride manier van werken; waarbij medewerkers de mogelijkheid hebben gedeeltelijk of helemaal vanuit huis te werken. Als jouw bedrijf zo’n hybride aanpak hanteert, dan is het ook zaak de managementstijl daarop aan te passen.

Een recent onderzoek van Forbes magazine wijst uit dat bijna driekwart van de professionals remote werk ziet als een vast onderdeel van het dagelijks leven. Verder internationaal onderzoek wees eind 2020 al uit dat het grootste deel van de werknemers het liefst hybride werkt. Drie dagen op kantoor en twee thuis werd daarbij als ideaal gezien.

Remote werken creëert afstand

Thuiswerken biedt veel voordelen, maar het vergroot ook de afstand. Niet alleen de fysieke afstand, de kilometers tussen de werknemers en het kantoor. Ook de psychologische afstand wordt groter. Minder direct contact met de werkomgeving of directe collega’s kan gevolgen hebben voor de motivatie en betrokkenheid. Datzelfde geldt voor de operationele afstand. Heb je als werknemer thuis net zo gemakkelijk toegang tot alle benodigdheden en informatie om je werk te doen?

Het is aan managers de taak om deze afstand zo klein mogelijk te houden. Hybride werken vereist hybride management. Leiders moeten om kunnen gaan met ‘phygital’ teams, bestaande uit mensen die fysiek aanwezig zijn op kantoor en die digitaal aanwezig zijn vanuit huis. Dat betekent dat een organisatie en diens managers erkennen dat de manier van werken verandert en dat ze daarop anticiperen. Om teams flexibel, betrokken en productief te houden, verandert de rol van manager daarom naar manager-als-coach.

Wat is een manager-als-coach?

Een rol aannemen van manager-als-coach betekent niet dat managers volleerde coaches moeten worden. Dat is een ander beroep, met eigen expertises. Coaches helpen werknemers met het verkrijgen van nieuwe vaardigheden, waardoor ze zich beter kunnen aanpassen of juist verder kunnen ontwikkelen. Een manager, op diens beurt, leidt en ondersteunt een team en afzonderlijke werknemers met collectief succes als doel. Diens doelen wordt gedreven door de bedrijfscultuur en -missie.

Een manager-als-coach is in de eerste plaats een manager, maar dan wel een manager die heilig gelooft in de individuele en collectieve kracht van de werknemers. Iemand die bewust een open vizier houdt bij het managen van diens team. Een manager-als-coach adopteert tegelijkertijd invalshoeken en werkwijzen die zijn geïnspireerd op coaching. Hij gebruikt coaching als bron en inspiratie om zo de uitdagingen van het hybride werken hoofd te bieden.

Vertrouwen, zelfstandigheid, aanwezigheid

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het werk van een manager-als-coach houdt meer in dan simpelweg interesse tonen in de persoonlijke ontwikkeling van werknemers. Het vereist een specifieke aanpak, waar specifieke vaardigheden voor nodig zijn. Vertrouwen in het team en de mogelijkheid vertrouwen uit te stralen is essentieel. Manager-als-coaches geven, in navolging daarop, ook een ruime mate van zelfstandigheid aan hun medewerkers. Ze zijn in staat om het grote geheel altijd helder voor ogen te houden en de juiste tools voor de juiste taak te selecteren. Daarnaast is hun aanwezigheid in een hybride model strak geregisseerd om zo de afstand tot werknemers zo klein mogelijk te houden.

Coaching voor moderne managers

Hoe wordt een traditionele manager zo’n manager-als-coach, klaar voor de komende uitdagingen van een hybride werkveld? De meest effectieve manier om die transitie te maken is door coaching in te schakelen. Een goede coach zorgt dat managers de gedachte achter coaching volledig doorkrijgen en dit effectief kunnen vertalen naar hun nieuwe rol. Het laat ze de belangrijkste vaardigheden van een coach inzetten in hun dagelijks werk als manager en stelt ze in staat zich te ontwikkelen als volleerd manager-als-coach.

Coaching hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn platforms, zoals bijvoorbeeld Coachhub, die speciale programma’s aanbieden om HR-medewerkers te ondersteunen bij het uitrollen van een coaching cultuur binnen organisaties. Alles is flexibel en remote, zoals past in een hedendaagse werkomgeving. Met het coachen van managers tot manager-als-coach wordt een hybride organisatie in staat gesteld zijn ‘phygital’ teams optimaal te laten werken.

Tags: CoachHub, hybride werken, leiderschap
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE