Tags: , , ,

Podcast Juridisch Geneuzel: Staken

Bij staken wordt vaak alleen gedacht aan de klassieke staking: werknemers gooien de boel plat en houden een bord omhoog met teksten als: ’’’Wij zijn boos’’. Er zijn ook andere soorten stakingen, zoals een estafettestaking of bedrijfsbezetting. Wat meer ludieke acties kunnen ook onder het stakingsrecht vallen. Dit lieten werknemers van een supermarktketen zien door files in de supermarkt te veroorzaken.

Podcast is beschikbaar voor Leden

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Beluister de Podcast van: Evert Verhulp

Boodschappen doen zonder portemonnee, Lady Gaga, rechtmatigheid en breken van staking

Stakingsmethodes

Bij staken wordt vaak alleen gedacht aan de klassieke staking: werknemers gooien de boel plat en houden een bord omhoog met teksten als: ’’’Wij zijn boos’’. Er zijn ook andere soorten stakingen, zoals een estafettestaking of bedrijfsbezetting. Wat meer ludieke acties kunnen ook onder het stakingsrecht vallen. Dit lieten werknemers van een supermarktketen zien door files in de supermarkt te veroorzaken. Een ander voorbeeld is hotelpersoneel dat op een nummer van Lady Gaga een flashmob deed en in plaats van ’’’Bad Romance’’ zong ’’’Boycott this hotel’’.

Stakingsdoelen en tevredenheid

Aan een staking kunnen verschillende doelen ten grondslag liggen. Het meest bekende doel is die van een verbetering van salaris, maar hoe zit het met een erkenningsdoel, sympathiedoel en protestdoel? Of wat te denken van de werkdruk? Wat is de relatie tussen staken en de tevredenheid van werknemers? En is Nederland een stakingsland

Recht van werknemers om te staken

Nederland kent geen stakingswet. Om te beoordelen of een geplande staking mag doorgaan, kijkt de rechter naar het Europees Sociaal Handvest. Hoe ziet dit toetsingskader er precies uit? Wat zijn de uitzonderingen om niet te mogen staken? Welke rol speelt de schade die de staking kan veroorzaken? Wanneer is volgens de vakbond het kantelpunt om te gaan staken bereikt? En moet je als werknemer bang zijn ontslagen te worden of geen salaris te ontvangen als je meedoet met een staking?

Recht van werkgevers om staking te breken

Een staking gaat eigenlijk altijd gepaard met schade bij de werkgever. Wat kan een werkgever doen om deze schade te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken? Kan hij werknemers uit andere vestigingen inzetten om het ’’besmette’ werk toch te laten verrichten? Mag hij uitzendkrachten dit werk laten uitvoeren? En hoe zit dat met nieuwe werknemers of zelfstandigen aantrekken voor de duur van bijvoorbeeld één dag?

Tags: , , ,
Ook Interessante Podcast

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Bekijk het HRcommunity Festival magazine hier!

Upload content hier!

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

HR Manager – OPRA Turbines

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Word een Online Learning Expert | SkillsTown

Whitepaper

Denk hieraan als jouw bedrijf meerdere uitzenders inzet

Denk hieraan als jouw bedrijf meerdere uitzenders inzet