Tags: , , ,

Pensioen: verwachtingen managen enorm belangrijk

Hoeveel pensioen krijg jij? En wanneer krijg je dat bedrag? Ik denk dat niet veel mensen het antwoord op deze vragen paraat hebben. Pensioen is ook nog ver weg en er kan nog veel veranderen, toch?

Hoeveel pensioen krijg ik?

Wanneer pensioen minder is dan verwacht, dan is dat vaak een grote teleurstelling. En die teleurstelling wordt dan niet onder stoelen of banken gestoken.

Vaak krijgen werknemers pas een goed beeld van hun pensioen in de jaren dat ze bijna met pensioen gaan. En als het dan tegenvalt en je werknemer raakt teleurgesteld, dan mist de pensioenregeling zijn doel. Pensioen is na salaris de duurste arbeidsvoorwaarde. Iedere maand wordt er veel geld in geïnvesteerd. Het laatste wat je dan wilt zijn teleurgestelde werknemers.

Pensioen is uitgesteld loon. Een uitgestelde beloning voor je werknemer, waarin de waardering van het bedrijf blijkt voor de geleverde prestatie. Dan verwacht je blije, dankbare en tevreden werknemers.

Wanneer krijg ik pensioen?

De laatste tijd is er weer meer belangstelling onder werknemers voor eerder stoppen met werken. Met name door de invoering van de RVU-regeling leeft het onderwerp weer meer onder met name oudere werknemers.

Er ontstaat een beeld bij veel werknemers dat eerder stoppen weer kan. Maar voor veel werknemers is dat helaas niet het geval. En ook dan krijg je teleurstelde werknemers. Werknemer die dachten op 64 te kunnen stoppen, maar toch tot 67 door moeten. Ik hoef denk ik niet te vertellen wat dat doet met de motivatie van die werknemers.

Er is geen goed of fout

Er is geen algemene standaard voor hoeveel pensioen moet zijn. Dat verschilt gewoon per persoon en hangt af van de situatie. Dus pensioen kan eigenlijk niet verkeerd zijn. Het enige dat kan is dat pensioen niet aansluit bij de verwachtingen van werknemers. Ze krijgen minder dan ze hadden verwacht. Vaak zegt dat niets over de pensioenregeling, maar meer over de verwachtingen.

De beste oplossing is dan ook om flink te investeren in verwachtingsmanagement. Daarbij moet je twee lagen in communicatie onderscheiden. De eerste laag is generiek, collectief. Werk periodiek aan bewustwording binnen jullie bedrijf over de pensioenregeling, de hoogte van de verwachte uitkeringen, de actuele ontwikkelingen én de (on)mogelijkheden van vervroegde uittreding.

De tweede laag is individueel, persoonlijk. Biedt werknemers tools om inzicht te krijgen in hun persoonlijk situatie. Geef iedereen een concrete stip op de horizon. Hoeveel krijg je en wanneer krijg je dat! Hoe eerder de realiteit doordringt bij werknemers, hoe kleiner de kans op grote teleurstellingen.

En wat als het te laat is?

Het kan zijn dat je al teleurgestelde werknemers hebt rondlopen. Werknemers die te weinig pensioen hebben. Of die langer moeten werken dan hun lief is. Door een combinatie van financieel advies (wat is mogelijk) en coaching (hoe ga jij om met deze situatie) zijn hier vaak verrassende resultaten te behalen. Vanuit het financiële advies ontstaat vaak een realistisch beeld, begint acceptatie en kan er worden gekeken naar creatieve oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan deeltijd pensioen, maar ook overbruggingsregelingen kunnen vaak verrassend goed uitpakken. En coaching helpt werknemers die nog even door moeten met het aanbrengen van de juiste focus en mindset.

 


De sleutel tot duurzame inzetbaarheid

Uitval, verminderde productiviteit, vertrekregelingen en regelingen voor vervroegde pensionering. Bijna altijd draaien werkgevers op voor deze kosten. Werkgevers zijn er in toenemende mate voor verantwoordelijk dat werknemers in goede gezondheid en op een productieve manier de pensioendatum halen. Maar hoe doe je dat?

In deze whitepaper een concreet 3-stappenplan waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van pensioenadvies en pensioencoaching.

Op een schaal van 1 tot 5, wat vind je van Workwize?(Vereist)
1 = zeer slecht 5 = fantastisch
Hoe groot acht je de kans dat je het product of de dienst van Workwize in de toekomst gaat gebruiken?(Vereist)
1 = zeer klein 5 = heel groot
Wat vind jij van de presentatie skills van Workwize?(Vereist)
1 = ondermaats 5 = uitstekend
Naam(Vereist)
Toestemming(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Bekijk het HRcommunity Festival magazine hier!

Gratis HR-bureaukalender 2023

Upload content hier!

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

HR Manager – OPRA Turbines

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Word een Online Learning Expert | SkillsTown

Whitepaper

Grip en zicht op je flexpool

Grip en zicht op je flexpool