Tags: coaching, leren, ontwikkeling

Van stressmis naar Kerstmis: ik heb er zin in

Ik zal het maar eerlijk zeggen: ik ben gek op kerst. Sommigen schieten bij het woord alleen al in de stress. Er doemen sociale verplichtingen, schoonfamilies, ingewikkelde menu’s en jengelende kinderen op. Ik niet. Ik fleur er helemaal van op. Gezellig hoor! Misschien omdat ik een echte Brabander ben, maar ik ben gewoon kneuterig enthousiast. Op eerste kerstdag als eerste naar beneden komen, de lampjes in de boom aandoen en lekker ontbijten met mijn vrouw en mijn dochtertje. En ‘s avonds uitgebreid eten met de familie en de kerst afsluiten bij de buren. Oud-buren ’’moet’ ik zeggen, want we zijn net verhuisd.

Zo doen we dat elk jaar en ik ben er dankbaar voor dat ik het zo mag vieren. En dat vertel ik hartelijk aan iedereen met wie ik het vier. Daar heb ik een speciale reden voor. Ik zal het je uitleggen.

Dankbaarheid leidt tot meer mooie dingen in je leven

Je dankbaarheid tonen is een metastrategie voor floreren (Lyubomirsky, 2013). Want als je het regelmatig doet, ga je je beter voelen en word je ook nog eens minder snel ziek. En dat niet alleen: dankbaarheid leidt tot méér dingen om dankbaar voor te zijn. Je gaat steeds meer ontdekken om dankbaar voor te zijn. Net een spier die je traint. Een wonderlijk fenomeen, dat toch een gedegen wetenschappelijke basis (Emmons, 2003) heeft. Je kunt dus direct beginnen met dankbaar zijn, want je wordt er alleen maar nóg gelukkiger van.

Dankbaar zijn is goed voor je

Als je regelmatig je dankbaarheid uit, raak je langzaam doordrongen van een onvoorwaardelijk vertrouwen in het leven. Je beseft dat je leven goed is zoals het is en dat het ook steeds beter wordt. Door dankbaar te zijn, worden positieve gevoelens als vertrouwen en blijdschap versterkt en kun je het overkoepelende plaatje blijven zien. Dankbaarheid maakt dat je je verbonden voelt met anderen, het versterkt je sociale banden. Het vermindert ook de behoefte om je superieur te voelen aan anderen – je hoeft niet meer zo nodig de rijkste of sterkste te zijn. Bovendien is het een uitstekend middel tegen stress, omdat dat lekkere gevoel je immuunsysteem versterkt en je bloeddruk verlaagt. Gevoelens van angst en eenzaamheid krijgen minder grip op je. En je krijgt er ook nog eens energie van.Genoeg reden om dankbaar te zijn!

Dankbaar voor alles wat er op je pad komt

Dankbaar zijn als alles meezit, is natuurlijk makkelijk. Maar je kunt ook dankbaar zijn als er ‘negatieve’ dingen gebeuren. Van die dingen die even niet op de planning stonden. De bus aan je neus voorbij zien rijden. Doornat regenen. Een promotie missen. Niet omdat ze gebeuren, maar omdat elke gebeurtenis – positief of negatief – je nieuwe kansen geeft. Misschien wel een leuke ontmoeting bij de bushalte, een excuus om een goede regenjas te kopen of uitzicht op een veel betere baan?

Wanneer je bewust probeert dankbaar te zijn voor die nieuwe mogelijkheden, zul je minder geneigd zijn in alles het slechte te zien. Het kleurt je bril wat meer geel: de kleur van floreren. Bovendien is niet elke situatie zo zwart-wit als je misschien denkt. Stel je voor dat je je baan echt niet leuk vindt. Dan wil ik je uitdagen om er anders naar te kijken. Want in tegenstelling tot heel veel andere mensen héb je wel een baan. Waarmee je de hypotheek of huur kunt betalen, en voor je gezin kunt zorgen. Misschien heb je zelfs een paar leuke collega’s? Ook dat kan niet iedereen zeggen.

Hoe doe je dat in de praktijk: je dankbaarheid tonen ?

Elke avond drie dingen opschrijven die goed gingen. Dat is een goede start. Maar als je echt je dankbaarheidsspier wilt trainen, is het slim om jezelf wat meer uit te dagen. Schrijf de komende weken ‘s avonds drie dingen op die in eerste instantie juist níét lekker liepen, maar die wel goed uitpakten voor je. Deze oefening helpt je om weerbaar te worden bij alledaagse tegenslagen, zodat ze je niet langer uit het veld slaan. En jij alles in het juiste perspectief blijft zien.

Wil je speciaal met kerst dankbaarheid verspreiden?

Schrijf dan een brief aan iemand die dit jaar iets bijzonders voor jou (of iemand anders) heeft gedaan. Je partner, een collega, misschien een mentor. Geef hem of haar het compliment dat hij of zij verdient en vertel wat die persoon voor jou heeft betekend. Of neem tijdens het kerstdiner in alle rust alle gave momenten door van 2018: wat waardeerde jij het meest en hoe zit dat precies bij je schoonmoeder? Waar zijn jullie als familie trots op?

Ach en waarom ook niet, als extraatje, de oefening jouw floreerlijstje“ geknipt voor onder de kerstboom: Pak een velletje papier en schrijf op wat floreren voor jou persoonlijk betekent. Vul de lijst gerust aan met een kleine tekening. Om je een beetje op weg te helpen: denk bij floreren aan woorden zoals welzijn, welbehagen, wijsheid, positieve energie, vitaliteit, succes, gezondheid, kwaliteit van leven, positivisme, je beste zelf. Schrijf vervolgens een aantal activiteiten op die voor jou positief werken. De lijst kan bestaan uit een reeks verhelderende zinnetjes die starten met de woorden: ’’Ik floreer als…’ Houd je vooral niet in, want niemand hoeft het lijstje ooit te zien.

 

Ik wens je een fijne kerst met heel veel gezelligheid!

Groet,
Pepijn

 

Tags: coaching, leren, ontwikkeling
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE