Tags: , , , ,

Fysieke gezondheid van werknemers is een strategisch focuspunt

Maar liefst 4 op de 10 van de werkgevers laat personeel sporten tijdens werkdag

Het besef dat we goed voor onszelf moeten zorgen, lijkt steeds meer door te dringen. De schappen liggen vol met bewuste opties, apps om te ’’onthaasten’ zijn ongekend populair en de yogalessen zitten vol. Een prima ontwikkeling, want er is veel bewijs voor de positieve effecten die een goede fysieke en mentale gezondheid op ons functioneren hebben.

Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook binnen organisaties speelt gezondheid een steeds grotere rol. Vooral de mate van verantwoordelijkheid van de werkgever is een veelbesproken onderwerp. Gympass, aanbieder van zakelijke sport- en welzijnsoplossingen, deed uitgebreid onderzoek* naar in hoeverre Nederlandse HR-professionals zichzelf verantwoordelijk achten, en of ze dit ook daadwerkelijk praktiseren.

Gezondheid: een strategisch middel

Werkgevers geloven zodanig in de voordelen van gezonde en gelukkige werknemers, dat veel van hen hier werk van willen maken. Sterker nog, voor 82 procent van de HR-professionals is het fysieke en mentale welzijn van het personeel een strategisch focuspunt binnen de organisatie. Melissa van Gestel, CEO van Gympass, merkt ook dat dit speelt: ’’We zien steeds vaker dat bedrijven bij ons aankloppen voor advies over het succesvol toepassen van een vitaliteitsstrategie. Een mooi gegeven, want dit is de eerste stap naar structurele verbetering.’

Van plan tot praktijk

Gelukkig blijft het niet alleen bij een strategie, maar voegen veel werkgevers daad bij woord door gezonde voeding en sportactiviteiten aan te bieden. Zo verzorgt bijvoorbeeld meer dan de helft (60%) een verantwoorde lunch, heeft ruim een derde een pingpongtafel (36%) om stoom af te blazen, en heeft een kwart (26%) een actief sportteam. Sommige werkgevers gaan nog een stapje verder en nemen zelfs een adviserende rol op zich om het personeel te helpen met gezonder worden. Vooral de juiste work-life balance (61%), stresspreventie (53%) en gezonde voeding (28%) zijn populaire advies-topics.

Het stapje extra

Het gaat dus hartstikke goed: werkgevers erkennen hoe belangrijk het is om de gezondheid van werknemers te stimuleren en doen hier daadwerkelijk wat mee. Sterker nog, 42 procent geeft personeel toestemming om tijdens kantooruren te sporten om zo de barrière die tijdgebrek vaak vormt, weg te nemen. De laatste stap die werkgevers nog kunnen zetten om een gezondheidsstrategie succesvol te maken, is het activeren van werknemers. Van Gestel vult aan: ’’Dit kan bijvoorbeeld door een gevarieerd vitaliteitsprogramma aan te bieden, zodat elke werknemer een activiteit kan doen die hij of zij oprecht leuk vindt.’


*Het Gympass trendrapport is tot stand gekomen door middel van een onderzoek onder 100+ Nederlandse HR-professionals

Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE