Tags: , ,

De vereenvoudigde WIA-claimbeoordeling voor 60-plussers

Heb jij arbeidsongeschikte (ex-)medewerkers van 60 jaar of ouder? Zij kunnen tot 31 december 2023 in aanmerking komen voor een vereenvoudigde beoordeling van de WIA-aanvraag. Voorwaarde is wel dat ze in die periode twee jaar of langer arbeidsongeschikt zijn.

Een van de eerste maatregelen in de aanpak van de achterstanden bij het UWV is gestart per 1 oktober 2022. Om de afhandeling van de WGA-dossiers aan te pakken is deze vereenvoudiging van de WIA-claimbeoordeling in het leven geroepen. Medewerkers van 60 jaar en ouder worden, indien gewenst, bij langdurige ziekte niet meer beoordeeld door een verzekeringsarts maar enkel door een arbeidsdeskundige.

Hoe het werkt

De voorwaarden die aan deze vereenvoudigde beoordeling zijn gekoppeld, zijn leeftijd en het ziekteverloop. De medewerker dient bij het moment van aanvraag 60 jaar of ouder en twee jaren arbeidsongeschikt te zijn. De aanvraag moet tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2023 vallen.

Wanneer de werkgever en de medewerker voor een vereenvoudigde beoordeling in aanmerking willen komen, zal het UWV op basis van schriftelijke informatie vaststellen of
de medewerker een WIA-uitkering kan krijgen. Bijvoorbeeld op basis van een
re-integratieverslag van de werkgever. Dit geschiedt zonder beoordeling van de verzekeringsarts en dat zal het proces aanzienlijk bespoedigen.

De overwegingen

Hoewel de maatregel op het oog eenvoudig lijkt, zijn er verschillende factoren die moeten worden meegenomen in de overweging. We zetten een en ander voor je op een rij:

Goed werkgeverschap
Zowel de medewerker als de werkgever beslist ieder voor zich of ze akkoord gaan met de vereenvoudigde beoordeling. Het is raadzaam om hier samen in op te trekken. Zo realiseer je transparantie en duidelijkheid over de te nemen vervolgstappen voor alle betrokken partijen.

Houd rekening met alle betrokken partijen
Om de gevolgen van een vereenvoudigde aanpak in beeld te hebben, is het belangrijk om met alle betrokken partijen te overleggen. Ga na bij de verzekeraars (pensioen / WGA) hoe zij omgaan met de maatregel. Afhankelijk van de gemaakte afspraken kunnen er namelijk nog andere financiële belangen meespelen.

Noodzakelijke controle Whk-beschikking 2023
Om werkgevers niet te benadelen, worden de toegekende uitkeringen op basis van de vereenvoudigde aanpak niet aan de jaarlijkse Whk-premie toegerekend. In de WIA-beslissing wordt vermeld dat de medewerker behoort tot de doelgroep ‘vereenvoudigde WIA-beoordeling zonder inzet verzekeringsarts bij 60-plus’. Uit ervaring weten we dat er met regelmaat fouten voorkomen in de vaststelling van de Whk. Om onterechte schadelasten te voorkomen is een grondige controle noodzakelijk.

OAZ staat je bij

Vanuit de huidige WGA dienstverlening wil OAZ haar klanten goed en volledig informeren over de maatregel en kan er op verzoek meegedacht worden over een goed besluit. Vooropgesteld lijkt het raadzaam om elk dossier afzonderlijk te beoordelen. OAZ kan hier in van eenduidig advies voorzien indien dat gewenst is. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten om je nauwkeurig te kunnen adviseren in deze regeling. Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Neem dan gerust contact op met onze WGA specialisten via [email protected] of bel 088 5600 700.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE