Tags: OAZ, whitepaper, Wtl

Deadline correcties Wet tegemoetkomingen loondomein: 1 mei 2020

We kunnen ons goed voorstellen dat je door de corona-drukte momenteel als werkgever bepaalde deadlines uit het oog verliest. Hierbij daarom een herinnering dat je uiterlijk 1 mei 2020 een (aanvullende) correctie moet doen voor de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 2019.

In maart heb je een brief gekregen van het UWV waarin de voorlopige berekeningen over 2019 staan van alles omtrent de Wtl. Het kan zijn dat deze berekeningen niet compleet zijn of verkeerde gegevens bevatten. Het is daarom belangrijk dat je de gegevens goed controleert en eventueel een correctie doet. Dit kan nog tot en met 1 mei 2020.

De Wtl in het kort

Nederland telt ruim 300.000 mensen met een WW-uitkering waarvan zo’n 88.000 56-plussers. In 2018 hebben 20.000 arbeidsongeschikten het werk weer weten te hervatten, blijkt uit onderzoek van het UWV. Het aannemen van deze mensen wordt door de overheid als goed werkgeverschap gezien. Hiervoor stelt de overheid dan ook instroomsubsidies beschikbaar die zijn opgenomen in de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl).

Subsidies die hieronder vallen zijn het loonkostenvoordeel (LKV) en het lage inkomensvoordeel, oftewel (jeugd)LIV. Veel organisaties weten vaak niet of een nieuwe medewerker binnen een van deze doelgroepen valt, waardoor ze het recht op instroomsubsidies niet benutten of niet volledig, of juist doorgeven aan het UWV.

Hoe wordt het recht op de Wtl berekend

Per werkgever beoordeelt het UWV voor welke medewerkers aanspraak kan worden gemaakt op het LKV, het LIV en/of het jeugd-LIV. Het UWV berekent voor elke medewerker hoe hoog dit voordeel is en de werkgever krijgt per loonheffingennummer een beschikking  waarop deze voordelen zichtbaar zijn. Als er bij een loonheffingennummer meerdere subnummers zijn dan worden de voordelen binnen deze subnummers bij elkaar opgeteld en op één beschikking weergegeven. Dit is de brief die je in maart van het UWV hebt ontvangen.

Brief ontvangen

Als je een brief hebt ontvangen is het verstandig om voor elke medewerker de voorlopige berekeningen na te lopen. Is je doelgroep compleet? Zijn er medewerkers waarbij ‘Afwijking aanvraag’ met ‘Ja’ is aangemerkt. Zijn de berekeningen niet volledig of onjuist, dan zul je moeten nagaan waar dit aan ligt. Dit doe je door de gegevens in de loonaangiften met elkaar te vergelijken. De voorlopige berekeningen zijn op basis van de loonaangiften over 2019 die tot en met 31 januari 2020 zijn gedaan.

Onvolledige of onjuiste berekeningen

Om alsnog aanspraak te maken op de (volledige) tegemoetkomingen heb je uiterlijk tot en met 1 mei 2020 de tijd om de gegevens te corrigeren in het salarissysteem en via de loonaangiften te versturen aan de Belastingdienst. Let op, correcties die na 1 mei 2020 zijn ontvangen door de Belastingdienst worden niet meegenomen in de definitieve berekening.

Ook in geval van onjuistheden heb je de mogelijkheid om de aanpassingen door te voeren in de loonaangiften. Een foutief ingevulde aangifte kan je op een boete van de Belastingdienst komen te staan, wees dus zorgvuldig bij het invullen.

Correcte brief

Is jouw brief volledig en zijn er verder geen afwijkingen geconstateerd? Dan hoef je nu verder niets te doen. Uiterlijk 31 juli 2020 ontvang je de definitieve beschikking van de Belastingdienst. Vervolgens wordt binnen 6 weken de tegemoetkoming uitbetaald.

Whitepaper:

De economie trekt aan en de markt is in beweging. Hoewel automatisering, digitalisering en zaken als data-gedreven werken op de lippen van bijna iedere manager liggen, blijft de mens centraal staan in iedere organisatie. Maar door alle veranderingen is het voor veel organisaties een uitdaging om een goed en slim personeelsbeleid te voeren.

In deze whitepaper gaan wij in op de instroom van (nieuwe) medewerkers en de financiële voordelen die je hieruit kunt halen: van het aannemen en inwerken tot het behouden van (nieuwe) medewerkers. Want goed werkgeverschap, dat is toch logisch?

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: OAZ, whitepaper, Wtl
Ook Interessante Document

Bezoeker!

Laatste nieuws

Kalender

Downloads

🙁

Blijf op de hoogte

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.