De ondernemer met pensioen

Het aantal ouderen dat na de 65 nog een eigen bedrijf start, groeit explosief. Steeds meer ouderen blijven werken na het bereiken van de AOW-leeftijd.

Het aantal ouderen dat na de 65 nog een eigen bedrijf start, groeit explosief. Steeds meer ouderen blijven werken na het bereiken van de AOW-leeftijd. Tussen 2003 en 2018 verdrievoudigde de groep werkende 65-plussers: van 75.000 naar 255.000.

Zelfstandig ondernemer

Bij de Kamers van Koophandel melden meer en meer 65-plussers zich aan als zelfstandig ondernemer. Veel ouderen voelen er niets voor om verplicht met werken te stoppen. Een eigen bedrijf starten is vaak de enige mogelijkheid om het beroep dat ze jarenlang hebben uitgeoefend voort te zetten. Met meer vrijheid en minder risico. Het inkomen is immers via de AOW en het aanvullend pensioen bij de meesten gegarandeerd.

Deeltijd

Veel mensen willen doorwerken waardoor de arbeidsparticipatie in deze doelgroep sterk is vergroot. De 65-plussers die na hun pensioen blijven werken, hebben vaak wel een kortere werkweek dan voorheen. Vooral kleine deeltijdbanen tot maximaal 20 uur per week zijn in trek bij mensen van 65 jaar en ouder. Van alle doorwerkende 65-plussers is ruim de helft ondernemer.

Noodzaak

Los daarvan is doorwerken voor een groeiende groep oudere zelfstandigen bittere noodzaak. Een meerderheid van de ’’zelfstandigen zonder personeel’, de zzp’ers, heeft veel minder pensioen opgebouwd dan werknemers in loondienst. Maar de grootste groep oudere freelancers heeft het financieel al prima voor elkaar: een goed pensioen én extra inkomsten uit het eigen bedrijf.

Fiscale voordelen

Ook oudere ondernemers hebben recht op startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Tenminste, als aan de voorwaarden wordt voldaan zoals ondernemer zijn voor de inkomstenbelastingen en voldoen aan het urencriterium. Voor ondernemers met een AOW pensioen zijn de startersaftrek en zelfstandigenaftrek wel de helft lager dan voor jongere ondernemers.

Investeren

Andere fiscale voordelen voor ondernemers zijn de mkb-winstvrijstelling en de kleineondernemersregeling voor de btw. Voor de mkb-winstvrijstelling geldt het urencriterium niet. Ook kan gebruik gemaakt worden van de Kleinschalige investeringsregeling. Zo wordt de aanschaf van een dure iPhone 11 gecombineerd met een nieuwe laptop of andere investering interessant. Bescherm de smartphone wel met een iPhone 11 case van Casimoda. Dan worden kleine beschadigingen voorkomen die je tijdens het gebruik snel oploopt. De iPhone kent immers een afschrijving van enkele jaren.

Actief blijven na pensioen. De opmars van de flexibele, oudere, werkende mens zal door de vergrijzing zeker doorzetten. Mensen leven langer en worden gezond ouder. Een nieuwe categorie actieven ontstaat; de zelfstandige met pensioen.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.