Tags: Prinsjesdag, subsidie, wetgeving, zorg

Prinsjesdag 2022; de veranderingen op HR gebied

In de Prinsjesdagstukken van 2022 speelt het thema zorg een grote rol. Met een centraal motto: ‘voor iedereen de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment.’ Graag zet Alex Veldkamp de besproken thema’s en de daaruit voortvloeiende wijzigingen voor je op een rij.

Prioriteit voor de zorg

De beleidsprioriteiten van het ministerie van VWS zijn:

 • De zorg blijft toegankelijk en betaalbaar
 • Aandacht voor de trajecten IAZ, WOZO, GALA, Wmo en Jeugdzorg.
 • Passende zorg als de norm (IZA)
 • Noodzakelijke hervormingen jeugdzorg
 • Flexibele en opschaalbare zorg

Het belang van toegankelijke zorg uit zich vooral in een stevig preventiebeleid. De wachttijden moeten flink minder, preventie is hier een deel van de oplossing. IZA is hier direct aan gelinkt, passende zorg vraagt om een afweging tussen hoge kwaliteit, brede toegankelijkheid en schaarse capaciteit.

De vijf grote trajecten zijn het Integraal zorgakkoord, gezond en actief leven (GALA), een programma voor wonen, ondersteunen en zorg voor ouderen (WOZO), een toekomstbestendig Wmo in de huidige arbeidsmarkt en een hervormingsagenda voor jeugdzorg. Noodzakelijke hervormingen zijn onder andere een verplichting van regionale samenwerking, minder marktwerking en een betere samenwerking in het sociaal domein.

Nieuwe subsidiekansen voor het opleiden van personeel

Naast de bestaande nationale zorgreserves zet het kabinet zich in om opleidingen ruim aan te bieden. Dit om de groeiende instroom van nieuwe medewerkers te continueren en mogelijkheden te creëren voor flexibele inzet in verschillende zorgbranches.

Naast de genoemde prioriteiten zijn er door het kabinet ook wijzigingen doorgevoerd. Graag zetten we deze voor je op een rijtje.

 • De twee premiepercentages van de WW zijn verlaagd. Beide met 0,6 procent komt het lage premiepercentage op 2,64 procent, het hoge tarief ligt op 7,64 procent.
 • De opleidingssubsidie KiPZ is verlengd met een jaar en loopt nu af in 2023.
 • Er zijn budgettaire voorzieningen opgenomen voor een verlenging van Praktijkleren.
 • Het Kabinet wil achterstanden bij het UWV terugdringen. Hier is een onderzoek in gestart. Als tijdelijke tegemoetkoming is de terugvorderingsregeling van voorschotten van het UWV verlengd tot eind 2023.
 • Per 1 januari 2023 wordt het wettelijk minimumloon verhoogd met 10,15% ten opzichte van juli 2022. De minimum loonsverhoging werkt door in alle aan het minimumloon gekoppelde regelingen, waaronder de bijstand, de AOW en lopende loongerelateerde uitkeringen zoals de WIA en de WW.
 • De regeling omtrent LKV wordt uitgebreid. Het doel van deze uitbreiding is het vergroten van de arbeidsmarktkansen van medewerkers uit de doelgroep.
 • De regeling Stagefonds wordt verlengd tot einde schooljaar 2026-2027. Tevens wordt het verschil tussen duaal en deeltijd studeren geschrapt, hiermee worden de vergoedingen gelijk getrokken.

Om uit te vinden of deze wijzigingen voor jouw organisatie van toepassing zijn, is het belangrijk diep in de materie te duiken. OAZ kan je hiermee helpen. We zijn al vele jaren de specialist op het gebied van diverse HR subsidies en kunnen je helpen uitvinden of er financiële voordelen zijn waar je nog geen gebruik van maakt. Bel ons op 088 5600 700 of mail naar [email protected], dan bekijken we de mogelijkheden.

Lees meer in onze whitepaper Sociale Zekerheid. Vul onderstaand formulier in om de downloadlink te ontvangen.

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: Prinsjesdag, subsidie, wetgeving, zorg
Ook Interessante Document

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.