Tags: Employees, Health, HR, wellbeing

Health & wellbeing-visie de eerste stap naar gezondere leefstijl werknemers

De zorg in Nederland staat onder druk, waardoor het belangrijk is om als werkgever preventieve maatregelen te nemen en medewerkers te helpen bij hun gezondheid. Als werkgever kun je een gezonde leefstijl stimuleren door aandacht te besteden aan een health & wellbeing-visie, waarin je het welzijn van medewerkers centraal stelt. Door gezond eten en beweging te bevorderen en te zorgen voor een gezonde en veilige werksfeer, draag je bij aan de gezondheid van medewerkers en ben je aantrekkelijk als werkgever.

De toegang tot zorg in Nederland staat onder druk. Zoals je eerder al kon lezen neemt de zorgvraag toe en het aanbod juist af. De wachtlijsten en -tijden worden langer en langer en dus is het belangrijker dan ooit om niet ziek te worden. Als werkgever kun je je medewerkers helpen bij zorgvragen en preventieve maatregelen en zorg faciliteren. Maar, mensen kunnen zelf ook invloed uitoefenen op hun gezondheid door gezond te eten en voldoende te bewegen. Daar kun jij als werkgever nog een stapje extra zetten, door aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl. De visie van je organisatie op gezondheid leg je vast in een health & wellbeing-visie.

Zorgen dat medewerkers hun leefstijl verbeteren, het klinkt misschien alsof je als werkgever privéterrein betreedt. Er zijn tenslotte veel facetten in het leven van een medewerker waar je geen invloed op wilt of hoort te hebben. En toch is er iets voor te zeggen. Zitten werknemers niet goed in hun vel, dan heeft dat invloed op hun leefstijl. Mensen met een ongezonde leefstijl hebben een hogere kans op diabetes en een hogere kans op leefstijlgerelateerde kanker. Maar liefst 50% van de kankersoorten is leefstijlgerelateerd.

Voldoen aan goed werkgeverschap

Het wettelijk vastgelegde ‘goed werkgeverschap’ verplicht je om je te gedragen als een goede werkgever. En dus ook om te letten op de mentale gezondheid van je medewerkers. Allereerst zijn er de wettelijke regels die bijdragen aan een gezonde en veilige werksfeer. Zo ben je verplicht om een beleid te voeren tegen factoren die stress veroorzaken. Denk aan werkdruk, of aan ongewenste omgangsvormen op de werkvloer. Daarnaast is het bijvoorbeeld belangrijk om je medewerkers te stimuleren om regelmatig pauze en vakantie te nemen.

Wie weet ga je nog een stapje verder dan die wettelijke plichten. Misschien heeft jouw organisatie wel een regeling om mantelzorgers te ondersteunen, bied je rouwverlof aan of betaal je ouderschapsverlof (deels) door. Zo help je je medewerkers bij een zo optimaal mogelijke werk-privébalans.

Gezond eten en beweging stimuleren

Daarnaast kun je dus inzetten op een gezonde leefstijl. Dat mag je niet doen door je medewerkers rechtstreeks aan te spreken op ongezonde gewoonten. Je kunt dus niet zeggen dat mensen moeten stoppen met roken, dat ze de fiets moeten pakken in plaats van de auto of dat ze eindelijk eens naar de sportschool moeten gaan. Wél mag je hen aanmoedigen om er een gewoonte van te maken gezond te eten en voldoende te bewegen.

Als werkgever kun je gezond gedrag op allerlei manieren stimuleren. Denk eens aan de volgende opties om gezond eten aan te moedigen:

  • Zorg voor een gezond aanbod in de bedrijfskantine.
  • Bied werkfruit aan.
  • Vier maandelijks de verjaardagen gezamenlijk met een gezonde traktatie.

Qua beweging kun je bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden overwegen:

  • Plaats een tafeltennistafel.
  • Leg flyers met wandelroutes van diverse lengtes neer bij de receptie.
  • Neem met je bedrijf deel aan sportevenementen.
  • Organiseer een traploopevenement.
  • Boek eens een sessie stoelyoga.

De health & wellbeing-visie

Dit zijn slechts een paar voorbeelden waarmee je je medewerkers stimuleert om gezonde keuzes te maken qua voeding en beweging. Zo stimuleer je een gezondere leefstijl en hopelijk vertaalt zich dat door in minder ziek zijn. Hoe je aankijkt tegen fysieke en mentale gezondheid voor werknemers, leg je vast in je health & wellbeing-visie.

Door een speerpunt te maken van het welzijn van je medewerkers, draag je bij aan hun gezondheid en presenteer je jezelf als een aantrekkelijke werkgever. Zo behoud je je medewerkers én trek je makkelijker nieuw talent aan. Dat is wel zo mooi op deze krappe arbeidsmarkt.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het inventariseren van de mogelijkheden en het opstellen van een goed beleid? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze adviseurs via www.mercer.nl.

Tags: Employees, Health, HR, wellbeing
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.