Tags: , , ,

Wat als je werknemer nú met pensioen gaat?

De economische gevolgen van het coronavirus zijn op verschillende plekken al goed merkbaar. De beurzen hebben stevige klappen gehad en dat heeft invloed op pensioen. De dekkingsgraad van pensioenfondsen stond al onder druk, maar die druk is alleen maar toegenomen.

Wanneer je als bedrijf een beschikbare premieregeling hebt, dan hebben alle werknemers hun opgebouwde kapitaal aanzienlijk zien dalen. Met name voor werknemers die vlak voor hun pensioen zitten kan dit grote gevolgen hebben.

Life cycle beleggen

Bij een beschikbare premieregeling wordt maandelijks een premie betaald, die vervolgens wordt belegd. Daarbij wordt het life cycle principe gehanteerd. Er wordt risicovol belegd, maar naarmate je dichter bij de pensioendatum komt als werknemer wordt het risico automatisch afgebouwd. De belegging zal voor jonge mensen hoofdzakelijk in zakelijke waarden zijn. Vlak voor de pensioendatum zal er hoofdzakelijk in vastrentende waardes worden belegd. Het doel van deze afbouw is dat een grote beurscorrectie niet een al te groot effect mag hebben op het aan te kopen pensioen.

Werknemers hebben binnen het life cycle principe wel de mogelijkheid om het risicoprofiel aan te passen. Zij kunnen er voor kiezen om meer of minder risico te nemen. Die keuze heeft ook invloed op de mate van risico afbouw richting de pensioendatum.

Gevolgen beursdaling

De beurzen zijn flink gedaald en die daling is zichtbaar in het pensioenkapitaal van werknemers. Hoe groot dat effect is, hangt af van in hoeverre het risico is afgebouwd. Wanneer je vlak voor de pensioendatum 100% in zakelijke waardes hebt belegd, zijn de effecten bijna nihil. Voor de meeste werknemers geldt echter dat zij, ook vlak voor de pensioendatum, nog een deel hebben belegd in zakelijke waardes. Het pensioenkapitaal en daarmee ook het pensioen dat iemand kan aankopen zal tussen de 1% en 15% zijn gedaald. Dat betekent dat iemand dus ook 1-15% minder pensioen krijgt. Levenslang!

Welke mogelijkheden zijn er?

Uitstel

Een werknemer kan er voor kiezen om de pensioendatum uit te stellen. Dat betekent langer doorwerken. Door uitstel neemt het pensioen toe. 1 jaar uitstel levert over het algemeen 6- 8% meer pensioen op. En de werknemer kan hopen op een correctie van de aandelenkoersen. Uiteraard is dat laatste speculatief. Een verdere daling kan immers ook gebeuren. Een verder daling kan er dus voor zorgen dat het gevolg van uitstel weer helemaal ongedaan wordt gemaakt en er per saldo een verlies optreedt.

Deeltijd pensioen

Uitstel van pensioen hoeft niet volledig. Een werknemer kan er ook voor kiezen om het pensioen gedeeltelijk uit te stellen en gedeeltelijk door te werken. En voor het deel dat hij stopt, kan het pensioen alvast ingaan. De effecten zijn hetzelfde als bij uitstel, alleen dan slechts voor een deel van het pensioen.

Doorbeleggen

Het is ook mogelijk om als werknemer te kiezen voor een pensioen op basis van beleggingen. Daarmee staat de uitkering niet vast, maar is mede afhankelijk van de beleggingsresultaten die met het pensioengeld worden gemaakt. Op die manier zou je kunnen profiteren van een herstel. Uiteraard geldt hier ook dat je dan wel het risico loopt dat de beurzen verder kunnen dalen en het verlies alleen maar toeneemt.

Onzekerheid

Het zijn onzekere tijden voor ons allemaal. Maar voor werknemers die nu pensioen moeten aankopen is de onzekerheid alleen maar groter. Zij moeten keuzes maken die effect hebben op de rest van hun leven. Ik kan me indenken dat dit niet een ideale tijd is om die keuzes te maken. Ik denk dat het goed is om de werknemers die binnenkort met pensioen gaan de komende tijd extra aandacht en begeleiding te geven.

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival 2023

Winnaars HRtop100 2023

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Strategisch P&O Adviseur (Beleid) | Gemeente Krimpenerwaard

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Tuesday Talk #9: Sustainable HR bij Swapfiets

Whitepaper

Grip en zicht op je flexpool

Grip en zicht op je flexpool