Tags:

De gevaarlijke connectie tussen overwerkte werknemers en hun gezondheid

Het is niet gezond voor jouw organisatie om te werken met workaholics. Het is niet ongebruikelijk dat werknemers in bepaalde beroepsgroepen meer dan de standaard 40 uur per week werken. Het is belangrijk om te beseffen dat 40+ uur per week werken niet “te hoog” is, maar gewoon ongezond.

Een onderzoek van het University College London suggereert dat werknemers die 55 uur per week werken, een 33% hoger risico hebben op een beroerte dan degenen die een week van 35 tot 40 uur werken. De bijwerkingen van lange dagen zijn meer dan alleen fysiek. Het maken van lange dagen vermindert de kans op een gezonde balans tussen werk en privéleven, wat werknemers geestelijk kan uitputten.

Als werkgever is het jouw (maatschappelijke) verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat jouw organisatie de gezondheid van jouw werknemers bevordert. Als jouw organisatie verlangt dat werknemers overuren maken gedurende een langere periode, dan is het tijd om enkele wijzigingen aan te brengen – zowel voor jouw werknemers als voor jouw organisatie.

Hieronder staat een aantal van de negatieve gevolgen van periodiek overwerken:

Verhoogde Stresslevels

Overwerkte werknemers hebben doorgaans hogere stresslevels. In de meeste gevallen zijn de taken waarvoor overuren nodig zijn stressvol. Naast het maken van veel uren en wellicht ook op incourante tijdstippen, wordt van deze werknemers verwacht dat zij grote projecten alleen afhandelen of strikte deadlines hanteren.

Samen met de stress van het werk zelf krijgen overwerkte werknemers niet de voordelen van een gezonde integratie tussen werk en privéleven. Meer uren op kantoor betekent minder tijd doorbrengen met familie en vrienden. Deze werknemers krijgen niet de tijd die ze nodig hebben om zich volledig op te laden en te ontspannen na een stressvolle werkweek. In plaats daarvan blijft de stress gewoon doorgaan.

De stress die werknemers overbelast, kan tot veel gezondheidsgevolgen leiden. Gestreste werknemers hebben een hoger risico op depressie, slapeloosheid, gewichtstoename en hoge bloeddruk.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vzrjEP5MOT4&w=560&h=315]

Verlaagde Werkprestaties

Lange dagen werken leidt tot een verminderde slaapkwaliteit. Werknemers maken vaker fouten als ze moe zijn. Volgens een artikel van de Harvard Business Review kan slechts 1-3% van de bevolking vijf of zes uur per nacht slapen zonder enig prestatieverlies te ondervinden. Gebrek aan slaap zorgt ervoor dat de hersenen niet goed werken, waardoor er problemen ontstaan met het geheugen en de concentratie.

Hoewel je misschien denkt dat overwerkte medewerkers meer taken gedaan krijgen, is dit niet zo en gaat het ten koste van hun gezondheid en de bedrijfsresultaten. Productiviteit kan enorm dalen wanneer werknemers over hun grenzen heen worden geduwd. Volgens een artikel van de World Economic Forum rapporteren overwerkte werknemers meer gezondheidsproblemen en als direct gevolg zijn ze minder productief en vaker ziek.

Zittende Levensstijl

Meer uren op kantoor doorbrengen betekent langer zitten. Het grootste deel van de dag in een kleine ruimte opgesloten zitten, leidt tot een zittende levensstijl die het risico op vele ziekten aanzienlijk verhoogt. De zittende ziekte is geen nieuwe ontdekking. Jaren van onderzoek hebben aangetoond dat te veel zitten sterk samenhangt met obesitas, hartaandoeningen en een kortere levensduur.

Werkgevers moeten begrijpen dat een zittende levensstijl niet alleen een persoonlijk probleem is. Volwassenen die de aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging per week niet halen, kunnen de organisatie negatief beïnvloeden door bijvoorbeeld verzuim. Volgens een internationaal team van onderzoekers, kostte een zittende levensstijl de wereld maar liefst $ 67,5 miljard in 2013. Dat komt overeen met het totale bruto binnenlands product (BBP) van Costa Rica in 2013.

Slechte Gezondheidsgewoonten

Te veel tijd doorbrengen op kantoor kan makkelijk leiden tot slechte gezondheidsgewoonten. Werknemers die lange dagen werken, zijn gevoeliger voor zaken als ongezond snacken, een slechte houding en gebrek aan beweging. Wanneer werknemers worden overspoeld met werk en een abnormale hoeveelheid tijd op kantoor doorbrengen, kunnen ze niet de tijd nemen om een gezonde lunch in te pakken. Ze zijn te gestrest om een goede nachtrust te krijgen en ze besteden minder tijd aan sporten. Het is moeilijk voor overwerkte werknemers om tijd te maken voor zichzelf en hun gezondheid.

De productiviteit en de gezondheid van jouw personeel zullen enorm lijden wanneer overwerken een norm is. Werknemers hebben tijd nodig om buiten het kantoor op te laden voor optimale werkprestaties. Kijk naar werkschema’s die de gezondheid van jouw medewerkers kunnen schaden. Controleer of jouw werknemers en organisatie er baat hebben om ondersteuning in te huren of om collega’s elkaar te laten helpen.

Hoe stimuleert jouw organisatie “gezonde” uren?

Tags:
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival 2023

Winnaars HRtop100 2023

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Strategisch P&O Adviseur (Beleid) | Gemeente Krimpenerwaard

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Tuesday Talk #9: Sustainable HR bij Swapfiets

Whitepaper

Denk hieraan als jouw bedrijf meerdere uitzenders inzet

Denk hieraan als jouw bedrijf meerdere uitzenders inzet