Tags: , , ,

Hoe om te gaan met hoog verzuim?

De ziekteverzuimcijfers zijn in het afgelopen jaar flink gestegen. Met 4,9% is het hoogste landelijk percentage in 18 jaar tijd behaald. Dit is, gezien de omstandigheden, niet zo verwonderlijk. Wel is het voor werkgevers nu extra van belang om de no-riskpolis goed in beeld te hebben. Lees meer en download de whitepaper!

Recht op de no-risk polis

Als je medewerkers in dienst hebt met een arbeidsbeperking of uit de doelgroep banenafspraak, heb je als werkgever recht op de no-riskpolis. Dit geldt onder meer voor medewerkers die deels arbeidsongeschikt zijn door ziekte, of die een specifiek uitkeringsverleden hebben. De kans op uitval door ziekte is in deze groep hoger, hierdoor loop jij als werkgever een groter risico. Met de no-riskregeling ontvang je bij ziekte looncompensatie voor deze groep, afhankelijk van de CAO ligt dit tussen de 70% en 100%.

Om te weten of de no-riskpolis ook van toepassing is op de mensen binnen jouw organisatie, is het belangrijk om je personeelsadministratie goed in kaart te brengen. Wanneer je nieuwe medewerkers aanneemt is het verstandig om met een vragenlijst te achterhalen of er sprake is van bijvoorbeeld een afwijkend arbeids- of uitkeringsverleden. Stel de juiste vragen zodat je de doelgroep optimaal in beeld krijgt en doe dit dan ook op tijd, om eventuele boetes te voorkomen. Wanneer je goed in beeld hebt welke medewerkers onder de no-risk vallen, kan dit je als werkgever veel kosten besparen.

Met een hoog percentage rondom verzuim is het van belang je no-risk goed in kaart te brengen.

Financiële compensatie

Het UWV heeft aangegeven dat de no-riskpolis een onderbelichte looncompensatie is voor verzuim. De regeling is onvoldoende bekend bij zowel de medewerkers als de organisaties die er een beroep op kunnen doen. De reden hiervoor lijkt te zijn dat de doelgroep binnen organisaties vaak niet goed in beeld is. Dit is enorm zonde, want zo lopen veel werkgevers financiële compensatie mis. Bovendien kan een grotere bekendheid van deze regel ervoor zorgen dat medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, sneller bij een nieuwe werkgever aan de slag kunnen.

Heb je hulp nodig met het proces rondom je no-risk, verzuim of zoek je meer informatie over andere beschikbare financiële kostenbesparingen? Dan kan OAZ je daarbij helpen. We ondersteunen je in het volledige proces. Neem voor meer informatie contact op met Alex Veldkamp via [email protected] of bel direct 088-5600700.

Whitepaper: Instroommanagement

De economie trekt aan en de markt is in beweging. Hoewel automatisering, digitalisering en zaken als data-gedreven werken op de lippen van bijna iedere manager liggen, blijft de mens centraal staan in iedere organisatie. Maar door alle veranderingen is het voor veel organisaties een uitdaging om een goed en slim personeelsbeleid te voeren.

In deze whitepaper gaan wij in op de instroom van (nieuwe) medewerkers en de financiële voordelen die je hieruit kunt halen: van het aannemen en inwerken tot het behouden van (nieuwe) medewerkers. Want goed werkgeverschap, dat is toch logisch?

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival Magazine

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE