Zo bescherm je je organisatie tegen cybercrime

Cybercrime is tegenwoordig aan de orde van de dag. Er wordt zelfs gesteld dat twee op de drie cyberaanvallen gericht is op het midden- en kleinbedrijf. Wel zo verstandig dus om jouw organisatie actief te beschermen tegen online misdaad.

In dit artikel lees je welke maatregelen je als organisatie kan treffen om cybercrime tegen te gaan.

Wat is cybercrime?

Cybercrime is een verzamelnaam voor alle soorten online misdaad. Dit kan gaan om het verzenden van nepmails tot de gehele overname van iemands computer. Internetcriminelen handelen anoniem en van een afstand, waardoor ze lastig gepakt kunnen worden. Bovendien verandert hun handelswijze continu en worden ze steeds slimmer, waardoor hun misdaden steeds minder goed te detecteren zijn.

Wat kun je doen tegen cybercrime?

1. Zorg voor back-ups
Zorg dat je als organisatie zorgvuldige en structurele back-up maakt van alle bedrijfsgegevens. Je kunt dit online doen, maar het is ook te raden om over een offline back-up van de belangrijkste bedrijfsgegevens te beschikken. Op een ander internetnetwerk of op een externe harde schijf, die je vervolgens in een kluis opbergt. Het is essentieel dat die back-up niet gebonden aan jouw bedrijfsnetwerk, zodat hackers er niet bij kunnen als ze onverhoopt het bedrijfsnetwerk binnendringen.

2. Detecteer en reageer
Er is tegenwoordig allerlei apparatuur beschikbaar, waarmee je als organisatie aanvullen kunt detecteren. Deze apparatuur geeft een signaal zodra er een aanval gedetecteerd wordt, waarna een actieplan in werking kan worden gesteld. Vaak betekent dit dat alle apparatuur automatisch wordt uitgeschakeld en er een bericht wordt verstuurd naar de belangrijkste klanten en leveranciers om verdere schade te voorkomen.

3. Instrueer je medewerkers
Het belangrijkste is dat iedereen in het bedrijf op de hoogte is van de maatregelen tegen cybercrime. Uiteindelijk is de oorzaak van de meeste cyberaanvallen namelijk een menselijke fout. Het is belangrijk dat werknemers zich realiseren wat er mis kan gaan, leren hoe ze online misdaad kunnen ontdekken en weten wat ze kunnen doen om de risico’s op een cyberaanval te beperken.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE