Tags: fitte medewerkers, medewerkersvitaliteit, sporten, sporten tijdens werk, teambuilding

Sporten in de tijd van de baas: een effectief middel tegen verzuim

Sporten onder werktijd; hoe denkt werkend Nederland hierover? OneFit vroeg het aan de leden van HRcommunity, en deed daarnaast groot onderzoek naar vitaliteit op de Nederlandse werkvloer. Benieuwd naar de huidige stand van zaken? Lees dan verder.

“Het is de taak van werkgevers om voor het mentale welzijn van werknemers te zorgen, maar sporten doen ze maar in hun eigen tijd.” Twee weken geleden, op International Day of Sports, stelden wij op de LinkedIn-pagina van HRcommunity in een poll deze vraag over de verantwoordelijkheid van werkgevers als het gaat om het mentale welzijn van medewerkers. Een stevige stelling, waarbij de resultaten niet eenkennig blijken. En dat terwijl de voordelen van sporten onder werktijd zo groot kunnen zijn.

Sporten (mede)verantwoordelijkheid werkgever?

Dat regelmatig sporten goed is voor zowel de fysieke als mentale gezondheid is voor velen een bekend gegeven, en dat sporten er weleens (te vaak) bij inschiet door de drukte van alledag, ook. Immers, naar de sportschool moeten voor of na een lange werkdag, terwijl de kinderen naar school gebracht moeten worden, het huishouden gedaan moet worden, en er ook nog een reeks aan sociale activiteiten gepland staan, is niet altijd even goed vol te houden. Vandaar dat sporten in de tijd van de baas een mooie uitkomst lijkt. Maarja… Sporten in de tijd van de baas. Kan dat wel? Een interessante vraag voor een community vol HR professionals.

“Het is de taak van werkgevers om voor het mentale welzijn van werknemers te zorgen, maar sporten doen ze maar in hun eigen tijd.”

De poll resultaten laten zien dat 21% het eens is met de stelling, wat inhoudt dat zij inderdaad vinden dat werknemers buiten werkuren horen te sporten. 40% is het er deels mee eens, en 36% is het er niet mee eens; wat betekent dat zij vinden dat sporten tijdens werkuren zou moeten kunnen. Enige verdeeldheid dus, maar toch een kleine meerderheid die vindt dat het gedogen (of faciliteren) van sporten tijdens werktijd nodig is. Wat ons betreft een stap in de goede richting. En wat blijkt nou, ook medewerkers zijn vóór.

Sporten onder werktijd

Dat medewerkers graag onder werktijd zouden sporten, kunnen we onderbouwen met cijfers. Recentelijk lanceerden wij de OneFit Vitaliteitsgids. Een gids met ins- en outs over vitaliteit op de Nederlandse werkvloer. We bespreken er, aan de hand van nieuw marktonderzoek onder meer dan 1.500 werkende Nederlanders, waaronder 500 HR-professionals, topics over mentale- en fysieke gezondheid, employee wellbeing, en diversiteit en inclusie. In de gids wordt onder meer besproken hoe werkend Nederland tegen sporten in tijd van de baas aankijkt. De huidige stand van zaken? Slechts acht procent van de medewerkers heeft de vrijheid om onder werktijd te gaan sporten. Terwijl eigenlijk iedereen (81%) zelf zou willen bepalen wanneer zij in de sportschool staan. Sommigen gaan nog een stapje verder: zij vinden namelijk dat werkgevers sporten onder werktijd moeten verplichten (14%). Vooral HR-professionals vinden dit belangrijk: achttien procent ziet een dergelijke verplichting wel zitten.

Al met al genoeg ruimte voor verbetering. Benieuwd naar meer informatie over het topic ‘sporten onder werktijd’, of interesse in andere inzichten over de vitaliteit binnen het Nederlandse bedrijfsleven? Download dan de OneFit Vitaliteitsgids. Deze 41-pagina’s tellende, informatieve gids kun je gratis downloaden via deze link.

Sporten belangrijk voor vitale medewerkers

Maar, waarom is sporten dan zo belangrijk voor vitale medewerkers en waarom moet dat zo nodig onder werktijd? Uit ons grote vitaliteitsonderzoek blijkt dat eenderde van werkend Nederland (37%) zich mentaal niet goed voelt als hij of zij niet sport. Bewegen is namelijk niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Voelt een medewerker zich mentaal niet fit? Dan zal dit ook doorwerken in werkprestaties, en kan het zelfs leiden tot verzuim.

Kari Littley, Head of Partnership Management bij OneFit, vertelt er het volgende over: “Het is belangrijk om medewerkers te stimuleren om in beweging te komen, tijd voor zichzelf te nemen en gezond te eten. Aandacht voor iemands welzijn is namelijk ontzettend belangrijk en heeft ook invloed op werkprestaties, en dus op de prestaties van de organisatie. Zorg er als organisatie dus voor dat de focus komt te liggen op preventie, en kijk naar elkaar om. Ook al ligt de verantwoordelijkheid grotendeels bij medewerkers zelf, als werkgever kun je wel degelijk een grote rol spelen in iemands mentale en fysieke welzijn.”

Door medewerkers de optie te geven om te sporten tijdens werk, is de kans groter dat ze daadwerkelijk gaan sporten, en niet stranden in hun motivatie in de luttele vrije uurtjes die zij over hebben na werktijd. Ook heeft sporten tijdens werk nog andere voordelen, denk aan: even de zinnen verzetten, stress eruit sporten, creativiteit laten flowen en zelfs teambuilding krijgt een boost (als collega’s samen gaan) en, last but not least: maar liefst 51% vindt dat samen sporten voor een betere sfeer op de werkvloer zorgt (resultaat uit de OneFit Vitaliteitsgids).

Al met al genoeg reden om te overwegen sportfaciliteiten aan te bieden (via bijvoorbeeld een bedrijfsfitnessprogramma) of te gedogen dat medewerkers sporten onder werktijd. Wij – als OneFit – zijn voor! Jullie ook?

Tags: fitte medewerkers, medewerkersvitaliteit, sporten, sporten tijdens werk, teambuilding
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE