Tags: Opleiden en trainen, talentontwikkeling, werving en selectie

Welke opleidingssubsidie past bij jouw organisatie?

Het aantrekken en behouden van goede medewerkers is voor veel organisaties een flinke uitdaging. In tijden van grote personeelstekorten in vrijwel alle sectoren, is met meer dan ooit van belang om de juiste medewerkers te vinden en te behouden. Door je te onderscheiden als werkgever en als organisatie, kan je medewerkers iets te bieden dat bijdraagt aan hun ontwikkeling.

Investeren in je personeel

Goed werkgeverschap is meer dan een bos bloemen op de eerste werkdag en de wekelijkse vrijdagmiddagborrel. Door als werkgever te investeren in scholing, draag je bij aan de begeleiding van goed en gekwalificeerd personeel. Hiervoor zijn een aantal subsidies beschikbaar gesteld door de overheid. De drie grootste regelingen zijn Stagefonds, SectorplanPlus en Praktijkleren. Wanneer je voor een van deze regelingen in aanmerking wil komen, zijn er flink wat voorwaarden waar je aan moet voldoen. Graag helpen we je hiermee een stukje op weg.

Zijn de opleidingssubsidies aan een specifieke sector verbonden?

De subsidie SectorplanPlus is bedoeld voor werkgevers in de sector Zorg en Welzijn waarvan de opleidingsactiviteiten aansluiten bij de door het ministerie van VWS gestelde voorwaarden. Dit geldt ook voor Stagefonds. Praktijkleren bereikt een breder scala aan sectoren. Wanneer je een praktijk- of werkleerplaats wil aanbieden kan je al gauw voor deze subsidieregeling in aanmerking komen.

Wat zijn de voor- en nadelen van dergelijke subsidies?

Wanneer je als werkgever gebruik maakt van opleidingssubsidies, staat hier een financiële tegemoetkoming tegenover. Dit stelt je in staat te investeren in beter opgeleid personeel je kan je medewerkers beter voorbereiden op hun start in de arbeidsmarkt. Er komt ook een flinke administratieve verplichting bij een dergelijke subsidie kijken. Niet enkel bij de aanvraag, maar ook bij de verantwoording achteraf gaat hier veel tijd in zitten.

Mogen er verschillende subsidies tegelijk aangevraagd worden?

Ja, een aanvraag van SectorplanPlus mag bijvoorbeeld gecombineerd worden met de regelingen Praktijkleren en Stagefonds. Sommige, vaak kleinere, subsidieregelingen staan het stapelen van subsdies niet toe. Dit geldt onder andere voor Kwaliteitsimpuls Personeel Ziekenhuiszorg (KiPZ).

Hoe zit dit met de administratieve verplichting?

Voor een eventuele controle of steekproef is het verplicht om, na de subsidievaststelling, de administratieve onderbouwing minimaal 7 jaar te bewaren. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld stageovereenkomsten, beroepspraktijkvorming (BPV) overeenkomsten en het assurance-rapport van de accountant.

Hoe worden de budgetten verdeeld?

Dit verschilt per subsidie. Bij Stagefonds bijvoorbeeld wordt het maximale budget verdeeld over alle binnengekomen aanvragen die voldoen aan de vereisten. In andere gevallen gaat het ook op volgorde van binnenkomst. Wie het eerst komt, het eerst maalt, dus.

Wat is nu van toepassing op mijn situatie?

Om een van deze subsidies aan te vragen, zijn er vele voorwaarden waar je aan moet voldoen. Elke regeling kent zijn eigen regels en vereisten, evenals belangrijke uitzonderingen. In de praktijk zien we dat het juist de uitzonderingen zijn waar het lastig wordt. Om nu precies in kaart te brengen of jouw organisatie alle voorwaarden en uitzonderingen in beeld heeft, heeft OAZ een subsidiequiz ontwikkeld. Hiermee test je jouw kennis over opleidingssubsidies en kom je erachter of je wel optimaal gebruik maakt van de regelingen.

OAZ ondersteunt graag

Ben je op zoek naar meer ondersteuning in dit traject? Dan kan OAZ je helpen. Nadat is vastgesteld voor welke subsidie je organisatie eventueel in aanmerking komt, kan OAZ de aanvraag en administratieve onderbouwing van je overnemen om zo maximaal gebruik te maken van de beschikbare tegemoetkomingen. Bel ons dan op 088 5600 700 of mail naar [email protected].

Vul hieronder je gegevens in om de whitepaper over opleidingssubsidies te downloaden!

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: Opleiden en trainen, talentontwikkeling, werving en selectie
Ook Interessante Document

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE