Tags: , , ,

Burn-out klachten? Kom in beweging!

Vier miljoen mensen hebben verborgen burn-outs. Zonder actie is de kans dat zij binnen nu en zes maanden uitvallen redelijk groot. Dit aantal is sinds 2019 met meer dan 40% toegenomen.

Vier miljoen mensen hebben verborgen burn-outs. De kans dat zij binnen nu en zes maanden uitvallen is redelijk groot wanneer er geen actie wordt ondernomen. Dit aantal is sinds 2019 met meer dan 40% toegenomen. Indrukwekkende getallen, en in ons vak zien we het al langer. Uitval licht op de loer. De grote uitdaging is dat de meeste mensen het niet zien aankomen, of het niet willen zien. Wanneer je directeur van een bedrijf bent, geef je dan snel toe dat je tegen een burn-out aanzit? Het zit dus nog altijd in de taboesfeer en daarnaast hebben mensen het simpelweg niet in de gaten. Hoe dan ook: is het tijd voor actie.

 

Hoe herken je een burn-out

Voel je regelmatig vermoeidheid? Heb je last van spanningen? Slaap je vaak niet goed, of voldoende? Pieker je veel? Grijpt het werk je soms letterlijk naar je keel?

Bij meerdere ja antwoorden is het tijd om in actie te komen. Herkennen en erkennen is de belangrijkste stap bij het voorkomen van een burn-out.

 

Hoe dan verder?

De belangrijkste stap is gezet, namelijk het (h)erkennen van de klachten. En dan? Het Effectieve Werken geeft tips:

 

Tip 1 | Vraag hulp

Bespreek je klachten en symptomen met een dierbare, of huisarts. Gedeelde smart is halve smart. Vaak verzacht dit al enorm en zet het aan tot nieuwe inzichten, andere keuzes en de juiste focus.

 

Tip 2 | Beweeg voldoende

Verzorg jezelf goed. Meer bewegen, meer sporten. Neem de trap, neem de fiets en loop vaker. Sporten en bewegen zorgen, naast dat het gezond is, voor afleiding!

 

Tip 3 | Neem minimaal één keer per week een moment voor jezelf

Afleiding, rust en aan jezelf denken is belangrijk. Kies minimaal één moment per week uit waarbij je jezelf volledig vrij maakt om dat te doen wat jij wil. Relaxen, wandelen, film kijken, een spelletje spelen, het maakt niet uit zolang het maar 100% jouw keuze is.

 

Tip 4 | Let op eten en drinken

Zelf kwam ik erachter wat het negatieve effect van bijvoorbeeld koffie kan zijn. Zowel geestelijk als lichamelijk. Drink bijvoorbeeld maximaal twee kopjes koffie per dag. Drink veel water en eet gevarieerd.

 

Tip 5 | onderschat het niet

Burn-out klachten worden vaak onderschat. Neem het serieus en voorkom dat je straks echt uitvalt. De mensen die echt door een burn-out zijn uitgevallen zijn vaak lange tijd bezig om weer te revalideren, met alle gevolgen van dien. Baanverlies (er is veel begrip….in het begin), blijvende gezondheidsklachten tot en met blijvende schade.

 

Tip 6 | Heroverweeg je keuzes

Wanneer je nog eens kijkt naar al je keuzes en afweegt of ze nog steeds de juiste zijn ontstaat er nieuwe energie. Past de baan nog steeds bij je? Krijg je er nog wel eens energie van? En mocht je totaal andere keuzes overwegen, wat zijn dan de consequenties en zijn ze te overzien?

Nog regelmatig zie je mensen, ook op oudere leeftijd, een complete ommezwaai maken. Ergens echt voor gaan, weer die energie voelen!

Belangrijkste is om de klachten serieus te nemen en vervolgens in actie te komen. Alleen dan voorkom je uitval en een echte burn-out!

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival Magazine

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE