Tags:

Afvallen met het nieuwsdieet

Ik lunch met Désirée, vriendin en schrijfster. Ze straalt. Na een diep dal in haar leven voelt ze zich gelukkiger dan ooit tevoren. Ze is afgevallen en opgewekt. Ik vraag haar naar de sleutel: ’’Het nieuwsdieet’, zegt ze.

Geluk = minder nieuws

’’Vroeger volgde ik al het nieuws, de hele dag door via de krant, radio, TV en internet’, vertelt Désirée, ’’Ik ben opgevoed met het idee dat je op de hoogte moet blijven. Door mijn werk als marketing- en communicatiemanager voelde ik me extra verplicht. Tot ik op een dag zat te kijken naar de oorlogsbeelden in Syrië en ik niet kon stoppen met huilen. Waarom zit ik hier in Nederland elke dag te kijken naar beelden van ellende, waar ik niets aan kan veranderen? Ik ben in een paar maanden afgekickt en nu leef ik op een gezond nieuwsdieet. Ik kan je zeggen, ik voel me kilo’s lichter.’ Ze geeft me haar recept en ik mag het straks aan jou doorgeven.

Nieuws = niet normaal

Ik ga als geluksman geen klaagzang houden over nieuws, er is niks mis met nieuws. Maar ik wil erachter zien te komen hoe je het kunt inzetten ten bate van geluk. Eén besef dat mij direct oplucht: nieuws is nieuws omdat het niet normaal is, anders was het geen nieuws. Huftergedrag in het nieuws? Dan is fatsoen dus normaal. Voetbalrellen? Dan genieten honderdduizenden mensen probleemloos van hun sport. Vliegtuig neergestort? Vliegtuigen vliegen dus veilig, wat heerlijk. Risico van herhalend negatief nieuws is, dat je door die herhaling gaat denken dat de wereld echt slecht is. Mijn tip: voordat je je gemoed laat bezwaren, cheer up, tover een glimlach op je gezicht en besef: wat mooi dat negatieve nieuws, het vertelt me hoe de wereld níét is.

Nieuws = suiker

‘News is to the mind, what sugar is to the body’, las ik in een column van Rolf Dobelli in The Guardian. Een fraaie vergelijking: suiker is snel verteerbaar, smaakt naar meer, geeft kortstondig een energiekick, maar ondermijnt op termijn de gezondheid. Dobelli biedt een indrukwekkende opsomming van de risico’s van nieuwsconsumptie. Twee belangrijke: slecht nieuws activeert ons stress-systeem en de combinatie van negatief nieuws met de machteloosheid om er iets aan te veranderen, leidt tot learned helplessness, een directe ondermijner van ons immuunsysteem en optimisme. We hebben veel geleerd over gezonde voeding voor ons lichaam. Nu gaan we leren wat gezonde voeding is voor onze geest! ’’You are responsible about your money and your health — why give away your mind?’ besluit de Zwitserse schrijver.

Luister vooral nog eens naar Henny Vrienten c.s.:

Hee!
Er zit een knop op je tv
Die helpt je zo uit de puree
Druk ’em in en ga maar mee
De bloemen buiten zetten!

Doe Maar

Mijn persoonlijke nieuwsgelukstip: wees zelf een bron van goed nieuws. Deel de leuke dingen van de dag; driemaal daags en je voelt je beter, plus je voedt de wereld om je heen met vitamine P(ositiviteit). En, zoals beloofd, hierbij het nieuwsdieetrecept van Désirée:

  1. consumeer met mate;
  2. neem wat voedt (positiviteit, diepgang en hoop), mijd wat schaadt (sensatie en cynisme);
  3. goed kauwen! (niet koppensnellen en geen soundbites, maar achtergrond en verdieping).

Ik gun je óók vandaag mooie momenten van geluk,
om te genieten,
en te delen.

Wil je verdieping?

https://www.youtube.com/watch?v=4nIOOiGDNFE

 

Tags:
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE