Tags: Blue Monday, Employee Vitality, Medewerkers vitaliteit, OneFit, TakeCareMonday

5 tips om van Blue Monday naar Take care Monday te gaan

OneFit pleit ervoor om Blue Monday om te dopen tot ‘Take Care Monday’: zorg voor je medewerkers en zorg voor elkaar op deze oninspirerende dag. Robert van OneFit geeft 5 handige tips om de Blue Monday een stukje te verzachten.

‘Blue Monday’, de derde maandag van januari, staat vaak bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. Het slechte weer, de donkere dagen en het einde van de feestdagen; het zijn allemaal valide redenen voor een minder humeur. Als HR manager is het belangrijk om te erkennen dat medewerkers deze tijd van het jaar misschien extra steun en aandacht nodig hebben. Laten we samen kijken hoe we dit kunnen aanpakken.

Bij OneFit hebben we recentelijk gepeild of mensen fysieke- en mentale goede voornemens hebben voor januari en wat zij zoal doen om de Blue Monday feeling te tackelen. Uit dat onderzoek, uitgezet onder 1.000 Nederlandse respondenten, blijkt dat 69% goede voornemens heeft voor de mentale gezondheid en 78% voor de fysieke gezondheid. Deze cijfers geven aan dat mensen daadwerkelijk bezig zijn met mentaal en fysiek welzijn in januari. Om de nadruk dus te leggen op die zware “Blue Monday”, helpt daar niet bepaald bij. Laten we het vooral positief houden. Daarom pleit ik ervoor om Blue Monday om te dopen tot: ‘Take Care Monday’: zorg voor je medewerkers en zorg voor elkaar. Juist op deze dag!

Om de ‘Blue Monday’ om te zetten naar een ‘Take Care Monday’, hier 5 simpele ideeën:

  1. Zorg deze dag voor voldoende ontspanning op het werk: Dit kan betekenen dat je tijd vrijmaakt voor medewerkers om te ontspannen, bijvoorbeeld met yoga of meditatiesessies. Binnen OneFit maken we gebruik van de ‘mindful minute’. Soms, voordat wij een meeting ingaan met veel deelnemers, zijn we 1 minuut stil. Het zal je verbazen hoe krachtig zoiets kan zijn.
  2. Een positieve geest begint bij gezonde gewoonten! Moedig je medewerkers bijvoorbeeld aan om (regelmatig) te bewegen, gezonde voeding te kiezen en voldoende te slapen. Uit onderzoek van OneFit blijkt dat 53% van de Nederlanders het liefst gaat bewegen om de blue monday feeling te beperken. Plan deze dag dus eens tijd om samen sporten, of organiseer een ander leuk en gezond event: denk hierbij aan een slaap workshop of iets anders wat gezondheidsbewustwording creëert. Laat tijdens de bedrijfsborrel biertjes en chips eens staan en kleed het event ‘gezond’ aan.
  3. Bied mentale gezondheidsondersteuning: geef je medewerkers bijvoorbeeld toegang tot professionele mentale gezondheidsdiensten, of ga zelf het gesprek aan. Richt je eens wat meer op de persoon tijdens een gesprek, of organiseer een ‘medewerkers roulette’ waarin medewerkers gekoppeld worden aan willekeurige collega’s. Uit datzelfde onderzoek van OneFit, blijkt ook dat 29% van de Nederlanders op Blue Monday graag de gezelligheid opzoekt. Twee vliegen in één klap dus. Om het iets minder gekunsteld te maken: geef een paar leuke, creatieve vragen mee en houd het op 10 minuten. Dit creëert saamhorigheid en meer wederzijds begrip.
  4. Zorg voor een positieve werkomgeving, misschien wel het belangrijkste ingrediënt voor de ‘Take Care Monday’: Op deze dag is het bijvoorbeeld doeltreffend om iemand een compliment te geven. Een tip (die ik zelf ooit eens heb gekregen) is om jezelf in het bijzonder te richten op de sterke kanten van je collega’s. Waar is die persoon heel goed in en waar vult iemand jou aan? Deel dit en je zult zien dat een positief effect heeft. Wat hierbij kan helpen: laat jouw leidinggevenden deze dag een kaartje sturen. Dit gaat tegenwoordig heel eenvoudig via diensten als greetz.nl.
  5. Wees op zo’n dag extra begripvol en ondersteunend: Laat medewerkers weten dat je begrip hebt voor eventuele uitdagingen die ze tegenkomen en bied ondersteuning als ze dat nodig hebben. Laat Blue Monday dus in het teken staan van samenwerken. Hoe ga je met elkaar om? Hoe kan je elkaar helpen? Begrijpen is hierin heel belangrijk (vooral ook als je begrepen wilt worden). Als leidinggevende kun je hier het verschil maken. Stap eens van die chat af en bel met je medewerker: hoe is het met je, en waar zou ik je mee kunnen helpen vandaag? Heel spannend in deze ‘virtuele tijden’, maar een simpel en welgemeend telefoontje still does it.

Ik hoop dat deze ideeën jou en vele leidinggevenden inspireren om van de Blue Monday een Take Care Monday te maken. Kijk op deze dag eens wat meer om naar elkaar. Het hoeft niet veel te kosten, maar levert enorm veel op.

En het mooie is… deze dingen mag je best eens wat vaker doen dan één dag in het jaar. Let maar eens op, je zult zien dat het werkt. Niet alleen op het werk, maar ook daarbuiten…

Spread the word: #takecaremonday

Tags: Blue Monday, Employee Vitality, Medewerkers vitaliteit, OneFit, TakeCareMonday
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.