Tags: , , ,

Podcast Juridisch Geneuzel: Drank en drugs

Kan een werknemer ontslagen worden bij het overmatig nuttigen van alcohol of drugs? Maakt het verschil of de werknemer verslaafd is? Zijn er regels over vrijmibo's en teamuitjes? Kan een privégedraging doorwerken in de werksfeer? Mag de werkgever een alcohol- of drugstest uitvoeren?

Podcast is beschikbaar voor Leden

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Beluister de Podcast van: Evert Verhulp

Snuivende collega’s, recht op loon, vrijmibo, privégedragingen en ontslag

Kan een werknemer ontslagen worden bij het overmatig nuttigen van alcohol of drugs? Maakt het verschil of de werknemer verslaafd is? Zijn er regels over vrijmibo’s en teamuitjes? Kan een privégedraging doorwerken in de werksfeer? Mag de werkgever een alcohol- of drugstest uitvoeren? En welke rol speelt een alcohol- en drugsbeleid? Inbellers: Gertjan Beens (bedrijfsarts bij BBGZ en voorzitter van NVAB) en Inge de Laat (managing partner van Rutgers & Posch).

Dealende, snuivende en dronken werknemers: reden voor ontslag?

Bij het onderwerp drank en drugs wordt waarschijnlijk direct gedacht aan werknemers die alcohol of drugs nuttigen, maar het kan ook gebeuren dat een werknemer dealt op de werkvloer, die zelfs weer kan leiden tot een undercoveroperatie. Hoe mag een werkgever dealen, het gebruiken van drugs of nuttigen van alcohol onderzoeken? Mag de werkgever een alcohol- of drugstest uitvoeren? Wanneer kan dealen, dronken op het werk of onder invloed van drugs werken leiden tot een ontslag op staande voet of ontbinding van de arbeidsovereenkomst? En heeft de werknemer, mocht het tot een ontslag leiden, recht op een transitievergoeding of WW-uitkering?

Recht op loon bij kater of dinsdagdip

Een werknemer kan op bijvoorbeeld donderdagavond te diep in het glaasje kijken, waardoor werken op vrijdag niet meer tot de mogelijkheden behoort. Als de werknemer zich in deze situatie ziekmeldt, heeft hij dan recht op loondoorbetaling? Wanneer is ziekte opzettelijk veroorzaakt? Belemmert of vertraagt de zieke werknemer zijn genezing als hij tijdens ziekte alcohol of drugs nuttigt? En maakt het verschil of sprake is van een werknemer die incidenteel alcohol of drugs nuttigt en iemand die verslaafd is?

Vrijmibo, personeelsuitjes en privégedragingen

Wat zijn de regels over het drinken van alcohol of nemen van drugs tijdens een vrijmibo of personeelsuitje? Kan een privégedraging van de werknemer doorwerken in de werksfeer? Welke rol speelteen alcohol- en drugsbeleid? En wat kun je als werkgever of collega doen als een werknemer verslaafd is?

Tags: , , ,
Ook Interessante Podcast

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Bekijk het HRcommunity Festival magazine hier!

Upload content hier!

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

HR Manager – OPRA Turbines

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Word een Online Learning Expert | SkillsTown

Whitepaper

Grip en zicht op je flexpool

Grip en zicht op je flexpool