Lean op de werkvloer

Ga naar de werkvloer, daar wordt de waarde gecreëerd voor de klant! Tegenwoordig werken steeds meer organisaties vanuit de Lean-filosofie; stuur processen niet aan vanuit de directiekamer, maar ga naar de bron om de situatie diepgaand te begrijpen. In het Japans heet dit ook wel genchi genbutsu.

Lean staat centraal

In Lean staat de werkvloer centraal. Management en ondersteunende staf worden zo georganiseerd dat ze het proces van waardecreatie zo goed mogelijk ondersteunen. Dit kan ook betekenen dat ze fysiek dicht bij de werkvloer zitten. Dat geldt zeker voor leidinggevenden en managers. Zij zitten niet in een eigen kamer of in vergaderingen, maar besteden zo’n 80% van hun tijd op de werkvloer waar ze mensen coachen en helpen verspillingen te reduceren, zorgen voor gelijkmatige werkverdeling en een werksfeer stimuleren waarin continu verbeteren normaal is. Om dit gestructureerd te doen, kan je dagelijks Gemba Walks houden; een soort procesaudit. Je neemt op de werkvloer waar en stelt vragen om te onderzoeken hoe het proces verloopt en wat verbeterkansen zijn. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe een Gemba Walk gedaan moet worden.

https://www.youtube.com/watch?v=tHEQ8zO8RfA

Wat is een groep en wat is een team?

Teamgerichtheid gaat om mensen die samenwerken om de organisatie te verbeteren. Maar wat is een team eigenlijk? Een aantal individuen bij elkaar vormen een groep. Groepsvorming ontstaat ongelooflijk snel. Breng bijvoorbeeld enkele mensen in een ruimte samen en verdeel willekeurig groene en rode petjes over die mensen. In no-time zul je zien dat mensen met rode petjes zich meer verbonden voelen met elkaar dan met de mensen die een groen petje dragen. Maar een groep mensen vormt nog geen team. Uit onderzoek blijkt dat een groep een team wordt als de hele groep hetzelfde doel nastreeft en als alle vaardigheden die nodig zijn om dat doel te bereiken in de groep aanwezig zijn. De leden van het team hebben dus elkaar aanvullende vaardigheden nodig. Want niemand is een schaap met vijf poten.

Kenmerken van succesvolle teams

Dan komen we vanzelf bij de vraag wat de kenmerken zijn van een succesvol team! Uit onderzoek van Jon Katzenbach, adviseur bij McKinsey, blijken de volgende kenmerken belangrijk te zijn voor het succes van een team.

Toewijding

Er bestaat toewijding aan een gezamenlijke doelstelling en aan de uitdaging om te presteren. Alle neuzen staan dezelfde kant op. Men is bereid te delen om het gezamenlijke doel te bereiken of zelfs om de eigen behoeften daaraan ondergeschikt te maken.

Aanvullende profielen

De teamleden beschikken over de juiste mix van elkaar aanvullende kennis, vaardigheden en persoonlijkheden. Met elf geweldige aanvallers in één voetbalelftal wordt Nederland geen wereldkampioen. Elk teamlid heeft competenties die uniek zijn voor die persoon en voor zijn rol binnen het team. Om kampioen te worden, heb je dus ook een paar stevige verdedigers, een paar goede middenvelders en een uitstekende keeper nodig!

Gezamenlijke aansprakelijkheid

All for one and one for all. Als je aan één teamlid komt, kom je aan het hele team! Er bestaat wederzijds respect tussen teamleden en openheid naar elkaar toe. De bijdrage van elk teamlid wordt op waarde geschat en er wordt feedback gegeven op ieders rol binnen het team. Het team is daardoor in staat om te leren en wordt steeds effectiever.

Ook blijkt uit onderzoek dat doeltreffende teams niet al te groot zijn; vaak bestaan succesvolle teams uit maximaal 15 mensen. Een groter team werkt bijvoorbeeld al niet prettig in één ruimte.

Wil je ook werken aan een succesvol team? Bekijk hier de cursussen die Skoledo biedt om jou te laten groeien in je werkzaamheden! Van Lean Six Sigma tot Verandermanagement.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE