Tags: bewuste keuzes, gezond lunchen, gezonde voeding, gezonde voeding kantoor

‘Het is aan ons om medewerkers met gezond en culinair eten te verrassen’

In dit interview deelt Richard Helmus, Manager Facility en Real Estate van VGZ én ISS Workplace Manager of the Year 2022, zijn visie en aanpak op zijn vak. Met name als het gaat om voeding. Richard wil medewerkers verrassen en verleiden met gezond én lekker eten. Hij vertelt hoe hij dat aanpakt en hoe het onderdeel is van iets veel breders dan voeding.

Van bedrijfskantine naar horeca

Richard: ‘Gezond eten en drinken vinden we bij Coöperatie VGZ heel belangrijk. De gezondheid van onze medewerkers staat daarbij natuurlijk voorop. Maar aandacht voor voeding hoort ook bij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid vinden wij.’ Wat houdt dat dan precies in? ‘We bieden allereerst veel zoutarm en suikerarm eten aan. Maar natuurlijk mag de smaak er niet onder lijden. Ook doen we ons best om zoveel mogelijk naar vegetarisch eten aan te bieden. Met écht goede vervangers van vlees, zoals bijvoorbeeld burgers gemaakt van lupine bonen.’

‘Geen bedrijfskantine meer, maar horeca. Met aandacht voor eten. Dat is het idee. Onze kok van cateringpartner Vitam is een echte foodpionier. Alles is met aandacht gemaakt én opgemaakt, waardoor je verleid wordt om het te proberen. Want geloof me: als je een mooi opgemaakt bordje krijgt, neem je kleinere hapjes. Neem je pauzes, ga je proeven en genieten. In plaats van éven snel een broodje eten. Zo moedigen we medewerkers aan om veel bewuster met voeding bezig te zijn.’

Het verleiden van medewerkers om gezonde, bewuste keuzes te maken

Mooi. Maar hoe ver mag je daarin als werkgever gaan? Want medewerkers mogen toch zelf bepalen wat ze wel of niet eten? Richard: ‘Wij hebben bij VGZ een missie: ‘Samen werken aan een gezonder Nederland, elke dag weer.’ Daar hoort bij dat wij onze verantwoordelijkheid nemen als het gaat om gezonde voeding. Maar we verplichten natuurlijk niemand. Wel verleiden we medewerkers om bewuste, gezonde keuzes te maken. Met culinaire verrassingen. Dat heeft ook privé bij medewerkers een gezond effect. Zo ziet iemand in de supermarkt ook wat sneller een lekker vegetarisch alternatief liggen. Of misschien raakt een medewerker geïnspireerd door die ene lekkere salade die hij op z’n werk at. En maakt hij zo’n zelfde salade vervolgens ook thuis.. En zo ontstaat een bewuste keuze. Dat is winst. Voor de persoon zelf, voor VGZ als werkgever en voor de maatschappij!’

Het gaat (veel) verder dan gezonde voeding

Richard: ‘Onze missie ‘Samen werken aan een gezonder Nederland’ begint echt in eigen huis. Vanuit die overtuiging werken we al jaren aan een gezonde en inspirerende werkomgeving voor onze medewerkers. Dat gaat natuurlijk veel verder dan voeding. Denk ook aan zaken als de techniek in het gebouw. Zoals de klimaatinstallatie en de verlichting. Maar ook aan niet-technische onderwerpen. Het ondersteunen van een gezonde privé-werk-balans, sportmogelijkheden en focus op mentale gezondheid.
We hebben bijvoorbeeld ook een interne sportschool. Héél veel groen. En genoeg plek om even te ontspannen. Want een fijne werkomgeving heeft een positief effect heeft op het welzijn van medewerkers én van de organisatie. Het zorgt ervoor dat mensen zich fijn voelen. Dat ze daardoor ook productiever zijn in hun werk, is een logisch gevolg.’

Waar komt die bevlogenheid voor een goede werkomgeving bij jou vandaan?

‘Mijn vader was officemanager bij een groot architectenbureau. Mijn moeder heeft in de horeca gewerkt. En had haar eigen Bed & Breakfast. Mijn broer is kok. Mijn zus is interieurstylist en mijn vrouw werkt in de thuiszorg. Als je dat alles in een pannetje doet en je gaat het roeren, dan krijg je mijn functie. Het is mij met de paplepel ingegoten. Ik word blij als ik mensen zie genieten van een lekkere maaltijd in ons restaurant. Of na een potje tafeltennis weer vol energie aan het werk zie gaan. Het zo goed mogelijk faciliteren van de organisatie en onze medewerkers. En zo een beetje bijdragen aan onze missie. Dat drijft mij.’

Het goede voorbeeld geven

Alle inspanningen van Richard zijn duidelijk niet voor niets. Ons kantoor mag zich het gezondste kantoor van Nederland noemen. In 2020 kregen we het WELL-certificaat. Hiermee voldoen we aan de hoogste eisen van de International WELL Building Institute (IWBI). Dit is een methode waarbij de impact van de werkomgeving op de gezondheid en het welzijn van de medewerkers wordt getoetst. Richard: ‘Daar zijn we natuurlijk heel trots op. En hopelijk geven we het goede, voorbeeld aan onze medewerkers én aan andere bedrijven.’

Dit artikel is afkomstig van het platform Gezond werkgeverschap van VGZ Zorgverzekering.

Tags: bewuste keuzes, gezond lunchen, gezonde voeding, gezonde voeding kantoor
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE