In deze blog schrijft HR-specialist Milou Hartelman over een positieve draai geven aan werkstress. Bij Coöperatie VGZ staat werkstress hoog op de agenda. Daar moet wat mee gedaan worden! Milou is er in gedoken en deelt hier wat zij tot nu toe geleerd heeft.

Inzicht krijgen

Met een werkgroep ben ik samen het begrip ‘werkstress’ gaan onderzoeken. Wij kwamen al snel uit bij het ‘Job demands resources model’ van professor Schaufeli. Dat model bevestigde mijn voorgevoel. Bij werkstress gaat het niet altijd om stress door te veel werk. Werkstress kent veel verschillende varianten en oorzaken. Reden genoeg om verder te onderzoeken.

Wij zijn op dit moment bezig met het selecteren van een leverancier. Die kan ons helpen bij het verdere onderzoek en het meten van werkstress. We zijn vooral benieuwd welke dingen bij VGZ’ers werkstress veroorzaken. Als we dit weten, hoop ik aan de spreekwoordelijk knoppen te kunnen draaien. Om zo werkstress te verminderen of misschien zelfs wel te voorkomen. Zowel op management-, organisatie- als individueel niveau.

Op ieder niveau kun je namelijk iets doen. Stel dat een medewerker werkdruk ervaart, omdat die niet genoeg weet over een bepaald onderwerp. Het management budget kan dan vrijgemaakt worden voor bijvoorbeeld een opleiding. De organisatie kan dan bijdragen door ontwikkeling te stimuleren en prioriteit te geven.

Stilzitten doen wij niet

Wij wachten natuurlijk niet met oplossingen vinden tot wij de resultaten van het onderzoek binnen hebben. We bieden collega’s en teams verschillende tools aan. Bijvoorbeeld de trainingen ‘Grip op werkdruk’ van LIJV en ‘Focus aan/uit’ van de Focus Academy.

Ik heb zelf aan beide trainingen meegedaan. Hier kreeg ik inzicht in hoe mijn brein werkt. Ook kreeg ik praktische handvatten om werkstress te beperken. Sommige punten waren open deuren en toch loopt iedereen er in zijn of haar werk dagelijks tegenaan. Leg je telefoon eens weg en zet e-mailnotificaties uit. Deze simpele tips hebben er bij mij voor gezorgd dat ik een stuk relaxter de dag doorkom.

Maak van stress je vriend

In de zoektocht naar het antwoord op de vraag ‘is werkstress altijd slecht?’ kwam ik een interessante TED Talk tegen van Psychologe Kelly McGonigal. Zij kwam tot de ontdekking dat stress alleen gevaarlijk is als je denkt dat het gevaarlijk is! Haar oproep: zie stress als iets positiefs en zoek contact met anderen. Zelf bekijk ik stress nu door een hele andere bril. Lang niet altijd als iets slechts. Want onder druk ontstaan ook juist mooie dingen. Benieuwd naar de Ted Talk? Bekijk de video dan op YouTube.

Tags: grip op werkdruk, van werkstress iets positiefs maken, werkstress aanpak, werkstress beperken, werkstress verminderen
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.