Tags:

5G komt eraan

Mobiel dataverkeer groeit ieder jaar. In 2020 krijgen we 5G-netwerken: de vijfde generatie, na bijna tien jaar 4G. Wat betekent dat?

Wat waren we blij verrast met 4G. Een verademing voor iedereen die zich ergerde aan vertragingen op het 3G-netwerk. Grotere snelheid, zonder probleem video’s bekijken en sneller data verzenden. Dat is ook wel nodig want het mobiele dataverkeer groeit elk jaar. In 2020 krijgen we een begin van 5G-netwerken. De vijfde generatie dus na bijna tien jaar 4G. Het eerste mobiele netwerk ging in 1981 de lucht in, 2G volgde in 1991, 3G in 2001 en 4G in 2012.

Snelheid

Met 5G wordt het nog sneller, maar er is meer. De technologie werkt met een hogere bandbreedte en kan veel meer verbindingen en data verwerken zonder vertragingen. De capaciteit neemt toe wat zal bijdragen aan praktische toepassingen zoals internet of things, smart city functies, zelfsturende auto’s, drone-taxi’s, robots enzovoort. Het wordt dus druk op het netwerk; naast de bellende mensen komen er miljarden machines en objecten bij die een beroep doen op de bandbreedte.

IPhone en Samsung

Apple presenteert traditiegetrouw de nieuwe smartphones in de maand september. Business blogs rapporteren veelvuldig over de nieuwste toestellen. Onlangs is de iPhone 11 lijn op de markt gezet. Logisch dat de nieuwste iPhones met 5G ondersteuning in september 2020 het licht gaan zien. Samsung en verschillende Chinese fabrikanten zullen dat eerder doen, waarschijnlijk in april of mei 2020. Het 5G netwerk wordt thans op verschillende regio’s in Nederland getest. T-Mobile is begonnen met het testen van een landelijk 5G netwerk en in de stad Den Haag. Vodafone is sedert de zomer met een soortgelijke test gestart in Maastricht. Er zijn thans nauwelijks smartphones die 5G ondersteunen. Onderdeel van het testen van het nieuwe netwerk is de verhouding van 4G en 5G apparaten die allebei het 5G netwerk gaan gebruiken.

VR-bril

De opvolger van 5G is nog toekomstmuziek, maar vaststaat dat over tien jaar nog hogere snelheden bereikt moeten worden om de dataverwerking anno 2030 soepel te laten verlopen. De huidige smartphone zal dan vervangen zijn door apparaten met augmented reality. Hoe gaat zo’n VR-apparaat eruit zien? Een bril met afstandsbediening of handschoenen is het meest waarschijnlijk.

Zover is het nog lang niet. Smartphones blijven nog wel even in de huidige vorm bestaan. Een goede bescherming van smartphones blijft dus belangrijk om een lange levensduur te garanderen. Geef jouw nieuwe telefoon daarom een goede protectie met bijvoorbeeld een iPhone 11 Pro hoesje. De verwachting is dat pas in 2022 het 5G-netwerk in Nederland operationeel is. Voor het 6G-netwerk worden geen uitspraken gedaan.

Tags:
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE