Tags: Employees, Health, HR, wellbeing

Toekomst zorg onzeker: hét moment voor werkgevers om in actie te komen

De toegang tot medische zorg in Nederland wordt steeds moeilijker door langere wachtlijsten en een tekort aan zorgaanbod. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel zieke medewerkers als werkgevers, die te maken krijgen met hoge kosten van ziekteverzuim. Werkgevers kunnen hierop inspelen door een passend gezondheidsbeleid in te richten, zoals het bieden van online zorgverleners, toegang tot een platform voor mentale gezondheid en het stimuleren van een gezonde leefstijl. Het is belangrijk om hiermee zo vroeg mogelijk te beginnen, aangezien toegang tot zorg in de toekomst mogelijk alleen goed geregeld is via werkgevers.

Verhuisde je vroeger, dan belde je een paar huisartsen in je nieuwe buurt en kon je direct bij een praktijk terecht als nieuwe cliënt. Tegenwoordig staan veel mensen staan op een wachtlijst bij de zorgverzekeraar, omdat de huisartsen in de omgeving geen nieuwe patiënten aannemen, blijkt uit de Monitor Toegankelijkheid van de zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). ‘Nederland gaat richting permanent zorginfarct’, koppen NOS en Nieuwsuur dan ook in maart 2024. Wordt de zorg niet anders ingericht, dan hebben Nederlanders binnenkort niet meer direct toegang tot medische zorg en geestelijke gezondheidszorg. Wat kun jij hier als werkgever mee? Een passend gezondheidsbeleid inrichten. Dat helpt je medewerkers én resulteert in een lager ziekteverzuim.

Allereerst: wat is er aan de hand? Het komt op het volgende neer: de vraag naar zorg stijgt en het aanbod neemt af. Dat leidt tot langere wachtlijsten en dus langer wachten tot de juiste zorg beschikbaar is. Dat de zorgsituatie in Nederland urgent is, blijkt onder andere uit acties van de NZa. De toezichthouder tikte in maart 2024 vier grote zorgverzekeraars in Nederland op de vingers, omdat zij hun zorgplicht onvoldoende nakomen (bron: NZA). Zij moeten goede zorg organiseren voor verzekerden. Dat houdt in: tijdige, bereikbare, kwalitatieve én betaalbare zorg waarbij wachtlijsten niet te lang zijn. Dat is nu dus niet het geval. Deze situatie heeft negatieve gevolgen voor zieke medewerkers. Maar ook voor jou als werkgever: tijd dus om daarop in te springen.

Toegang tot zorg voor medewerkers

Als zieke medewerkers langer moeten wachten op een behandeling is dat vervelend voor hen, maar het kost jouw bedrijf ook veel. Ziekteverzuim brengt namelijk hoge kosten mee: je betaalt het loon door, huurt mogelijk vervanging in, schakelt mogelijk ondersteuning van een arbodienst of bedrijfsarts in en je HR-afdeling en manager zijn er uren aan kwijt. Een dag ziekteverzuim kost gemiddeld €315 per dag (bron: Arboned).

De overheid zal hier vroeg of laat op aanhaken, maar het levert jou als werkgever meer op als je werknemers nu al helpt. Bied bijvoorbeeld de mogelijkheid om online zorgverleners te raadplegen of geef toegang tot een platform mentale gezondheid. Moedig werknemers aan om een preventief medisch onderzoek (PMO) te ondergaan. En wat te denken van het stimuleren van een gezonde leefstijl, zodat de kans op ziekte afneemt?

Hoe eerder, hoe beter

Het is belangrijk om een gedegen gezondheidsplan op te stellen voor je medewerkers. Want mogelijk zitten we over vijf jaar al in een situatie waarin toegang tot de zorg alleen goed is geregeld via werkgevers. Dus hoe eerder je begint met het faciliteren van preventieve maatregelen en zorg, hoe beter. Het kost namelijk best wat tijd om dit vast te leggen in je arbeidsvoorwaarden. Mogelijke stappen die je kunt zetten:

  1. Zorg voor een gezondheidsbudget.
  2. Onderzoek de zorgmogelijkheden binnen dit gezondheidsbudget.
  3. Stel een plan op. Beslis of je de diensten alleen aanbiedt aan medewerkers, of dat hun partners en kinderen er ook gebruik van mogen maken.
  4. Overleg met de ondernemingsraad (OR) over het plan.
  5. Leg alle afspraken vervolgens vast in de arbeidsvoorwaarden.
  6. Zorg ten slotte voor goede interne communicatie. Hoe vaker medewerkers over het aanbod horen, hoe groter de kans dat zij er gebruik van gaan maken.

Deze investering levert gezonde én tevreden werknemers op. Dat resulteert in minder ziekteverzuim en je medewerkers zullen minder snel een carrièrestap buiten jouw organisatie overwegen. Een goed ziektezorgbeleid verbetert bovendien je imago. En dan werf je weer makkelijker nieuw talent in deze krappe arbeidsmarkt.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het inventariseren van de mogelijkheden en het opstellen van een goed beleid? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze adviseurs via www.mercer.nl.

Tags: Employees, Health, HR, wellbeing
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Uit De Thema Wellbeing & Vitaliteit

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.