Tags: , , , ,

HR en Inkoop, breek jullie traditionele silo’s af om organisatiedoelstellingen te behalen

Hoe breng je Total Talent Acquisition (TTA) – het volledig integreren van vaste en tijdelijke professionals – concreet in de praktijk? Rob van de Ven en Rob Teeuwen van Sterksen (onderdeel van HR-techdienstverlener HeadFirst Group) lichten dit toe aan de hand van een klantcase. “Er zijn veel argumenten vóór TTA te bedenken. Eén daarvan is bijzonder relevant in deze tijd: de kans dat een rol vervuld wordt is 100%.”

“Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, in de huidige markt met schaarste alom. Toch is het zo.” vertelt Van de Ven. “Total Talent Acquisition (TTA) maakt organisaties flexibeler en daarmee beter in staat zich snel aan te passen aan de arbeidsmarktontwikkelingen. TTA gaat dan ook verder dan de vraag of iemand vast of flex moet worden aangenomen.”

Verbinding

TTA is een integrale aanpak voor het aan elkaar koppelen van vraag en aanbod van werk.
Dus: geen scheiding meer tussen vaste en tijdelijke werknemers, maar in plaats daarvan verbinding tussen de afdelingen HR en Inkoop. Teeuwen: “Dat betekent ook één Workforce Desk. Werving, ontwikkeling en interne mobiliteit zijn zoveel mogelijk gelijk. Zelfs het onboardingsproces, externen krijgen eenzelfde welkom als nieuwe medewerkers.”

Inzicht in workforce én arbeidsmarkt

Teeuwen: “Je kunt de gehele workforce bovendien in een blik overzien. Aan de hand van rapportages bieden we een organisatie volledig zicht op wie er rondlopen, tegen welke tarieven, sinds wanneer en of de dossiers compliant zijn.” Doordat TTA ál die personele stromen inzichtelijk maakt, is het gemakkelijker om snel het juiste talent aan te trekken. Tegen lagere kosten en minder risico’s.

Daarnaast geven we ook inzicht in de arbeidsmarkt. Teeuwen: “Inhurende managers of HR-medewerkers slaan uiteraard ook de krant open, toch merk je dat ze van een specifieke branche vaak onvoldoende weten. Onze marktanalyses geven daar inzichten in. Wij kunnen daardoor nog beter advies geven én er ontstaat meer draagvlak.”

Lessons learned

Wat Teeuwen en Van de Ven hebben geleerd is dat je verandering niet moet onderschatten. “Zie de uitrol van TTA als een verandertraject, niet als implementatie”, vertelt Van de Ven. Teeuwen vult aan: “Organisaties zijn gewend het inhuur- en recruitmentproces langdurig op een bepaalde manier in te richten. Daardoor zijn HR en Inkoop ingesteld op een specifieke werkwijze. Ineens komen wij binnen met de mededeling dat we het roer omgooien. Om draagvlak te creëren kiezen wij er daarom voor veel aandacht te besteden aan relevante stakeholders en hen te overtuigen van de voordelen van het TTA-programma. Zodat iedereen het fijn vindt om ontzorgd te worden en het niet ervaart als ‘je pakt iets van mij af’.”

Versnelling

Van de Ven kent nog maar een handjevol organisaties in Nederland die hun workforce op deze manier hebben ingericht. Hij ziet wel dat de schaarste op de arbeidsmarkt voor versnelling zorgt. “Lang lag de nadruk op verlaging van kosten, dat verschoof later naar compliance. Nu gaat het echt om toegang tot talent en invullingsbetrouwbaarheid. Dat komt allemaal samen in een TTA-oplossing”, aldus Van de Ven.

Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE