Tags: online leren, ontwikkeling, stimulerende omgeving, strategie

Verrijk je Learning & Development-aanbod met online leeroplossingen zoals SkillsTown

Juist in deze tijd van arbeidsmarktkrapte kan het slim zijn om leren en ontwikkelen bij medewerkers onder de aandacht te brengen, concludeerde het SCP onlangs. Een laagdrempelig en flexibel middel is het online leerplatform van SkillsTown.

Werkgevers hebben meer mogelijkheden om de arbeidsmarktkrapte te lijf te gaan dan zij soms zelf beseffen, signaleerde het Sociaal Cultureel Planbureau onlangs. Een daarvan is om (meer) in te zetten op het leren en ontwikkelen van medewerkers. De redenen zijn simpel. Een meer toekomstbestendige organisatie en een hogere motivatie onder medewerkers. Met nieuwe kennis en vaardigheden kunnen je mensen niet alleen bijdragen aan innovatie van producten of diensten, maar ook zichzelf zowel professioneel als persoonlijk verder ontwikkelen.

Voor veel organisaties is leren en ontwikkelen (L&D) een vanzelfsprekend onderdeel van het HR-beleid, maar nog lang niet voor allemaal. Ook halen organisaties er nog niet altijd uit wat er in zit, merkt het SCP. Vooral in organisaties met weinig hoogopgeleide medewerkers en in organisaties met veel flexibele contracten valt er nog een wereld te winnen.

Hoe begin je?

Veel organisaties nemen hun strategie als uitgangspunt in het bepalen van de kennis en vaardigheden die in de toekomst nodig zijn. Ze informeren bij leidinggevenden en medewerkers wat er al in huis is en waar nog behoefte aan kan zijn.

Maar het is ook belangrijk dat organisaties goed om zich heen kijken. Wat doen andere organisaties, zowel concurrenten als partners? Hoe ontwikkelt de sector zich? En ook: wat gebeurt er in de samenleving? Welke kwesties spelen er, waar zijn mensen mee bezig? Succesvolle organisaties wegen al deze aspecten mee wanneer ze bepalen welke vaardigheden en kennis geprioriteerd moeten worden.

Ontbrekende kennis en vaardigheden

Mist een organisatie bepaalde kennis en vaardigheden, dan is de eerste reactie vaak om te gaan werven: hup, nieuwe mensen erbij. Maar in tijden van arbeidsmarktkrapte zijn die mensen lastig te vinden. Om toch geschikte mensen te krijgen, halen organisaties soms veel van stal: ze bieden aantrekkelijke lonen, extra vakantiedagen en mooie ontwikkelmogelijkheden. En dan nog moeten organisaties vaak water bij de wijn doen. Het schaap met vijf poten is voorlopig buiten handbereik.

Om die reden richten veel HR-professionals de blik ook naar binnen: wat hebben we eigenlijk echt in huis? Veel organisaties hebben alleen de kennis en vaardigheden op het netvlies staan die hun medewerkers voor hun werk nodig hebben. Dat is eigenlijk vreemd, zeggen HR-professionals. Wanneer mensen solliciteren, hebben ze immers vaak meer op hun CV staan dan enkel die specifieke vaardigheden die ze nodig hebben voor hun toekomstige baan. Waarom nemen we die andere vaardigheden niet ook mee in ons overzicht? Bovendien: veel medewerkers leren gaandeweg veel nieuws, zowel binnen als buiten hun werk. Ook dat moeten we niet vergeten. En dan zijn er nog veel vaardigheden die mensen zich op een andere manier hebben eigen gemaakt dan via een formele opleiding. Ze organiseren bijvoorbeeld geregeld muziekavonden voor vrienden en familie of helpen als vrijwilliger in een verzorgingstehuis. Ook zulke vaardigheden kunnen nuttig zijn voor de organisatie.

Overzicht krijgen

Grote organisaties werken soms met een online portal voor L&D. Hier kunnen medewerkers invullen wat ze kunnen en wat ze nog graag willen ontwikkelen. Ook kunnen ze hier zien waaraan de organisatie behoefte heeft en wat het aanbod van leeractiviteiten behelst. Voor medewerkers die twijfelen over wat een goede vervolgstap zou kunnen zijn in hun loopbaan, kan zo’n portal bovendien helpen om meer inzicht te krijgen in waar ze staan en wat hun ontwikkelmogelijkheden zijn.

Online leerplatform

Een mooie aanvulling is het online leerplatform van SkillsTown, de online opleider voor professionals. Op dit platform staat een breed aanbod van online trainingen die medewerkers op een zelfgekozen moment en plek kunnen volgen. Ze kunnen kiezen uit zeven verschillende leervormen, waaronder webinars, e-learning, podcasts en scans. Het aanbod heeft één vaste prijs en maakt het mogelijk dat iedere medewerker zich kan ontwikkelen. Ook krijgt je organisatie de optie om eigen content te maken en toe te voegen aan het platform. Denk aan een e-learning of webinar over een relevant thema binnen jouw organisatie. Wil jij graag trainingen aanbieden die gericht zijn op de branche van jouw organisatie? SkillsTown biedt ook branche-specifieke trainingen aan voor de overheid, het onderwijs, de zorg en meer.

Waarom L&D aanbieden?

Mensen de ruimte geven om zich te ontwikkelen is een goede manier om ze gemotiveerd te houden voor hun werk. Alleen een goed loon is vaak niet genoeg om mensen te behouden, vooral niet als zij zien dat ze bij een andere werkgever met hetzelfde loon meer kansen krijgen om zich te ontwikkelen.

Ook laat je met een goed L&D-aanbod zien dat je het belangrijk vindt dat mensen met de organisatie meegroeien. Mensen staan niet los van de organisatie, maar vormen de organisatie. Succesvolle organisaties denken bewust na over de organisatiecultuur en hoe zij kunnen zorgen om deze zo positief en motiverend mogelijk te maken. Ze hebben oog voor individuele behoeften van medewerkers, ook als de organisatie heel groot is.

Wat is een goed L&D-aanbod?

Een goed L&D-aanbod neerzetten kan uitdagend zijn, weten HR-professionals. Zo moet er aan een belangrijke randvoorwaarde worden voldaan: tijd. Geef je mensen tijd om iets nieuws te leren. Dat klinkt logisch, maar in tijden van arbeidsmarktkrapte worstelen organisaties hier vaak mee. Ze hebben immers meer moeite om de werkroosters te vullen. Mensen ruimte geven om een training te doen voelt al snel contra-intuïtief. Toch is het belangrijk om ook in deze tijd te laten zien dat je bezig bent met de lange termijn: ook in tijden van een hoge werkdruk is het belangrijk dat medewerkers vooruitkijken en blijven nadenken over hoe zij op de lange termijn kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de organisatie.

Het aanbod zelf kan variëren. Handig om in het achterhoofd te houden is dat ‘leren’ op allerlei manieren kan. Zo bieden veel organisaties naast formele scholing en cursussen, ook informele vormen van leren aan. Zij laten een medewerker bijvoorbeeld tijdelijk op een andere afdeling meelopen of geven een medewerker een nieuwe taak onder begeleiding van een ervaren collega. Groot voordeel is dat het praktische nut op die manier direct helder is voor de medewerker.

Belangrijk is dat de vorm aansluit bij de voorkeuren van de medewerker. De ene medewerker leert het meest van een online lezing, terwijl de ander liever met een collega meekijkt. Grotere organisaties kiezen er om die reden soms voor om diverse leeractiviteiten met een vergelijkbare inhoud aan te bieden, zoals SkillsTown dit doet met verschillende leervormen binnen hun online leerplatform. Medewerkers kunnen dan zelf besluiten aan welke activiteit ze meedoen.

En nu de medewerkers nog

L&D heeft voor medewerkers niet altijd prioriteit. Ze hebben veel te doen, met thuis een druk gezinsleven of andere activiteiten die hun aandacht opeisen. En waarom moeten ze eigenlijk iets nieuws leren als ze iets doen waar ze al tevreden mee zijn?

Sommige medewerkers krijg je niet in beweging, weten HR-professionals. Maar gelukkig is dat een minderheid. Verreweg de meeste medewerkers vinden het leuk om iets te leren. Ze verwerven graag nieuwe vaardigheden als dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van de organisatie. Laat ze dus niet in de steek, maar zorg dat er een mooi L&D-aanbod voor ze klaarligt.

Breed is beter?

Meer is niet altijd beter, maar juist in kleinere organisaties kan het soms slim zijn om bewust te kijken hoe je het L&D-aanbod kunt verbreden. De ontwikkelmogelijkheden liggen vaak niet voor het oprapen: zoveel rollen zijn er niet en de benodigde vaardigheden zijn beperkt.
Maar door bijvoorbeeld bepaalde taken sneller te laten rouleren of een ‘uitwisselingsproject’ met een andere organisatie aan te gaan kun je soms toch een heel aantrekkelijk aanbod presenteren.

Tags: online leren, ontwikkeling, stimulerende omgeving, strategie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.